Saiturin joulun uusi sovitus tuo lapset esiin

Helsingin Kaupunginteatterin lasten ja nuorten Shed-teatteriryhmän tämän vuoden joulunäytelmä perustuu Charles Dickensin klassikkoteokseen Saiturin joulu, jonka pohjalta ohjaaja Heikki Sankari ja säveltäjä Tuomas Kesälä ovat luoneet uuden koko perheen musiikkinäytelmän.

Saiturin joulun tapahtumapaikkana on 1800-luvun Englanti ja puuvillatehdas, jonka omistaa ilkeä ja pihi Saituri. Joulu on tulossa, mutta tehtaassa työskenteleville lapsille ei ole luvassa taukoa, eikä syötävää. Saituri haluaa kynsin ja hampain pitää koneet käynnissä ja rahahanat kilisemässä. Lapset päättävät tehdä jotain ennen kuin Saituri vie koko kaupungin joulumielen.

Halusin tehdä Shed-lasten kanssa toteutettavasta Saiturin joulusta toiminnallisemman, ja sijoitin tapahtumat tehtaaseen, jonka lapsityöntekijät ottavat kohtalon omiin käsiinsä. Sain idean Dickensin elämästä, sillä kirjailija oli itse lapsena joutunut tehtaaseen töihin, ja koki aikuisena tärkeäksi tehtaissa työskentelevien orpolasten auttamisen. Näytelmän pääsanoma, toisesta välittäminen, on sitä ydintä joulussa. Ja yhteisöllisyyden tärkeys vielä korostuu tässä ajassa. Näen, että Saiturin joulu on hieno jouluinen tarina, jota on hyvä tulla katsomaan useammassa sukupolvessa, voi kokea yhdessä joulun hengen”, sanoo näytelmän uudesta käsikirjoituksesta vastaava ohjaaja Heikki Sankari.

Minua inspiroi sydämellinen käsikirjoitus, jossa oivallisesti huomioidaan Shed-ryhmän moninaisuus ja monipäisyys. Voi sitä energian määrää! Lapset ovat todellakin esillä tässä teoksessa. Musiikki on usein irlantilaissävytteistä, mutta tarjolla on sangen kirjava kattaus erilaisia musiikkityylejä. Melodiat sopivat niin lasten kuin aikuistenkin laulettavaksi, minkä koen tärkeäksi tässä produktiossa”, sanoo säveltäjä Tuomas Kesälä.

Rooleissa nähdään kaikkiaan 80 Shedin lasta ja nuorta, ja Saituria näyttelee HKT:n lavalle palaava Eppu Salminen.

Tämä on ollut mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen projekti. Harvoin pääsee tuollaisen määrän kanssa nuoria tekemään, ja kun kaikki laulavat, kuulostaahan se komealta! Tämä on todellinen hyvän joulumielen näytelmä myös meille esiintyjille”, sanoo Eppu Salminen.

 

Saiturin joulu sopii kaikille 5-vuotiaasta alkaen.

Shed-musiikkiteatteri antaa 10–19-vuotiaille lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa ja tehdä yhteistä joulumusikaalia Helsingin Kaupunginteatterin ammattilaisten kanssa. Teatteriharrastuksen parissa lapset ja nuoret pääsevät paitsi näyttelemään myös tanssimaan ja laulamaan. Toiminnan mahdollistaa ShedHelsinki Säätiö, joka on tukenut monimuotoista ja erityislapset huomioivaa lapsi- ja nuorisotyötä jo neljän vuoden ajan. ShedHelsingin esikuvana on Lontoossa toimiva Chickenshed-teatteri, joka on tehnyt erilaisuudesta taidetta yhdessä lasten ja nuorten kanssa jo yli 40 vuotta.

Saiturin joulu, ensi-illat 8. ja 9.12.2021 klo 18.00 ja esitykset 18.12.2021 saakka Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa (Ratamestarinkatu 5)
Liput: lastenlippu (20 €), peruslippu 35 €
#saiturinjoulu @hktfi @ShedHelsinki

Saiturin joulu -video

Helsingin Kaupunginteatterin asiakaspalvelu ja lipunmyynti puhelimitse numerossa 09 394022 ma-pe klo 9-16. Lippupiste ma-pe klo 9 - 17, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm)
www.hkt.fi

Yhteinen turvallisuutemme on meille tärkeää. Tutustuthan turvallisuusohjeisiimme Turvallisesti teatteriin -sivulla.