Kuopion kaupunginorkesterin käyrätorvisolistina Jukka Harju

Suomalaisen musiikin päivänä 8.12. klo 19 soi Kuopion kaupunginorkesterin kausikonsertissa nykysäveltäjä Osmo Tapio Räihälän käyrätorvikonsertto. Teos oli tilaustyö illan solistilta, Jukka Harjulta, joka työskentelee RSO:n soolokäyrätorvensoittajana. Konserttoa kehystävät Jean Sibeliuksen lumoava Metsänhaltijatar ja valoisa toinen sinfonia, jotka kuullaan Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalissa orkesterin 2. kapellimestarin, Atso Almilan johdolla. Ennen konserttia Valohallissa on haastateltavana kirjastaan Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa? Finlandia-palkittu säveltäjä Osmo Tapio Räihälä.

Suomalaisen musiikin juhlaa -konsertin 8.12. aloittaa Jean Sibeliuksen Skogsrået eli Metsänhaltijatar. Se perustuu Viktor Rydbergin tekstiin, joka tapailee muinaisten ritaritarujen ja mytologian tyyliä. Sibelius sävelsi melodraamasta 1890-luvun puolivälissä kaksi versiota: pienemmälle yhtyeelle ja orkesterille. Jälkimmäinen versio herätti suurta ihastusta, sillä siinä Sibelius osoitti hallitsevansa orkesterin monet tehot ja sävyt.

Illan solistiteos, Osmo Tapio Räihälän käyrätorvikonsertto ja solisti Jukka Harjun tilaustyö valmistui vuonna 2013. Konsertossa esiintyvä kadenssi on Harjun kanssa tehdyn läheisen yhteistyön tulos, johon solisti antoi arvokkaita vinkkejä. ”Teoksessa on runsaasti vaihtuvia rytmejä ja tunnelmia, mutta koska se on silti vain musiikkia, ei muuta, en halua sitä enempää selittää. Musiikki on sinun, hyvä kuulija – koe se siten kuin haluat”, Räihälä toteaa. Solisti Jukka Harju on vieraillut useiden eurooppalaisten sinfoniaorkesterien soolokäyrätorvensoittajana. Hän on Lieksan kansainvälisen käyrätorvikilpailun voittaja 2005 ja Vuoden vaskisoittaja 2006.

Konsertti päättyy orkesterin oman 2. kapellimestarin, Atso Almilan johdolla Sibeliuksen toiseen sinfoniaan. Sen pääaiheet syntyivät Italian Rapallossa vuoristohuvilalla, jossa Sibelius vietti alkuvuotta 1901 perheineen. Sibelius omisti teoksen läheiselle ystävälleen ja mesenaatilleen Axel Carpelanille, joka kuvaili teosta jo ennen sen valmistumista näin: ”Teos, joka tullaan omistamaan minulle, on uusi, suuri viisiosainen sinfonia, joka on saanut innoituksensa Italiasta ja Välimerestä, sinfonia kera auringonpaisteen ja sinisen taivaan ja riemukkaan onnellisuuden”. Lopulta teoksesta tuli neliosainen.

Ennen konserttia, klo 18.30 Valohallissa järjestetään taiteilijatapaaminen, jossa haastateltavana on säveltäjä Osmo Tapio Räihälä. Hän voitti viime vuonna tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon kirjallaan Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?.

Konsertin kesto noin 1 tunti 55 minuuttia, sisältäen väliajan.

Kuopion kaupunginorkesterin kevään kausikorttien myynti on alkanut. Nopean ostajan Early Bird -edulla kausikortin saa edullisemmalla hinnalla 2.1.2023 saakka. Normaalihintaiset kausikortit ovat myynnissä 3.1.-2.2.2023. Kausikorttien myynti: Kuopion Musiikkikeskus, Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet kautta maan ja www.lippu.fi. Kevään 2023 kausikortit: Early Bird –kausikortit 200 € / 160 € eläkeläiset. Normaalihintaiset kausikortit 220 € / 179 € eläkeläiset.

Liput Suomalaisen musiikin juhlaa -konserttiin 8.12.: 33 € / 27 € eläkeläiset ja ryhmät väh. 20 hlöä / 11 € lapset alle 16v ja opiskelijat / 4 € konserttipäivän etulippu opiskelijat ja alle 20v. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus ma-pe klo 15-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/min + pvm). Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2, ks. aukioloajat www.kuopionkaupunginteatteri.fi), puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/min + pvm + pmp). Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. eLiput: www.lippu.fi

.