Suomalaisen metallimusiikin vientihanke Come to Latin America osoittautui jättimenestykseksi – Kisan voittaja on tässä!

Latinalaisen Amerikan metallikansa äänesti suomalaisen Where’s My Bible -yhtyeen kisan voittoon

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman Come to Latin America -bändikilpailu on suomalaisen musiikin vientihanke Latinalaiseen Amerikkaan. Kilpailun finaalissa kilpaili suomalaiset yhtyeet Luna Kills, Noira ja Where's My Bible. Aiemmin tänä kesänä startannut hanke on saanut poikkeuksellista näkyvyyttä ja kiinnostusta kohdemarkkinallaan: hankkeesta on kirjoittanut yli 500 eri median edustajaa aina maiden päämediaan asti, radio on soittanut suomalaisten kappaleita, bändit ovat antaneet kymmeniä haastatteluja, latinalaisamerikkalaiset levy-yhtiöt, promoottorit ja fanit ovat lähestyneet suomalaisia yhtyeitä. Upeasti vastaanotetussa hankkeessa on mukana yli sata musiikkiammattilaista Latinalaisesta Amerikasta, ja hankkeen kummina toimii Nokian Brasilian toimitusjohtaja Ailton Santos ja yhteistyökumppanina Nuclear Blast -levy-yhtiö.

Suomi tunnetaan maailmalla vahvana metallimusiikin maana, jossa metalli on mukana arjessa aina koulusta joogaan ja kirkoista pelaajien pukuhuoneisiin. Suomalaisen musiikin vienti nojaa vahvasti metallimusiikkiin, mutta viennistä vastaa pääosin vain noin kourallinen menestyneitä suomalaisia metallibändejä. Suomalaisen musiikkiviennin markkina-arvo oli vuonna 2019 yhteensä 81,7 miljoonaa euroa. Musiikkiviennin ydinalueista suurin on elävä musiikki, 14,5 miljoonaa euroa (lähde: Music Finland).

Come to Latin America -hankkeen kärkenä ollut bändikilpailu keskittyi haarukoimaan uuden sukupolven metallibändejä ja tulevia uusia suomalaisia menestystarinoita sekä laajentamaan suomalaisen musiikin vientiä. Latinalainen Amerikka on yksi maailman nopeimmin kasvavista musiikkimarkkinoista. Nämä kaksi markkinaa halutaan tuoda yhteen tässä hankkeessa. Suomalaisten kiinnittämättömien bändien taso on yllättänyt Latinalaisen Amerikan ammattilaiset, ja on selvää, että Suomessa on paljon lahjakkuuksia odottamassa vain löytämistään.

"Suomen kokoisen markkinan kannattaa keskittyä ydinosaamisen ja selvästi metallimusiikki on meidän yksi kulmakivemme populaarisen kulttuuriviennin saralla. Ala tarvitsee riskinottajia, tukirahoitusta ja systemaattista vientiä. Tämä hanke vahvistaa, että suomalainen metallimusiikki tunnetaan maailmalla, ehkä jopa paremmin kuin edes ymmärrämme, ja tämä kysyntä täytyisi hyödyntää", Latinalaisen Amerikan viennin asiantuntija sekä hankkeen vetäjä Niina Fu kertoo.

Liki kahden vuoden työ sai nyt tietyn pisteensä, mutta Niina Fu toteaa hankkeen jatkuvan edelleen.

"Suomen kulttuuri tarvitsee vientiä enemmän kuin koskaan. Pandemia ja Euroopan epävakaa tilanne vaikuttavat suoraan kulttuurin kuluttamiseen ja tuleva talvi tuo varmasti lisähaasteita inflaation ja kustannuspaineiden kasvaessa. Haemme hankkeelle jatkorahoitusta."

Latinalaisen Amerikan metallifanit äänestivät Come to Latin America -kisan suositun voittajaksi Where's My Bible -yhtyeen, joka saa jakelusopimuksen Nuclear Blast -levy-yhtiön alla toimivalta Blood Blastilta.

"On ollut upea seurata Come To Latin America -projektin vastaanottoa, ja olemme erittäin iloisia pystyessämme auttamaan Where's My Biblea heidän tulevaisuudessaan digitaalisena jakelijana, käyttäen kaikkia työkalujamme saadaksemme heidän musiikkinsa useampien korvaparien kuultaville Etelä-Amerikassa ja vielä enemmän. Jälleen kerran metalliyhteisö on todistanut, että metallimusiikilla ei ole rajoja", Blood Blastin johtaja David Kaiser kertoo.

Lisäksi suunnitteilla on kiertue Latinalaisessa Amerikassa vuonna 2023. Jo nyt bändi on tehnyt haastatteluita paikallisille päämedioille Brasiliassa, Chilessä sekä Uruguayssa sekä esimerkiksi Rolling Stone Brazil -lehdelle. Yhtye nähdään jälleen chileläisen televisiokanavan haastattelussa pian.

"Aika uskomatontahan tämä on, vetää sanattomaksi. Päällimäisenä tunteena on ilo ja huojennus. Ylipäätään on äärettömän upeaa, että pääsimme olemaan osa tätä hienoa projektia. Tästä tulee vielä jotain upeaa kahden kulttuurin välillä, joista voimme molemmat oppia jotain uutta. Mikä parasta, pääsemme jakamaan musiikkia, koska se auttaa jaksamaan vaikeinakin aikoina", Where's My Bible kommentoi.

Bändi työskentelee parhaillaan uuden materiaalin parissa, ja tulevan levyn teemat sekä aiheet ovat alkaneet hahmottua. Voittajalle työstetään ensi vuodelle esiintymisiä Latinalaiseen Amerikkaan, mutta jo ennen tätä ensimmäiset livemaistiaiset voi päästä nauttimaan Helsingissä, jossa kisan voittaja ja niin ikään finaalikolmikkoon yltäneet yhtyeet Luna Kills ja Noira nähdään yhteiskeikalla Helsingin On The Rocksissa torstaina 27.10.2022.

"Katse on jo Latinalaisen Amerikan suuntaan ja toivomme pääsevämme sinne pian. Emme malta odottaa päästä esiintymään Latinalais Amerikkalaisen yleisön edessä, tapaamaan uusia ihmisiä ja tutustumaan uusiin rikkaisiin kulttuureihin. Odotamme myös innolla tapaavamme ihmiset tämän hienon projektin takana", Where's My Bible sanoo.

Liput On The Rocksin keikalle tulevat myyntiin pian osoitteessa www.ontherocks.fi

 

www.cometolatinamerica.fi