Niitty- & Kytömäki loihtivat kansalliskulttuuria jazzin ja runouden kautta

 Jazzia yhdistettynä klassikkorunouteen

Jazzista inspiroitunut Niitty- & Kytömäki julkaisee ensisinglensä

Niitty- & Kytömäki (Mariina Niittymäki, laulu / Inari Kytömäki, piano) valmistelee keväällä 2023 julkaistavaa debyyttipitkäsoittoaan julkaisemalla ensimmäisen virallisen ja odotetun singlensä. Tuoll´ on mun kultani on sensuelli, päivitetty versio rakastetusta kansanlaulusta ja ote Kantelettaren yhdestä tunnetuimmista runoista. Edesmenneen, legendaarisen Jaakko Salon upea jazzsovitus vuodelta 1961 tuo sen herkällä ja aistikkaalla tavalla lähemmäksi tämän päivän kuulijaa.

Tuoll' on mun kultani, joka on tulevan levyn ainoa cover, valikoitui ensisingleksi painavasta syystä. Se käynnisti koko Kuningasten Kunnioiksi -projektin, jota nimeä myös tuleva LP-levy kantaa. Projektissa Niitty- & Kytömäki on levyttänyt kokonaisen albumin suomalaista sekä suomalais-karjalaista klassikkorunoutta uusin sävellyksin, ammentaen vaikutteita jazzin eri tyylilajeista. Musiikillisia vaikutteita ja sävyjä on kuultavissa mm. latin-, vintage-, cabaree- ja nu-jazzista, runojen sisällön ja rytmiikan ehdoilla sekä niitä kunnioittaen.

Materiaali on saanut suurta ihastusta ja kiitosta jo nyt, sekä yleisön että musiikkialan toimijoiden taholta. Nyt julkaistava single avaa siis kurkistuksen siihen, mitä tulossa on, joskin moninaisia yllätyksiä materiaalista löytyy. Luvassa on vielä ennen varsinaisen LP-levyn julkaisemista muutama singlejulkaisu.

Hankkeella Niitty- & Kytömäki haluaa nostaa näitä upeita kansallisaarteita nykypäivään, ja saada niitä kuuluville vaalien upeita suomalaisia kansanperinteitä. Maailman tapahtumat ja tilanteet ovat syventäneet entuudestaan totuutta: suomalaiset juuret ovat syvällä, ja kansalliskulttuurimme on ainutlaatuista, koskettavaa ja vaalimisen arvoista. Vallitseva aika on nostanut selvästi ihmisten tarvetta pohtia ja kohdata omia juuriaan sekä etsiä keinoja arvostaa omaa kulttuuriamme. Siitä syystä albumi kaikkine ennakkojulkaisuineen on erityisen ajankohtainen ja tarpeellinen juuri nyt.

Hanketta ovat tukeneet Taike ja Etelä-Karjalan kulttuurirahasto.

Niitty- & Kytömäki
Youtube | Facebookissa | Instagram | Kotisivut