saaristo-oopperan ajankohtainen uutuus turun kaupunginteatteriin

Saaristo-oopperan perustaja Päivi Nisula on rohkeiden roolien tekijä. Joulun alla kantaesitettävässä monologioopperassa hän on dementoituva vanha emäntä, Koria täti. Oopperan tapahtumat sijoittuvat jouluviikolle 1960-luvun lopulla. Esitykset 17. ja 18.12.2021.

Olli Kortekankaan säveltämän monologioopperan libreton on kirjoittanut kirjailija Tommi Kinnunen. Päähenkilö on eteläpohjalaisen talon hitaasti dementoituva vanha emäntä, joka elää muusta perheestä eristettynä ja omaan kamariinsa suljettuna. Hän ei ymmärrä, miksi on tullut suljetuksi oven taakse. Elämänmeno oven toisella puolella on hänelle täysin vierasta. Päähenkilö muistelee oman elämänsä tapahtumia ja elää sen käännekohtia uudelleen. Tässä päivässä häntä pitää kiinni enää naapuritalon nuori tyttö.

Monologioopperan aihe löytyi kirjailija Tommi Kinnusen äitinsä ja tätinsä kanssa käymästä keskustelusta. Kesäisellä automatkalla sisarukset muistelivat lapsuuttaan ja naapuritalon varhain dementoitunutta emäntää. “Minä sanoon sitä aina koriaksi tädiksi, kun se aina antoo niin korioita kiiltokuvia”, kertoi Kinnusen täti. Tarina tallentui libretistin muistikirjaan ja sieltä Olli Kortekankaan säveltämän oopperan aiheeksi muutamaa kuukautta myöhemmin. Teoksen ohjaaja on Pertti Sveholm.

Koria täti kantaesitetään Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä jouluviikolla. Esityksiä on kaikkiaan kolme, perjantaina 17.12. klo 18.30 ja lauantaina 18.12. klo 13.30 ja klo 18.30. Noin tunnin mittainen esitys on väliajaton.

Saaristo-ooppera tekee persoonallista ohjelmistoa

Saaristo-ooppera on oopperalaulaja Päivi Nisulan vuonna 2010 perustama oopperaseurue. Taiteellisesti kunnianhimoinen ja tuotannoissaan ketterä taidehautomo haluaa tarjota vaihtoehtoisia ooppera- ja musiikkitaideteoksia laitosoopperan rinnalle. Saaristo-ooppera on toteuttanut tätä aiemmin yhdeksän erilaista tuotantoa, niistä ensimmäinen oli Gian Carlo Menottin Meedio Turun kulttuurikaupunkivuonna. Pitkän uran Suomen Kansallisoopperan solistikunnassa tehnyt Päivi Nisula juhlistaa Koria täti -monologioopperalla 60-vuotispäiväänsä.

Koria täti

Esitykset: Turun kaupunginteatterin Pieni näyttämö 17. & 18.12.2021.

Musiikki: Olli Kortekangas
Käsikirjoitus: Tommi Kinnunen
Ohjaus: Pertti Sveholm
Lavastus: Jani Uljas
Puvustus: Tiina Valkama
Valosuunnittelu: Timo Alhanen
Koria täti: Päivi Nisula
Musiikin johto/piano: Jukka Nykänen
Klarinetti Henna Jämsä
Lyömäsoittimet Aino Nisula

Liput 39 / 37 / 23 €
Lippukategoriat: perusl. / eläk. / opiskelija, työtön
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä.
Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen.