Sointi Jazz Orchestran 10-vuotisjuhlavuosi huipentuu Korjaamon juhlakonserttiin marraskuussa

Sointi Jazz Orchestran 10-vuotisjuhlavuosi huipentuu 1.11. Helsingin Korjaamolla järjestettävään juhlakonserttiin.

Lisäksi yhtye tekee konserttivierailun saksofonisti Joakim Berghällin kanssa Lappeenrannan Nuijamieheen 8.11.

Rasmus Soinin kymmenen vuotta sitten perustamaa Sointi Jazz Orchestraa voi pitää monella tapaa ainutlaatuisena kokoonpanona sekä Suomen musiikkikentällä että kansainvälisesti. 18-henkinen ammattilaisista koostuva jazzorkesteri on uudistanut ja monipuolistanut big band -perinnettä kaihtamatta eri tyylilajien yhdistelemistä. Erityisesti uuteen musiikkiin keskittyvä yhtye toteuttaa vuosittain sille räätälöityjä uusia konserttikokonaisuuksia. Ohjelmistot koostuvat yksittäisistä tilaustöistä, kantaesityskonserteista sekä solistivieraiden ympärille rakennetuista, uusia sovituksia sisältävistä ohjelmistoista. Yhtyeen solisteina ovat vierailleet muun muassa Mathias Eick, Maria Faust, Marius Neset ja Aili Ikonen. Alunperin Metropolia Ammattikorkeakoulun sävellyskonserttiin kasatun yhtyeen kymmenvuotiselle matkalle on kertynyt toistasataa konserttia, viisi albumia, Kolibri-albumin Teosto-palkintoehdokkuus sekä kansainvälinen kilpailumenestys.

Keväällä yhtye konsertoi yhdessä maailmanmusiikki-duo VILDÁn kanssa kolmen konsertin kiertueella, järjesti Sid Hillen sävellyskonsertin Helsingin Temppeliaukion kirkossa sekä kantaesityskonsertin Helsingin Malmitalossa, jossa kuultiin Teemu Eerolan ja Aleksis Liukon uudet teokset. Lisäksi kesän aikana yhtye vieraili savonlinnalaisella Saimaa Jazz Festivaalilla yhdessä Joakim Berghällin kanssa ja Helsingin Etno-Espassa yhdessä harmonikkataiteilija Kaisa Ristiluoman ja laulaja Maja Mannilan kanssa.

10-vuotisjuhlavuosi on ollut monipuolinen ja yhtyettä hyvin kuvaava kattaus. Kevään sävellyskonsertit ja kantaesityskonsertit, genrerajat ylittävä yhteistyö ja solistivieraat, jotka eivät ole ennen esiintyneet jazzorkesterin kanssa ovat sitä kulttuuria rikastuttavaa toimintaa, josta meidät tunnetaan ja jota haluamme tehdä. Syksyn solistivieraat omine sävellyksineen sekä 10v-juhlakonsertti täydentävät tätä tarjontaa vielä komeasti. Juhlakonsertti jo itsessään on kuin Sointin laaja produktiokattaus tiivistettynä yhteen iltaan. Odotan erittäin lämminhenkistä ja vähän spektaakkelimaista konserttia”, Rasmus Soini kertoo juhlavuoden tunnelmista.

Syyskuussa yhtyeen solistivieraaksi saapui legendaarinen ruotsalais-kontrabasisti Anders Jormin, jonka musiikille omistetut Songs and Elegies -konsertit toteutettiin G Livelabeissa Tampereella ja Helsingissä 20. ja 21.9. Konserttien solistina esiintyl myös yksi tämän hetken kiinnostavimmista laulajista, konserteissa myös selloa soittava, Anni Elif.

Marraskuun ensimmäisenä päivänä tunnelma on katossa, kun yhtye kokoontuu 10-vuotisjuhlakonsertin merkeissä Helsingin Korjaamolle. Mukana on useita solisteja, joiden kanssa Sointi on tehnyt yhteistyötä menneinä vuosina. Lavalle nousevat mm. Matti Johannes Koivu, Stina Koistinen, Aili Järvelä, Juhani "Junnu" Aaltonen ja Kaisa Ristiluoma. Konsertissa kantaesitetään myös Iro Haarlan yhtyeelle kirjoittama sävellys Vetten päällä. 8.11. yhtye vierailee Lappeenrannan Kulttuuritila Nuijamiehessä yhdessä Joakim Berghällin kanssa. Konsertin ohjelmisto koostuu mm. Berghällin säveltämästä kuusiosaisesta Turta-teoksesta, joka on julkaistu kesällä Berghäll Brothers Big Bandin albumina.

Marraskuussa yhtye äänittää kuudennen studioalbuminsa, joka julkaistaan vuoden 2024 aikana.

 

Sointi Jazz Orchestra 10-vuotisjuhlavuoden syksyn ohjelmisto:
20.9. Sointi Jazz Orchestra & Anders Jormin & Anni Elif, G Livelab Tampere
21.9. Sointi Jazz Orchestra & Anders Jormin & Anni Elif, G Livelab Helsinki
1.11. Sointi Jazz Orchestra 10v!, Korjaamo, Helsinki
8.11. Sointi Jazz Orchestra & Joakim Berghäll, Kulttuuritila Nuijamies, Lappeenranta

 

Lyhyet kuvaukset syksyn ohjelmistosta:

Sointi Jazz Orchestra & Anders Jormin & Anni Elif: Songs and Elegies

Songs and Elegies -konsertti on kokoelma sävellyksiä, jotka solistivieraana esiintyvä Jormin on sovittanut ja säveltänyt juuri tätä konserttia varten. Ohjelmiston runkona toimii Bohuslän Big Bandin vuonna 2019 julkaisema Poems for Orchestra -albumi. 17-henkistä Sointi Jazz Orchestraa täydentää Jorminin lisäksi upea laulaja-sellisti Anni Elif. Ohjelmisto kuullaan Suomessa nyt ensimmäistä kertaa.

 

Sointi Jazz Orchestra 10v!

Juhlakonsertti on läpileikkaus yhtyeen eri ohjelmistoihin sen historian varrelta. Illan aikana nähdään useita huikeita solisteja, joiden kanssa yhtye on vuosien saatossa tehnyt yhteistyötä: lavalle nousevat mm. Stina Koistinen, Matti Johannes Koivu, Aili Järvelä, Juhani Aaltonen ja Kaisa Ristiluoma. Konsertissa kuullaan myös Iro Haarlan uuden Sointi Jazz Orchestralle omistetun sävellyksen kantaesitys. Konsertin visuaalisen ilmeen toteutuksesta vastaa yhtyeen pitkäaikainen luottograafikko Juha Koivusalo.

 

Sointi Jazz Orchestra & Joakim Berghäll: Turta - Benumbed

Lappeenrannan Kulttuuritila Nuijamiehessä Sointi Jazz Orchestra esittää baritonisaksofonille ja jazzorkesterille sävelletyn kuusiosaisen teoksen nimeltä Turta - Benumbed. Kouluväkivallasta kertovan ja omakohtaisista kokemuksista ammentavan kokonaisuuden solistina ja säveltäjänä toimii mm. Ismo Alangon yhtyeestä ja Helsinki-Cotonou Ensemblestä tuttu multi-instrumentalisti Joakim Berghäll. Lisäksi konsertissa kuullaan big band -sovituksia Berghällin aiemmasta tuotannosta, jota on julkaistu mm. Joakim Berghäll Dark Roast 006 ja Berghäll Brothers Big Bandin vol I -levyillä.

 

www.sointijazzorchestra.com