Koko perheen värikäs musiikkinäytelmä riemastuttaa niin lapsia kuin aikuisiakin

KOLME ILOISTA ROSVOA ENSI-ILTAAN 26.3.

Koko perheen musiikkinäytelmä Kolme iloista rosvoa saa ensi-iltansa Kouvolan Teatterin suurella näyttämöllä lauantaina 26.3. kello 13. Thorbjørn Egnerin rakastettu satuklassikko vie Kardemumman merkilliseen kaupunkiin, jossa asukkaille sattuu ja tapahtuu. Näytelmän ohjaajana vierailee Olka Horila, lavastajana Annukka Pykäläinen ja pukusuunnittelijana Riikka Aurasmaa. Koreografiat on suunnitellut Annina Rubinstein, valot Esa Kurri, äänet Antti Helineva ja maskeeraukset Satu Linerva. Musiikin toteutuksesta ja laulujen harjoittelusta vastaa Iikka Kahri. Suomennos on Aila Meriluodon.

”Kolme iloista rosvoa on pohjimmiltaan tarina suvaitsevaisuudesta ja tasa-arvosta. Tuntematon ja vieras pelottavat kuten rosvot Kardemumman asukkaita. Tutustuessaan toisiinsa kyläläiset ja rosvot löytävät rauhanomaisen ja rakkaudellisen tavan elää yhdessä”, kuvailee ohjaaja Horila ja jatkaa:

Tehdessämme esitystä maailmantilanteen muuttuessa ympärillämme, on ollut tärkeää valmistaa esitystä, joka on rauhan ja yhteisymmärryksen puolella. Ehkä juuri siksi Kolme iloista rosvoa on kiistatta yksi lastenkulttuurin klassikoista Astrid Lindgrenin teosten rinnalla.”

Rosvojen rooleissa riemastuttavat Veli-Matti Karén (Kasper), Markus Waara (Joonatan) ja vierailijana Samu Loijas (Jesper). Sohvi-neitinä nähdään Satu Taalikainen. Muissa rooleissa ovat Johanna Heimonen, Tommi Kekarainen, Satu Lemola, Annina Rubinstein, Raimo Räty ja Tiina Winter sekä avustajina Matias Husgafvel ja Otto Pilli. Lisäksi näytelmässä vuorottelevat lapsiavustajat Iivari Nikula ja Niki Rihu sekä Emma Teräväinen ja Iris Veneskari.

Eri sukupolvia ihastuttava tarina

Kardemumman pienessä sympaattisessa yhteisössä ihmiset ovat onnellisia ja elämä sopivan simppeliä. Kaupunkilaisilla on kuitenkin pieni ongelma: makkaramestarin kaupasta katoaa öisin makkaroita ja leipurilta leipää. Ainoat, jotka häiritsevät kyseisen pikkukaupungin yöunta, ovat kolme iloista rosvoa: Kasper, Jesper ja Joonatan. Rosvotrio varastaa kuitenkin vain tarpeellisen, eivät yhtään enempää. Heidän lemmikkileijonansa pitää puolestaan huolen siitä, että poliisi ei uskalla ryhtyä pidätystoimiin.

Kotitalon siivoaminen ja yleinen taloudenhoito ei kuitenkaan ole rosvojen vahvuus, mutta ratkaisuksi keksitään kiukkuiseksi kerrotun Sohvi-neidin ryöstäminen, jotta tämä voi laittaa heille ruokaa ja huolehtia taloudesta. Onnistuneen ryöstöretken lopputulos on kuitenkin vähemmän onnistunut, kun Sohvi-neidin tiukka komento on liikaa rosvoille. Nyt veijareiden pitäisikin keksiä, miten Sohvi-neiti ”ryöstetään” takaisin kotiinsa!

”Kardemumman kaupunki ja kaupunkilaiset heräävät sateenkaaren sävyihin. Teoksen visuaalisuus kunnioittaa taiteilija Egnerin värikylläistä ja lämmintä maailmankuvaa. Näyttämökuvasta on tehty kaunis ja näyttävä. Se on helposti lähestyttävä ja muotoutuu leikkisästi musiikin siivittämänä”, kuvailevat lavastaja Pykäläinen ja pukusuunnittelija Aurasmaa.

Näytelmän kesto on n. 2 h (sis. väliajan). Liput 20 €.

Taidekasvatuksellinen yhteistyö mahdollistaa lapsille teatterielämyksiä

Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiön myöntämän tuen ansiosta kaikki Kouvolan alakoulut eli lähes 5 000 lasta opettajineen tulevat kevään aikana katsomaan Kolme iloista rosvoa -näytelmän. Säätiö myönsi Kouvolan kaupungin perusopetukselle erityisapurahaa 85 000 euroa, mikä jakautuu ala- ja yläkouluille. Tilausnäytöksiä on kaikkiaan 15, joiden lisäksi on yksi muu aamuesitys sekä päivä- ja iltanäytöksiä. Näytelmä nähdään toukokuussa myös osana Lasten Teatteritapahtuma Kuulaksen ohjelmistoa.

Kouvolan Teatterin kummiluokkayhteistyö syventää Kaunisnurmen koulun 3M-musiikkiluokan teatteritietämystä Kolme iloista rosvoa -näytelmän teemoissa. Luokka seuraa näytelmän valmistumista, tapaa sen tekijöitä sekä osallistuu erilaisiin teatterityöpajoihin. Näytelmästä on ladattavissa maksuton materiaalipaketti, joka valmistaa esityksen katsomiseen: www.kouvolanteatteri.fi/kolme-iloista-rosvoa.

Taustatietoja

Olka Horila on teatteriohjaaja, joka on viime vuosina tehnyt komedioita, lastenteatteria ja musikaaleja. "Lastenteatterissa voi olla vapaa. On mahdollisuus leikille ja mielikuvituksen lennolle", sanoo Horila. Viime aikoina hänen töitään on nähty Tampereen Työväen Teatterissa, Suomen komediateatterissa, Lahden kaupunginteatterissa ja Aleksanterin teatterissa Helsingissä sekä Riihimäen teatterissa, jonka taiteellisena johtajana hän on ollut vuodesta 2019.

Annukka Pykäläinen on toiminut vuodesta 1989 alkaen freelance-pukusuunnittelijana ja -lavastajana, ja tehnyt näyttämöteosten lisäksi myös lyhytelokuvia ja tv-elokuvia. Koko perheen esitykset ovat Pykäläiselle mieluisia, koska leikillisyys ja herkkyys kantavat niistä kaikkeen päivittäiseen työhön. Viime vuosina Pykäläinen on työskennellyt Vaasan ja Kotkan kaupunginteattereissa ja Q-teatterissa. Kouvolan Teatterin jälkeen hän suuntaa Lahden kaupunginteatteriin.

Riikka Aurasmaa on pukusuunnittelija ja lavastaja, joka rakastaa kauniita kenkiä, glitteriä, supersankareita ja kaikkia sateenkaaren värejä. Hän on työskennellyt lukuisissa teattereissa ympäri Suomen ja tehnyt aiemminkin paljon yhteistyötä Horilan kanssa. Kolme iloista rosvoa on Aurasmaan lapsuuden lempinäytelmä.

Thorbjørn Egner (1912–1990) oli norjalainen lastenkirjailija, piirtäjä ja lauluntekijä, jolla oli suuri merkitys Norjan lastenkirjallisuudessa. Hänen kirjoistaan on tehty teatteriesityksiä, niitä on käännetty useille kielille

ja levytettyjä lauluja on myyty suuria määriä. Kolme iloista rosvoa kuuluvat Egnerin tunnetuimpiin

lastenkirjahahmoihin. Nämä hahmot ovat seikkailleet Kouvolan Teatterissa aiemminkin vuosina 1966 ja 1980.

https://kouvolanteatteri.fi/