Juice Leskisen Räkä ja Roiskis -lastenkirjoista elokuva

Kuvaaja Dante Mutashar

Räkä ja Roiskis pohjautuu kotimaisen sanataiteen legendan Juice Leskisen 1990-luvulla kirjoittaman Räkä ja Roiskis -lastenkirjatrilogian hahmoihin. Ajan saatossa kirjasarja on jäänyt unohduksiin ja vanhat painokset niistä ovat antikvariaattien aarteita.

Kirjojen maailman tuo valkokankaalle kovassa nosteessa oleva ohjaaja Teemu Nikki. Jussi-palkittu Nikki on kuluneen vuoden aikana voittanut useita kansainvälisiä palkintoja sekä viimeisimmällä Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvallaan että Mister8 -tv-sarjallaan. Tulevan Räkä ja Roiskis -elokuvan on käsikirjoittanut Ilja Rautsi ja Teemu Nikki. Elokuvan konsepti on Teemu Nikin, Jani Pösön ja Jyrki Arnikarin.

Elokuvan pääosissa nähdään Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen -elokuvassa ja Pala sydämessä -tv-sarjassa näytellyt Hugo Komaro (10 v) ja ensimmäisen elokuvaroolinsa tekevä Urho Kuokkanen (9 v). Hugo ja Urho saavat rinnalleen suomalaisten näyttelijöiden ykkösketjun, sillä elokuvan muissa rooleissa nähdään Pekka Strang, Kati Outinen, Sampo Sarkola, Petteri Pennilä, Elina Knihtilä, Marja Packalén ja Matti Onnismaa.

- Mietin pitkään, haluanko tehdä lastenelokuvan. Päädyin siihen, että haluan tehdä hyvän elokuvan, joka sopii myös lapsille, Teemu Nikki filosofoi.

- Kirjojen hahmot ovat aivan fantastisia! Hieno juttu, että pääsemme päivittämään Juicen luoman maailman 2020-luvulle. Tiukka neuvottelu perikunnan edustajan kanssa kesti 5 minuuttia, joten siellä oltiin asiasta samaa mieltä, Jani Pösö toteaa.

- Olemme onnellisia ja etuoikeutettuja, että pääsemme lanseeraamaan uuden ja uniikin perhe-elokuvan valkokankaille yhdessä pitkäaikaisen kumppanimme It’s Aliven kanssa, Riina Liukkonen elokuvan levitysyhtiö Scanbox Entertainmentista kertoo.

Vuodenvaihteen molemmin puolin muun muassa Tampereen seudulla kuvattavan elokuvan puvustuksesta vastaa kolminkertainen Jussi-voittaja Anna Vilppunen ja lavastuksesta Jussi-palkittu Santtu Toivola. Elokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa vuonna 2023.

Jani Pösön ja Teemu Nikin It’s Alive Filmsin tuottaman elokuvan oikeudet omistaa Scanbox Entertainment ja levittää elokuvateattereissa Finnkinon elokuvalevitys.

SYNOPIS
Veljekset Räkä ja Roiskis (Hugo Komaro ja Urho Kuokkanen) matkustavat talvilomalle mumminsa luo Suuveden pikkukaupunkiin. Perillä he huomaavat, että Suuvedellä tapahtuu kummia: hauskanpito ja leikkiminen on kielletty ja joka paikassa on tahrattoman puhdasta. Roskat ja jätteet katoavat jäljettömiin ja vaikuttavat tipahtelevan naapurikunnan asukkaiden niskaan.

Kaikkein omituisinta on kuitenkin se, että kaupungista häviää reikiä. Mummolan ovesta katoaa avaimenreikä, linnunpöntöstä lentoaukko ja läheisen järven jäästä pilkkireikä. Lisäksi kaupunkilaisilla on outo, hohtavan valkoinen tekohymy – eikä hampaissa paikan paikkaa.

Räkä ja Roiskis ryhtyvät selvittämään asiaa ja pääsevät paikallisen hammaslääkärin Migrén Juniorin (Pekka Strang) jäljille. Tutkimukset uhkaavat kuitenkin kariutua, kun sottapytty Räkä ja huolellinen Roiskis ajautuvat kahnauksiin keskenään. Miten Suuvesi saadaan takaisin ennalleen ja reiät takaisin paikoilleen, jos pojat eivät pysty tekemään yhteistyötä? Veljesten on selvitettävä riitansa ennen kuin musta aukko nielaisee koko kaupungin ja sen aivopestyt asukkaat.