REDEYE juhlistaa 15 vuotta sitten perustettua bändiä Follow Your Demons kokoelmalla

Kuva: Nuutti Turtti

Iisalmelainen vuosina 2006-2014 toiminnassa ollut death/thrash metal -bändi REDEYE juhlistaa olemassaoloaan tänään julkaistulla Follow Your Demons -kokoelmalevyllä. Kokoelmalle kerättiin kappaleita jokaiselta neljältä demolta. Tarjolla on siis raakaa runnomista, paljon virheitä ja myös todella paljon aitoa tunnetta. Kaoottinen sekoitus punkkia ja metallia. Kappaleet on remasteroitu Lassi Pitkäsen toimesta.

 

Kuuntele Follow Your Demons kokoelma:
Youtube: https://youtu.be/BvsXNPRzkIs
Spotify: https://spoti.fi/3s50UzW
Bandcamp: https://redeyemetal.bandcamp.com
Tidal: https://listen.tidal.com/album/206172303
Apple Music: https://apple.co/3m504j3

Historiikki:
Bändi sai ensimmäisen kipinänsä, kun kitaristi Panu Savoranta ja vokalisti Janne Partanen tapasivat työmaalla. Tuolloin nuoret miehet pitivät molemmat raskaammasta musiikista, joten heidän välille muodostui nopeasti ystävyys. Molempien veri veti musiikin tekoon, vaikka kummallakaan ei ollut pahemmin aikaisempaa kokemusta bänditoiminnasta. Siitä huolimatta miehet päättivät perustaa bändin ja aloittivat muun miehistön kasaamisen.
Alkuperäinen idea oli tehdä hyvin raakaa ja rujoa metallia, joten vaikutteiksi nousi Sepultura, Hatebreed ja Napalm Death. Ydinryhmän kolmanneksi jäseneksi ja selkärangaksi liittyi Sami Leinonen, joka toi bändiin soittotaitoa ja biisintekoon näkemystä. REDEYE aloittikin heti tekemään omia biisejä turvallisesti seurakuntatalon pommisuojassa. Ydinryhmän pysyessä samana oli basistin ja toisen kitaristin paikat hyvin tuuliset. Näistä huolimatta bändi sai kasattua materiaalin ensimmäiselle demolle ja 2007 sitä lähdettiin nauhoittamaan kaverin kerrostaloyksiöön. Tämän hyvin harrastelijamaisen teoksen turvin bändi potkaisi itsensä henkiin.
2008 vuoden lopulla bändi keräsi rahaa kasaan ja lähti naapurikunnassa olevaan kotistudioon nauhoittamaan seuraavaa demoa. Toisella demolla kuulee bändissä reipasta kehitystä, joskin hyvin rujo soundimaailma ei ollut bändin eduksi. Suttuisesta julkaisusta huolimatta bändi jatkoi pienten keikkojen soittamista ja toinen demo sai edeltäjäänsä huomattavasti parempia arvosteluja. Harmittavasti demon julkaisun jälkeen bändi etsi taas uutta basistia Ville Saastamoisen muutettua toiseen kaupunkiin.
2009 bändiin liittyi basisti Sami Kokkonen, joka toi omat kontaktinsa ja tietämyksensä markkinoinnista ja visuaalisuudesta. Lisäten merkittävästi bändin näkyvyyttä ja keikkoja. Bändi kävi jopa soittamassa uransa alussa olevan Pete Parkkosen lämmittelijänä.

2010 bändi oli taas nauhoitushommissa, sillä heille tuli mahdollisuus päästä tekemään ensimmäistä musiikkivideota. Tämä tehtiin Joensuussa oppilastyönä ja bändi sävelsi sitä varten alkupään uransa parhaan biisinsä. Videon kuvauksen aikataulutus epäonnistui täydellisesti ja suuri osa suunnitellusta tarinasta jäi kuvaamatta. Asiaa ei auttanut myöskään talven kylmin viikonloppu, jonka ansiosta vokalisti Janne Partanen sairastui keuhkokuumeeseen. Videon lopputyöt rupesivat venymään ja se söi miehistön motivaatiota. Lopulta miehet päättivät laittaa bändin telakalle.
Lepoaika jäi hyvin lyhyeksi, sillä puolivuotta myöhemmin soittaminen alkoi taas maistumaan ja bändi päätti aloittaa puhtaalta pöydältä. Tähän päätökseen auttoi toiseen kaupunkiin muuttanut Savoranta, joka ei pystyny enää jatkamaan bändi kanssa.
2010 Sami Lustig (ennen Pirskanen) liittyi bändin vahvuuteen kitaristiksi ja heitti kaikki vanhat biisit romukoppaan, sillä hän toi mukanaan lähes demollisen valmista materiaalia, joka piti vain sovittaa miehistölle sopivaksi. Miehellä oli myös nuoresta iästä huolimatta eniten bändikokemusta ja teknistä osaamista koko porukasta, joten tästä alkoi uusi aika REDEYElle.

2011 bändi julkaisi uransa parhaan demon "...of blood", joka oli selkeästi aikaisempaa materiaalia raskaampi ja metallisempi. Tällä julkaisulla bändin luottomieheksi nousi Lassi Pitkänen, jonka vanhempien autotallissa louhittiin narulle useampikin bändin julkaisu. Bändi alkoi keikkailemaan ympäri Suomea ja demo lähti leviämään myös ulkomaille. Demolta tehtiin myöskin bändin toinen musiikkivideo, josta vastasi loistava indieleffaryhmä Antiteatteri, jossa basisti Kokkonen vaikuttaa vieläkin. Loppuvuodesta bändi aloittikin jo seuraavan demon tekoa.

2012 bändin viimeiseksi jäänyt demo näki päivänvalonsa. Vaikka julkaisua varjosti tekniset ongelmat, oli kitaristi Sami Lustigilla sävellyskynä terävänä ja demo veti bändin musiikkia taas uuteen suuntaan. Harmittavasti demo jäi vähemmälle huomiolle maailmalla ja se söi miehistön motivaatiota reippaasti. Asiaa ei helpottanut keikkojen vähentyminen ja yleinen tappiomieliala, jonka johdosta bändin pitkäaikaisin basisti Sami Kokkonen poistui bändistä.
Jotain hyvää kumminkin demosta tuli ja tappio käännettiin voitoksi. Bändin seuraavaa demoa tehdessä legendaarinen Violent Journey Records ilmaisi kiinnostuksensa bändiä kohtaa ja julkaisi 2013 "Violence" EPn, joka jäi tähän asti bändin viimeiseksi julkaisuksi. Bassossa julkaisun ja muutaman keikan ajan hääräsi Mika Perhovaara. Tältä julkaisulta saatiin myös todella hieno musiikkivideo, joka teki Kimmo Jalkanen.
REDEYEn viimeiseksi jäänyt keikka soitettiin loppukesästä 2014 Joensuussa. Tuon keikan miehistö ja bassossa tuuraamassa ollut Sami Kettunen päättivät haudata bändin ja perustivat uuden enemmän death metalliin kallistuvan bändin. Tämä bändi sai nimekseen Hautajaisyö. Bändi valmistelee parhaimmillaan neljättä levyään ja mukana häärivät vieläkin Janne Partanen ja Sami Lustig.
2021 bändi päätti juhlistaa 15v olemassa oloaan demokokoelmalla, johon kerättiin kappaleita kaikilta neljältä demolta, jotka REDEYE julkaisi 2007 - 2012 välisenä aikana.

REDEYE:
Janne Partanen
Laulu & lyriikat jokaisessa kappaleessa.
Sami Leinonen
Rummut jokaisessa kappaleessa.
Panu Savoranta
Kitara & sävellys
Kappaleet: 3,6,9 & 10
Basso
kappale 10
Sami Lustig
Kitara & sävellys
Kappaleet: 1,2,4,5,7 & 8
Taustalaulu 2 & 4
Sami Kokkonen
Basso
Kappaleet: 1,2,4,5,7,8 & 9
Ville Saastamoinen
Basso
Kappaleet: 3 & 6

Linkit:
Facebook: https://www.facebook.com/redeye2hell
Bandcamp: https://redeyemetal.bandcamp.com