Jukka Kuoppamäki 1.9. 80 v. - Merkkimiehen levyjulkaisu

Ammatillisen yhteistyömme alkamisesta tulee ensi vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Se alkoi Satsangan tarpeesta jaella Jukan Kultaa tai Kunniaa -albumia laajemmin. Silloinen työnantajani Fonovox pystyi tämän avun tarjoamaan.

Kun Jukka Kuoppamäki teki paluuta Suomeen olin iloinen, kun hän otti yhteyttä ja saimme julkaista Kerran Vielä Palaan -albumin 1992. Silloin emme vielä tienneet, että todellinen helvetti oli edessä. Rahoittavat pankit kaatuivat ja Fazer ajautui ulkomaille.

Olen monesti miettinyt, miten hyvin Suomen levybisnes voisi tänään, ellei sen edunvalvojaksi perustettu ÄKT (nyk. IPFI) olisi ollut Fazerin dominanssissa. Satsanga, Love Records ja Fonovox ja moni muu levy-yhtiö jäi raha- ja markkinavallan alle, tai ne ostettiin alihintaan. Sama tahti jatkuu, sillä erolla, että Fazer nieli omat myrkkynsä ja joutui isompansa Warnerin suupalaksi. Suomessa ei ole koskaan ollut levybisneksen-, vaan rahan edunvalvontaa. Mitkään Suomen tunnetut levy-yhtiökonkurssit eivät ole johtuneet kannattavuudesta, vaan puuttuvien rahoitusjärjestelmien altistamasta turvattomuudesta.

Jukka oli musiikin suurmies myös liike-elämässä

Hän oivalsi, ettei monikansallinen EMI ole paras koti hänen suomalaisuudelleen. Vastaako Suomi huutoon, jos terveimmätkin kaatuvat parhaassa kukoistuksessaan, kun puuttuva infra mahdollistaa rahalle ylivallan. Suurmiehet Atte Blom, Vexi Salmi, Henry Haapalainen, Jukka Kuoppamäki jne. ansaitsevat maineenpuhdistuksen, sillä heidän työnsä tuottavat vielä kymmeniä vuosia iloa ja rahaa. Mikä maa se on joka diskonttaa oman kulttuurinsa arvon pilkkahintaan ulkomaille. Musiikin kotimaisuusaste on 4,8%, kun se vielä 80-luvulla oli reilusti yli 80%. Kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni. Tämä ei ole kasakan vika, vaan meidän suomalaisten. Kykymme tehdä kotimarkkinayhteistyötä ja puolustaa omiamme on valovuosia esim. Ruotsia jäljessä.

Tämän epäkohdan Suomen Luova Talous (SULT) ry -haluaa korjata. Se jätti eilen hakemuksen uuden infran rakentamiseksi, ja nyt se keskittyy tekijänoikeusinvestointien yhdenvertaistamiseen rahoituksissa. Poptori julkaisee tänään Jukan merkkipäivän kunniaksi radiokatveeseen jääneen Mies ja Kitara -teoksen kaikilla alustoilla.

https://open.spotify.com/album/55YDw2G4AzW0sOxglOhvIM?si=fkfPgCfESzaNJCkRGJfXEQ