IKEBANA-esitys kutsuu kasvitkin teatteriin Turussa

Taide- ja tiedekollektiivi Fern Orchestra jatkaa ihmisen luontosuhteen tutkimista yhdessä Turun Kaupunginteatterin ja Läntinen tanssin aluekeskuksen kanssa tuotetulla esityksellä Ikebana – Plant series VIII. Esitys on yhdistelmä soivia kasveja, asetelmia ja nykytanssia. Se saa ensi-iltansa Sopukassa 31.3.

Ikebanassa hyväksytään asioiden tilapäinen luonne ja tunnustetaan ihmisen paikka luonnon kiertokulussa. Kukkien asettelumetodi ilmaisee ajan muutosta; ihmisen kykyä kohdata oleva hetki ja tulevat haasteet. Siinä missä puulajilla kestää tuhat vuotta kiivetä vuoren yli, ihmisen aikakäsitys on parhaimmillaankin joitakin satoja vuosia. Ikebana-esitys on toteutettu monilajisesti ja siinä esiintyvät sekä kasvit että ihmiset. Teos on ensimmäinen kasveille suunnattu esitys ja ne pääsevätkin katsomoon ilmaiseksi maksavan ihmisen kanssa. Nyt on mahdollisuus viedä lempikasvisi teatteriin!

Esitys haastaa katsojan luopumaan itselleen asettamasta vaatimuksesta olla erillinen muusta luonnosta ja kutsuu kokijaa kohtaamaan toiseutta. Kasvit ja tanssijat pyrkivät yhteyteen, joka vapauttaa kasvissa olevat sisäiset esteettiset voimat eri olomuotojen, asentojen ja asetelmien kautta. Kasvien syvällinen tuntemus saattaa olla ratkaisevassa asemassa ihmiskunnan jatkuvuuden kannalta.

Teoksen äänisuunnittelu tehdään yhdessä kasvien kanssa muuttamalla biologiset toiminnot ihmisen kuultavaksi. Esityksen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus soittaa kasveja Fern Orchestran Kasvijameissa.

Esityksen lipputuloilla työryhmä ostaa metsää hiilinieluksi. Siksi lippukategorioita on neljä, joista voi valita omansa: katsoja, tiedostava, vaikuttaja ja toimija. Lipun hintaan sisältyy Turun joukkoliikennelippu, joka on voimassa esityspäivänä kolme tuntia ennen ja kaksi tuntia esityksen jälkeen.

Fern Orchestra on taide- ja tiedekollektiivi, joka työskentelee kasvien ja mikro-organismien parissa. Teokset käsittelevät valon, ihmisen ja ympäristön suhdetta teosten ollessa esitystaidetta, nykytanssia, julkaisuja ja valo- ja äänitaidetta. Edellinen esitys Mareld nähtiin Turun Kaupunginteatterissa syksyllä 2020. Esitykselle myönnettiin SÄDE-kunniamaininta Lajienvälisestä valosuunnittelusta.

Tekijät

Työryhmässä: Markus Heino, Vespa Laine, Samuel Salminen, Ilona Salonen, Kalle Suominen, Maileena Vaajoensuu ja kasvit.

Yhteistyö: Fern Orchestra, Läntinen tanssin aluekeskus ja Turun Kaupunginteatteri.

Tiedot

Ensi-ilta 31.3.2022 klo 19 Turun Kaupunginteatterin Sopukassa.

Kesto: n. 1 h, ei väliaikaa. Esityksen jälkeen Kasvijamit n. 30min.

Liput: 10–69 € teatterin ja Lippupisteen kanavista.

 

Turun Kaupunginteatteri
Itäinen rantakatu 14, 20800 Turku.

Myyntipalvelu: 02 262 0030
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

tkteatteri.fi