- Joulukiertue 1.12. – 19.12.2021 Aija Puurtisen, Esa Kuloniemen, Ben Granfeltin ja Dave Lindholmin kanssa

Erja Lyytinen on valittu Suomen musiikin kunniagallerian jäseneksi Musiikkimuseo Fameen vuoden 2022 jäseneksi. Uudet jäsenet ovat esillä Musiikkimuseo Famen Suomen musiikin kunniagalleria -näyttelyssä 21.1.2022 – 8.1.2023. Erjan lisäksi vuoden 2022 jäseniä ovat Kaj Chydenius, Dingo, George de Godzinsky, Eino Grön, Paula Koivuniemi, Pave Maijanen, Oskar Merikanto, Jorma Panula ja Annikki Tähti. Ensimmäiset 14 legendaa esiteltiin museossa vuonna 2019-2020 ja viime vuonna esillä oli yhdeksän musiikin tekijää. Edellisten vuosien jäsenet ovat pysyvästi esillä näyttelyssä digitaalisessa muodossa.

Raati perustelee Erjan valintaa seuraavasti: ”Kansainvälisesti tunnettu laulaja-slidekitaristi on noussut blueskuningattareksi kovalla työllä ja musiikintekemisen palolla. Monipuolisesti bluesista ja rockista ammentava Lyytinen on sijoittunut useissa kansainvälisissä äänestyksissä maailman parhaiden kitaristien joukkoon.”

Erjalle valinta Fameen on vuoden kohokohta: “Valinta Musiikkimuseo Fameen tuntuu järjettömän upealta - on suuri kunnia olla tällä listalla näiden arvostettujen ja huikeiden musiikintekijöiden kanssa. Tämä on ehdottomasti vuoden 2021 kohokohta ja olen suuresti kiitollinen tästä tunnustuksesta valitsijaraadille. Innolla odotan näyttelyn avautumista ja toivon, että näyttely inspiroi kävijöitä paljon. Lahjoitin museoon myös pari kitaraa ja niistä nousi esiin useita muistoja vuosien keikkailuista."

Erja aloittaa perinteisen Blue Christmas -joulukiertueensa keskiviikkona 1.12. Kouvolasta. Hän soittaa yhtyeensä ja vierailevien artistien kanssa eri puolilla Suomea 1.12. - 19.12.2021. Aiemmin tiedotettu kitaristi Hasse Wallin osallistuminen on peruttu terveydellisistä syistä. Kiertueella soittavat Erjan kanssa Honey B & T-Bonesin Aija Puurtinen ja Esa Kuloniemi sekä Ben Granfelt. Helsingin Savoy-teatterin konsertissa 18.12.2021 on mukana myös Dave Lindholm. Konserttitiedot esiintyjineen näet allaolevasta listauksesta.

Erja julkaisi juuri joulusinglen Jouluyö, juhlayö. Uuteen ilmiasuun puettu jouluklassikko on ollut Erjan joulukiertueiden keikkasuosikki jo pitkään. Erja on sovittanut kappaleen uudestaan yhtyeensä basisti Tatu Backin ja rumpali Iiro Laitisen kanssa. Singlestä on lisäksi julkaistu englanninkielinen versio Silent Night kansainvälistä fanikuntaa silmällä pitäen. Molemmilla kappaleilla kuullaan Erjaa kitaran ja laulun lisäksi myös koskettimisissa.
Singlen kuulee täältä: Erja Lyytinen - Jouluyö, juhlayö (ffm.to)

Kaikki keikat näet täältä: http://www.erjalyytinen.com/tour/

www.erjalyytinen.com
https://www.youtube.com/user/ErjaLyytinenOfficial
www.facebook.com/erjalyytinen
www.twitter.com/erjalyytinen

Kiertuepäivät ja esiintyjät

01.12. FIN - Kouvola, Voikkaa-Sali – Esa Kuloniemi, Aija Puurtinen ja Erja Lyytinen
02.12. FIN - Hämeenlinna, Verkatehdas – Esa Kuloniemi, Aija Puurtinen ja Erja Lyytinen
03.12. FIN - Vaasa, Ritz – Esa Kuloniemi, Aija Puurtinen ja Erja Lyytinen
04.12. FIN - Kajaani, Kaukametsä – Esa Kuloniemi, Aija Puurtinen ja Erja Lyytinen
07.12. FIN - Kuusamo, Kuusamotalo – Ben Granfelt, Aija Puurtinen ja Erja Lyytinen
08.12. FIN - Rovaniemi, Korundi – Ben Granfelt, Aija Puurtinen ja Erja Lyytinen
09.12. FIN - Raahe, Raahesali – Ben Granfelt, Aija Puurtinen ja Erja Lyytinen
10.12. FIN - Oulu, Madetoja – Ben Granfelt, Aija Puurtinen ja Erja Lyytinen
11.12. FIN - Kuopio, Musiikkikeskus – Ben Granfelt, Aija Puurtinen ja Erja Lyytinen
15.12. FIN - Kokkola, Snellmansali – Ben Granfelt, Aija Puurtinen ja Erja Lyytinen
16.12. FIN - Seinäjoki, Seinäjoen Teatteri – Ben Granfelt, Aija Puurtinen ja Erja Lyytinen
17.12. FIN - Tampere, Tampere-talo – Ben Granfelt, Aija Puurtinen ja Erja Lyytinen
18.12. FIN - Helsinki, Savoy – Ben Granfelt, Aija Puurtinen ja Erja Lyytinen, erikoisvieras Dave Lindholm
19.12. FIN - Järvenpää, Järvenpäätalo – Ben Granfelt, Aija Puurtinen ja Erja Lyytinen

 

Musiikkimuseo Fame

Helsingin Pasilassa sijaitseva Musiikkimuseo Fame on uuden ajan elämyksellinen museo, jossa Suomen musiikkia esitellään monipuolisesti ja monen musiikkilajin kautta. Musiikkimuseo Famen pyrkimyksenä on nostaa Suomen musiikin arvoa ja arvostusta kunnioittaen kaikkia musiikin tekijöitä. Kekseliäät teknologiset innovaatiot ovat osa ideologiaamme, jolla kutsumme kävijämme osallistumaan ja kokeilemaan.

Museon sydän on vuonna 2018 perustettu Suomen musiikin kunniagalleria (Finnish Music Hall of Fame), johon liitetään vuosittain uusia ansioituneita jäseniä. Musiikkimuseo Famen näyttely esittelee monimuotoisesti Kunniagalleriaan viimeisimpänä valitut jäsenet. Perusnäyttelyn erilaisissa toiminnallisissa huoneissa voi syventyä ja upota musiikin maailmaan. Lisäksi vaihtuvissa näyttelyissä esitellään musiikin eri teemoja.

Uudistetussa näyttelyssä pääsee tutustumaan Kunniagalleriaan valittuihin jäseniin ja ymmärtämään heidän merkitystään Suomen musiikille – esillä on niin valituille henkilöille kuulunutta esineistöä kuin runsaasti interaktiivista koettavaa. Mukana on myös ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä olevaa esineistöä. Uniikkien näyttelykohteiden lisäksi museovieras pääsee kuuntelemaan runsaasti musiikkia mukaan valituilta musiikintekijöiltä, muusikoilta ja säveltäjiltä.

https://musiikkimuseofame.fi/

Erjasta

Erja on saavuttanut viime vuosina suurta arvotusta kitaralehtien äänestyksissä. Hän oli näyttävästi esillä arvostetun Guitar Player -julkaisun kesäkuun 2021 numerossa. Blues Powers -niminen juttu käsittelee kymmentä kitaristia, jotka pitävät bluesin hengissä ja elinvoimaisena. Erjaa on haastateltu juttuun sivun verran. Vuonna 1967 perustettu amerikkalainen Guitar Player on kitaransoittoon keskittyvä julkaisu ja sitä pidetään maailman arvostetuimpana kitaralehtenä. Ohessa linkki lehden sivuille.
https://www.guitarplayer.com/

Toukokuussa 2020 Erja valittiin maineikkaan Total Guitar -lehden äänestyksessä maailman parhaista kitaristeista sijalle 2 kategoriassa Top 10 Best Players Right Now – Kymmenen tämän hetken parasta soittajaa. Ohessa linkki lehden sivuille.
https://www.guitarworld.com/total-guitar

Vuoden 2019 lopulla hänet valittiin maailman 14. parhaaksi nykyajan blueskitaristiksi arvostetun Guitar World -lehden äänestyksessä. Arvostettu kitarajulkaisu julkaisi marraskuussa 2019 listansa maailman 30 parhaasta tämän ajan blues-kitaristista. Erja sijoittui listalla sijalle 14, jonka sijalla 1 on Joe Bonamassa, sijalla 2 Eric Clapton, sijalla 3 Derek Trucks, sijalla 4 Buddy Guy ja sijalla 5 John Mayer. Lisätietoja saat oheiselta sivulta.
https://www.guitarworld.com/artists/the-30-best-blues-guitarists-in-the-world-today

Uudet kirjat, levyt ja teesekoitukset

Erja on julkaissut juuri kaksi nuottikirjaa omista sävellyksistään. Erja Lyytinen Song Book, vol. 1 sisältää nuotit perinteiselle sähkökitaralle ja Erja Lyytinen Song Book, vol. 2 nuotit slide-kitaralle. Kirjat sisältävät kappaleiden lyriikat, soinnut, nuotit ja kitaratabulatuurit. Kirjat sisältävät kappaleita Erjan alkuvuosilta tähän päivään saakka ja niissä on eri biisit. Kirjat on kustantanut Bluesland Productions.

Erja julkaisi myös koronapandemian inspiroiman ja aikaansaaman CD/DVD-livelevyn Lockdown Live, joka on saatavana myös tuplavinyyliversiona. Levy äänitettiin ja kuvattiin Kuopiossa 10.5.2020 Bluesounds Warehouse -studiolla.

Lisäksi Erjan Blueskuningatar-kirjasta on ilmestynyt englanninkielinen versio The Blues Queen. Mape Ollilan kirjoittaman kirjan on kääntänyt englanniksi Michael Majalahti. Kirjan on kustantanut Docendo. Kirjat ja levyt ovat myös saatavana Erjan verkkokaupassa.
https://erjalyytinen.com/store

Erjalla on myös kolme omaa teesekoitusta. Uutuus Wildflower on kesäinen valkoinen teesekoitus seljankukilla, matella ja sitruunaruoholla maustettuna. The Blues Queen -tee on lapsangin ja aromikkaan earl greyn savuinen, musta sekoitus suomalaisilla kanervankukilla maustettuna ja se on osoittautunut yleisön suosikiksi. Cherry Overdrive -tee on mustan ja vihreän kirsikkateen sekä karhunvadelman lehtien sekoitus, jonka kruunaa Ceylonin aromikas maku. Teesekoitukset on tuotettu yhdessä Demmers Teehausin kanssa. Teesekoitukset ovat myynnissä Erjan verkkokaupassa:
https://erjalyytinen.com/store