Yhtye lupailee lähitulevaisuutensa täysipitkän albumin lisäksi myös kirjallista antia

Etelä-Pohjanmaalla alkuvuonna 2020 perustettu herrasmiesorkesteri Baikal on päästänyt kevään luokseen. Tämä tarkoittaa melankolian ja optimismin kädenpuristusta. kaipaavan on lupa haaveilla, ja juuri tästä uusi single Kevätvalon paimen kertoo.

Vaikka yksinolo saattaa jatkua, ei se ole enää yksinäisyyttä. Odotus palkitaan, valo silittää mieltä ja luonto herää talviunestaan. Kylmyyden ja kaipuun rikkoo ikiaikainen kiertokulku joka runolliseen viittaan puettuna personoituu ylimaalliseksi kirkkauden ja lämmön tuojaksi. Kevätvalon paimen on läsnä”, yhtye runoilee.

Baikal kantaa slaavilaisvaikutteisen iskelmärockin lippua, mutta päästää siihen osumaan myös auringonsäteitä, kuten Kevätvalon paimen tarttuvalla melodisuudellaan ja aistikkaan maalailevalla lyriikallaan osoittaa.

Kevätvalon paimen -singlen tekijät löytyvät samojen nimien takaa kuin orkesterin aiemmissakin julkaisuissa. Jani Linna laati sävelen ja Baikalin rumpali Juho Rintarunsala kirjoitti sanat. Kumpikin herroista on ansioitunut laulujen kirjoittajana useille artisteille. Linnan sävellyksiä ovat levyttäneet mm Seppo Alvari ja Markku Touronen, kun taas Rintarunsalan tekstejä ovat tulkinneet esimerkiksi Pate Mustajärvi, Antti Railio ja Bablo.

Kappaleen äänitys, miksaus ja masterointi tapahtui Noisy Silence Studiolla, Marko Lapiolahden toteuttamana. Kannesta kantaa vastuun Juho Rintarunsala ja Baikalin bassotaiteilija Kristian Niemi.

Baikalin musiikissa slaavilaisuus yhdistyy romanttiseen mystiikkaan. Pohjoinen mielenlaatu, päättymätön kaipuu ja hetkellinen täyttymys nivoutuvat toisiinsa kaurismäkeläisen vähäeleisesti toteutettuna, ja myös ulkomusiikillisesti kyseistä linjaa suosien.

Baikalin miehistöön kuuluu viisi jo poikavuotensa ikuisesti hyvästellyttä kulkijaa. Sami Leppälä vastaa laulusta, Ville Kiviharjun irrottaessa kitarastaan kaihoisia säveliä. Rytmi ja matalimmat taajuudet paiskaavat kättä Juho Rintarunsalan rumpujen ja Kristian Niemen basson soidessa. Kaiken pohjalla lepää yhtyeeseen alkuvuodesta liittyneen Marko Lapiolahden kosketinsoittimillaan kutoma, kulloiseenkin atmosfääriin sopiva matto. Mukana Kevätvalon paimen -kappaleella on myös taustalauluissa Niina Tamsi.

Tähän mennessä Baikalilta on ilmestynyt kuusi singleä, jotka ovat saaneet myönteisen vastaanoton kasvavassa kannustajajoukossa sekä radiotaajuuksilla. Mm Radio Pooki, Radio Soi ja Finnradio ovat noteeranneet kappaleet, ja onpa pari pyörähdystä tapahtunut Yle Radio Suomessakin. Bändi kertoo lähitulevaisuuden suunnitelmiinsa kuuluvan niin täyspitkää albumia, musiikkivideoita kuin jopa kirjallista antia.

 

Baikal on:
Sami Leppälä - laulu
Ville Kiviharju - kitara
Kristian Niemi - basso
Marko Lapiolahti – kosketinsoittimet, taustalaulu
Juho Rintarunsala – rummut

Facebook
Spotify