Kansallismuseon Kotiinpaluu-näyttelyn yleisöohjelmassa keskustelua, tekijäopastuksia ja elokuvafestivaali

Yhteistyössä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa tehdyn Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyn ohjelmistokin syntyi yhteisölähtöisesti näyttelytyöryhmän kanssa. Työryhmä koostuu Saamelaismuseo Siidan ja Suomen kansallismuseon työtekijöistä sekä saamelaisyhteisön edustajista. Suomen kansallismuseon Siidalle tekemään saamelaiskokoelman repatriaatio- eli palautusprosessiin kuuluva näyttely on Kansallismuseossa 27.2.2022 asti.

Tekijän silmin -etäkierrokset 3. ja 8.12.2021 klo 18.30

Tekijät pääsevät valloilleen, kertomaan omin sanoin kokemuksestaan näyttelytyössä: mitkä ovat heidän kohokohtansa näyttelyssä, millaisia tunteita ja ajatuksia työ herätti. Kierrokset striimataan maksuttomasti, eli niitä on mahdollista seurata verkossa mistä päin maata ja maailmaa tahansa.

Lisätiedot verkkosivulta: https://www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/etakierros-kotiinpaluu-nayttely-tekijan-silmin

Äärellä-keskustelu: Duodji ja sen monet merkitykset lauantaina 4.12.2021 klo 15

Saamelaisyhteisölle palautetuista esineistä suurimman mielenkiinnon kohteina ovat käytännölliset arjen esineet. Esineet on tehty käyttöön ja ne kertovat rakkaudesta ja välittämisestä. Saamelaisten käsityö, duodji, heijastelee tekijäänsä, tunteita, sukupolvien historiaa. Millaisia keskusteluja ja mahdollisuuksia Saamelaismuseo Siidalle palautettu saamelaiskokoelma saamelaisille käsityön tekijöille, duojáreille, avaa? Mitä merkityksiä duodji pitää sisällään ja miten sen merkitys on muuttunut kautta aikojen, vai onko?

Äärellä-keskustelussa duodjista ovat keskustelemassa duodjitutkija, filosofian tohtori Sigga-Marja Magga ja Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelytyöryhmään kuuluva repatriaatiotutkija Eeva-Kristiina Nylander (ent. Harlin).

Lisätiedot: https://www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/aarella-duodji-ja-sen-monet-merkitykset

Skábmagovat x Kansallismuseo 22.1.2022

Saamenmaalla toteutettavan alkuperäiskansaelokuvafestivaali Skábmagovatin rinnakkaistapahtumassa Kansallismuseossa pureudutaan tammikuisena lauantaina 22.1.2022 alkuperäiskansojen tilanteeseen ja asemaan. Ohjelmassa on fiktiota, lyhytelokuvaa ja animaatiota sekä keskustelu tekijyydestä. Keskustelemassa ovat elokuvaohjaaja Katja Gauriloff ja taiteilija Marja Helander, jonka teos Maan sisällä linnut nähdään myös Kansallismuseon näyttelyssä. Laulaja-joikaaja Hildá Länsmanin ja harmonikkavirtuoosi Viivi Maria Saarenkylän duo Vildá esiintyy. Ohjelma ja aikataulu tarkentuvat.

Yhteistyössä: Skábmagovat, Goethe-Institut Finnland ja Kansallinen audiovisuaalinen arkisto KAVI

Saamelaisten kansallispäivä x Pasilan koulu x Kansallismuseo perjantaina 4.2.2022

Etelä-Suomen ainoat saamenluokat opiskelevat Pasilan peruskoulussa. Koulu juhlistaa vuosittain saamelaisten kansallispäivää, ja tekee sen vuonna 2022 Kansallismuseossa. Tilaisuus on vain koululle, mutta osia siitä tullaan striimaamaan suorana.

Mäccmõš, maccâm, máhccan x Kansallismuseo & Move, I'm Indigenous x Kansallismuseo -soittolistat

Kansallismuseo on muutaman kerran tuottanut soundtrackin näyttelyihinsä ja jatkoa seuraa! Listat on koostanut saamelaisessa DJ-kollektiivi Article 3:ssa vaikuttava Sunna Nousuniemi. Article 3 DJ-kollektiiviin kuuluvat Sunna Nousuniemen lisäksi Alice Jektevik, Anne Henriette Nilut, Christina Hætta ja Elle Márjá Eira. Näyttelyn nimeä kantava, Spotifysta löytyvä soittolista kokoaa yhteen Saamenmaan ääniä yli neljän valtiorajan juhlistamaan saamelaisten kulttuuriperinnön kotiinpaluuta. Toisessa soittolistassa kuullaan alkuperäiskansoja ympäri maailmaa. Musiikki soi tapahtumissa ja museon ravintolassa.

Ajantasainen ohjelma ja tiedot opastuksista:
https://www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/maccmos-maccam-mahccan-kotiinpaluu-nayttelyn-ohjelmisto