Toisen on taivuttava - Kaksi paavia Turussa

Kaksi paavia -näytelmä kuvaa tositapahtumia katolisen kirkon murrosvaiheessa vuonna 2012, jolloin ratkaistiin kirkon uusi suunta. Draaman Turun ensi-ilta osuu aikaan, jossa ratkaistaan myös suuntaviivoja tulevaisuudelle. Esitys luottaa keskustelun voimaan. Kaksi paavia nähdään Turun Kaupunginteatterissa 10.3. alkaen.

Anthony McCartenin näytelmä Kaksi paavia vie Vatikaanin valtapelien ytimeen. Konservatiivinen Benedictus XVI uskoo joutuvansa jättämään paavin tehtävät ja suostuttelee seuraajakseen liberaalia kardinaalia Jorge Bergogliota (nyk. Franciscus). Kirkonmiehet painivat velvollisuuden ja vapauden välillä, paljastaen inhimillisetkin puolensa menneisyyden virheitä myöten. He ovat eri mieltä useimmista asioista ja luonteenpiirteiltään miltei toistensa vastakohtia, mutta rohkaiseva yhteys syntyy lopulta keskustelun kautta.

Vaakakupissa vapaus ja velvollisuus

Näytelmän asetelmat tarjoavat kiinnostavaa heijastuspintaa elämänsä ja uransa suuntaa etsivän ihmisen haasteista. Olenko oikeassa tehtävässä? Pystynkö tähän? Kelpaanko, jaksanko? Paineet ja epäilykset ovat tunnistettavaa laatua.

Minua näytelmässä kiehtoo jännite elämänsä merkittävimmän valinnan edessä olevien miesten välillä. Se, miten kaksi kaikesta eri mieltä olevaa kilpailijaa löytää keskustelujen kautta luottamuksen ja hakee synninpäästöä toisiltaan”, sanoo Tiina Puumalainen.

Puumalainen on suomentanut ja ohjannut näytelmän. Lavastuksen on suunnitellut Teppo Järvinen ja puvut Tuomas Lampinen. Rooleissa nähdään rakastettu parivaljakko: Esko Roine ja Asko Sarkola. He vakuuttivat viimeksi yhdessä Pukija-näytelmässä, jolloin heidän roolitöitään kutsuttiin mediassa ”virtuoosien kaksinkamppailuksi”. Esitys ei ole kuitenkaan ainoastaan kahden kauppa, sillä tarinaan tuovat syvyyttä nunnat Ulla Koivuranta ja Anne-Mari Alaspää.

Paaveja on odotettu Turkuun

Kaksi paavia tuli monille tutuksi Netflix-elokuvana vuonna 2019. McCartenin alun perin näytelmäksi kirjoittaman draaman Suomen kantaesitys on Turun Kaupunginteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotanto, joka piti alun perin nähdä Turussa jo keväällä 2020. Koronarajoitusten muuttaessa aikatauluja ensimmäinen kahdesta ensi-illasta oli Tampereella 28.9.2021. Kaksi paavia sai Pirkanmaalla vaikuttuneen vastaanoton ja myös Turun esitykset ovat herätelleet lipunostajat liikkeelle hyvissä ajoin. Oma paikka kevään näytöksiin kannattaa siis varmistaa pian.

Kaksi paavia

Ensi-ilta Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä 10.3.2022.
Kesto 2 h 50 min.
Liput 22–43 € teatterin ja Lippupisteen kanavista.