Jenkkikiertueeltaan juuri palannut Elektrofolk-yhtye Okra Playground julkaisi kolmannen studioalbuminsa

ITKU-albumi maalaa väkevän kuvan maailmasta, jossa valo ja varjo vuorottelevat

Kansainvälistä uraansa menestyksekkäästi rakentanut elektrofolk-yhtye Okra Playground on ensimmäistä kertaa neljään vuoteen uunituoreen täyspitkän studioalbumin äärellä. Yhtyeen edelliset albumit Turmio ja Ääneni yli vesien olivat arvostelu- ja listamenestyksiä sekä kotimaisissa että kansainvälisissä medioissa.

Nyt vuorossa on Okra Playgroundin kolmas albumi ITKU, jolta kuluvan syksyn aikana kuultiin sinkkulohkaisut Laula! sekä nimikkobiisi Itku. Uudella albumilla käsiteltäviä teemoja ovat muutos, kasvu sekä vastakohdat.

Kappaleissa käsitellään tänäkin päivänä maailmaa ravistelevia ja yhteiskunnallisia aiheita, kuten sota, pandemia ja mielenterveys. Monet kappaleista ovat saaneet alkunsa ennen tämänhetkisiä isoja mullistuksia ja tragedioita, mikä kertoo aiheiden ajattomuudesta. Muutos ja kasvu kuuluvat vahvasti albumillamme – rankoistakin aiheista löytyy lopulta valo“, yhtyeen perustajajäsen Päivi Hirvonen kertoo.

Yhtye nostaa ajankohtaisuudellaan yllättäneen Veri-kappaleen albumilta vielä esiin esimerkkinä nykyaikaan linkittyvistä teemoista:

"Veri on teos, jossa leikitellään kansanmusiikin ja progren rajapinnoilla. Kappale teksteineen on saanut alkunsa ennen pandemiaa ja sen ajankohtaisuus iski vasten kasvoja maailman mentyä kiinni. Kappaleessa lauletaan hetkestä, jolloin ihmisten aika on päättymässä maapallolla. Kaikesta huolimatta luonto elpyy, ja meistä tulee osa sen kiertokulkua", yhtye kertoo.

Albumin sävellyksistä vastaavat yhtyeen jäsenet Päivi Hirvonen, Maija Kauhanen ja Veikko Muikku. Kappaleet ovat syntyneet sekä yksin että yhteisissä biisipajoissa. ITKU-albumilla kuullaan aiempaa enemmän yhtyeen jäsenten omia tekstejä, mutta vahvana inspiraationa toimivat edelleen satoja vuosia vanhat runolauluperinteeseen kuuluvat tekstit. Edellisten albumien tapaan tuottajana toimii Sami Zimmermann. Mukana tuotantoprosessissa ovat olleet myös Muikku, Kauhanen ja Hirvonen. Levyn on äänittänyt ja miksannut Samuli Volanto. Levyn julkaisijana toimii saksalainen Nordic Notes.

Okra Playground yhdistää musiikissaan moderneja ja perinteisiä instrumentteja ennakkoluulottomalla tavalla. Viulu, haitari, sähköbasso ja perkussiot saavat rinnalleen kanteleen ja jouhikon. Maija Kauhasen ja Essi Muikun käsissä soivat 15-kieliset kanteleet. Päivi Hirvosen instrumenttina on viulun lisäksi nelikielinen jouhikko, joka on tuhansia vuosia vanha jousella soitettava lyyrasoitin. Kauhanen, Muikku ja Hirvonen toimivat Okra Playgroundissa myös laulajina ja he käyttävät ilmaisussaan suomalaiselle ja itämerenkansojen kansanmusiikille ominaista voimakasta laulutapaa, mutta albumilla annetaan tilaa myös herkkyydelle. Suomenkieliset kappaleet välittävät tunnelmat kuulijoille myös maailmalla.

Yhtye on keikkaillut aina Malesian Rainforest World Music Festivalilta Flow Festivaliin, sekä muun muassa Pohjoismaissa, Virossa, Saksassa, Belgiassa, Iso-Britanniassa ja Hong Kongissa. Vastikään ensimmäiseltä kolmeviikkoiselta jenkkikiertueeltaan takaisin suomeen palannut yhtye suuntaa takaisin Yhdysvaltoihin kiertueen merkeissä taas maaliskuussa.

Suomessa yhtyeen pääsee näkemään seuraavaksi albumin julkaisukeikoilla:

23.11. – G Livelab, Tampere
Facebook | Liput (Tiketti)

24.11. – Kuudes linja, Helsinki
Facebook | Liput (Tiketti)

Albumin kappalelistaus:
1. Itku
2. Ukkonen
3. Laula!
4. Kylmä lintu kyyneleeni
5. Veri
6. Kymmenniekka kylässä
7. Hetkeen
8. Juoksen karkuun aurinkoa
9. Hypnoosi

Okra Playground on:
Maija Kauhanen – laulu, kantele
Päivi Hirvonen – laulu, viulu, jouhikko
Essi Muikku – laulu, kantele
Sami Kujala – sähköbasso
Veikko Muikku – haitari, syntetisaattori
Oskari Lehtonen – perkussiot

OKRA PLAYGROUND | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE | SPOTIFY