Kekäläinen & Company ja Sibelius-Akatemian NYKY Ensemble yhteistyössä – Näyttämöteos “If I Would Lose My Voice” huhtikuussa Musiikkitalossa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian NYKY Ensemble ja Kekäläinen & Company esittävät yhteistyötuotantona Sanna Kekäläisen näyttämöteoksen If I Would Lose My Voice. Teos nähdään Musiikkitalossa 27.–28. huhtikuuta versiona, jossa kuullaan NYKY Ensemblen soittamana valikoima italialaisen Salvatore Sciarrinon kamarimusiikkiteoksia. Teos on osa Sibelius-Akatemian järjestämän Sibafest – Recovery Tourin ohjelmaa. Kiertue tuo kevään aikana kahdenkymmenen konsertin verran livemusiikkia pandemian jättämään puutostilaan eri puolille Suomea.

If I Would Lose My Voice kantaesitettiin elokuussa 2020 Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Kyseessä on unohtumaton näyttämöteos, joka havainnoi ihmisen vaikutusta maapallon muutokseen. Teos tarjoaa ajatuksia herättävän näkemyksen nykymaailman tilaan ja siihen, kuinka ihmisen toiminta on muuttamassa luontoa enemmän kuin koskaan aiemmin.

Viime vuosina yleistyneen käsityksen mukaan maapallolla on siirrytty kokonaan uuteen geologiseen aikakauteen, antroposeeniin, jossa ihminen vaikuttaa Maan geologiaan, ekosysteemeihin ja ilmastoon ennennäkemättömällä tavalla. Sanna Kekäläinen luo teoksessaan näyttämölle kuvitteellisen todellisuuden, jossa hahmotetaan ja havainnoidaan tätä uutta aikakautta taiteen keinoin.

Salvatore Sciarrino on yksi eurooppalaisen avantgardemusiikin johtavista nimistä. NYKY Ensemble soittaa esityksessä Sciarrinon sävellyksiä kamarimusiikkikokoonpanoille 1980–1990-luvuilta. Säveltäjän kamarimusiikkiteokset kutsuvat keskittymään hauraisiin soinnin ja hiljaisuuden välillä oleviin maailmoihin ja musiikin soinnin psykologiseen, sisäiseen dramaturgiaan.

NYKY Ensemble on vuonna 2009 perustettu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nykymusiikkiyhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii professori Tuija Hakkila ja toiminnanjohtajana pianisti, säveltäjä ja musiikkiteknologi Libero Mureddu. Yhtyeen kokoonpano riippuu kulloinkin esitettävistä teoksista ja jokaisella konserttiperiodilla vierailevana ohjaajana on nykymusiikkiin erikoistunut muusikko tai yhtye. Tässä teoksessa ohjaajana toimii huilisti Hanna Kinnunen.

Sanna Kekäläinen on suomalaisen nykytanssin kiistaton pioneeri ja Kekäläinen & Companyn perustaja. Kekäläinen on luonut yli 70 näyttämöteosta, joita on esitetty niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Uransa aikana Kekäläinen on tehnyt innovatiivista yhteistyötä useiden alojen taiteilijoiden kanssa. Vuonna 1996 perustetun Kekäläinen & Companyn missio on edistää tanssitaidetta älyllisenä taidemuotona, jolla on valtava poeettinen ja poliittinen potentiaali.

NYKY Ensemble ja Kekäläinen & Company: If I Would Lose My Voice
Ke 27.4. klo 19
To 28.4. klo 19
Sonore, Musiikkitalo

Kesto: 90 min, ei väliaikaa

Ohjelma
Kekäläinen & Company: If I Would Lose My Voice
Salvatore Sciarrinon kamarimusiikkiteokset: Centauro marino, Lo spazio inverso, Raffigurar Narciso al fonte, Melencolia I, Esplorazione del bianco, Muro d’orizzonte

Käsikirjoitus, teksti, ohjaus ja koreografia: Sanna Kekäläinen
Esiintyjät: Janne Marja-aho, Eero Vesterinen ja Sanna Kekäläinen
Musiikki: Salvatore Sciarrino ja NYKY Ensemble
Musiikin valmennus: Hanna Kinnunen
Valosuunnittelu: Lauri Siren
Äänisuunnittelu: Jaakko Kulomaa

If I Would Lose My Voice” on yhteistuotanto Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja Kekäläinen & Companyn kesken.

Liput: 11,50–23 €
Lipunmyynti verkossa: https://bit.ly/3hPcF79