Hyväntekeväisyyslukudraama Talo horjahti Turun Kaupunginteatterissa 19.4.

Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä nähdään tiistaina 19.4. klo 19 hyväntekeväisyystilaisuus, jossa luetaan ukrainalaisten näytelmäkirjailijoiden ja venäläisten toisinajattelijoiden tekstejä. Talo horjahti -lukudraaman lipputuloilla tuetaan kirjailijoita ja Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneita ukrainalaisia lapsia.

Lukudraamassa kuullaan seitsemän kirjailijan kirjeitä, päiväkirjamerkintöjä ja monologeja, jotka on kirjoitettu sodan keskellä helmi-maaliskuussa 2022. Kirjailijat ovat Oleg Mihailov, Olja Grebennik, Julija Gontšar, Natalia Klutšarova, Lena Ljahušonkova, Ljudmila Timošenko ja Andrii Bondarenko. Talo horjahti -kirjoituksia Ukrainasta ja Venäjältä -tekstikokonaisuuden ovat koonneet ja kääntäneet yhdessä taiteilijat, kääntäjät ja aktivistit Suomesta ja Ukrainasta. Tekstit on sovittanut kokonaisuudeksi näytelmäkirjailija Elli Salo.

Talo horjahti -tekstejä kuullaan kevään aikana Turun Kaupunginteatterin lisäksi mm. Kajaanin kaupunginteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa ja KOM-teatterissa. Tukitapahtumien sarja on osa maailmanlaajuista Worldwide Ukrainian Play Readings -hanketta, jota organisoi kääntäjä John Freedman.

Tekstejä esittävät kaupunginteatterin näyttelijät Minna Hämäläinen, Ulla Koivuranta, Kimmo Rasila, Ulla Reinikainen ja Markus Ilkka Uolevi. Esityksen Turun Kaupunginteatteriin ohjaa ja dramatisoi Satu Rasila. Tilaisuuden juontavat TS Kirja -klubeilta tutut Turun Sanomien kulttuurin ja lukemiston päällikkö Tuomo Karhu sekä kirjailija ja yliopisto-opettaja Niina Repo.

Hyväntekeväisyyslipun hinta on oman valinnan mukaan 15 €, 25 € tai 50 €. Lipputulot lahjoitetaan lukudraaman tekstit kirjoittaneille kirjailijoille ja Unicefin kautta ukrainalaisten lasten hyväksi. Esitys kestää noin tunnin ajan eikä siinä ole väliaikaa.

Näytelmäkirjailija ja suomentaja Elli Salo kertoo hyväntekeväisyyslukudraaman taustoista 24.3., kun sotaa on kestänyt tasan kuukauden ajan: “Suurin osa kirjailijoista on paennut viime viikkojen aikana Kiovasta Lviviin. Monologien lisäksi luetaan lastenkirjakuvittaja Olja Grebennikin ja näytelmäkirjailija Oleg Mihailovin sodanaikaisia päiväkirjamerkintöjä. Grebennik on paennut lastensa kanssa harkovalaisesta kellarista Varsovaan viime viikolla. Oleg Mihailov istuu tätä kirjoittaessani neljän kissansa kanssa kerrostaloasunnossaan Juri Gagarinin kadulla Harkovassa ja kuuntelee räjähdysten ääniä. Joka aamu tarkistan, näkyykö hänen facebook-profiilissaan pieni vihreä pylpyrä. Siitä on tullut äkkiä elämänvalo."

Tiedot

Lukudraama 19.4.2022 klo 19 Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä
Kesto n. 1 h, ei väliaikaa
Hyväntekeväisyysliput oman valinnan mukaan 15 € / 25 € / 50 €

Kuvan tekijät: Olja Grebennik ja Terhikki Kuiske

Työryhmä

Tekstit Oleg Mihailov, Olja Grebennik, Julija Gontšar, Natalia Klutšarova, Lena Ljahušonkova, Ljudmila Timošenko ja Andrii Bondarenko
Dramatisointi ja sovitus Elli Salo
Suomentajat Elli Salo, Jura Zubin, Anna Sidorova, Anni Lappela ja Riku Toivola
Ohjaus Satu Rasila
Näyttelijät Minna Hämäläinen, Ulla Koivuranta, Ulla Reinikainen, Markus Ilkka Uolevi, Kimmo Rasila

 

Lisätiedot

Turun Kaupunginteatteri
Itäinen rantakatu 14, 20800 Turku.

Myyntipalvelu: 02 262 0030
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

tkteatteri.fi