Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailun tämän vuoden voittajatango on Maiju Ojan "Syntinen nainen"

Seinäjoen Tangomarkkinoiden jo vuodesta 1985 järjestetyn kilpailun voitti oululaisen Maiju Ojan sanoittama ja säveltämä Syntinen nainen.

Tuomariston hurmannut tango sai ensiesityksensä viime lauantaina Seinäjoen Tangomarkkinoiden Laulukilpailun finaalissa. Voittajatangon tulkitsi vuoden 2022 Tangokuningatar Heta Halonen.

Tänä vuonna Tangon sävellys-ja sanoituskilpailuun osallistui yhteensä 101 uutta tangoa, joista tuomaristo valitsi voittajan pelkästään kappaleita arvioiden, biisin tekijät eivät olleet tuomariston tiedossa. Tuomariston puheenjohtajana toimi vuoden 2004 Tangokuningatar Johanna Debreczeni, jonka lisäksi tangoja arvioivat muusikko-säveltäjä-tuottaja Petri Somer sekä kahden edellisvuoden voittajatangon tekijätiimiin kuuluvat sanoittaja Eija Hinkkala ja muusikko-säveltäjä-tuottaja Pertti Jalonen. Kilpailun yhteistyökumppanina on Teosto.

- Tangon tärkein tehtävä on herättää tunteita, voittajatango kosketti vahvasti. Kappaleessa on vahva ja voimakas tarina, mikä herätti huomion heti ensikuulemalta. Teksti sisältää vahvan, selkeän ja tärkeän sanoman - ihmisyydestä ja inhimillisyydestä meille ihmisille. Sävellyksessä tuli hyvin esiin tangolle ominainen dramaattisuus. Syntinen nainen on iso laulu, joka varmasti kuulostaa upealta sovitettuna isolle orkesterille, tuomaristo kommentoi.

Syntinen nainen -voittajatangon säveltänyt ja sanoittanut Maiju Oja on osallistunut Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailuun jo vuodesta 2018. Espoolaislähtöinen, Oulussa vuodesta 2006 asunut Oja on koulutukseltaan musiikin ja kuvataiteen opettaja. Tällä hetkellä Oja keskittyy perhe-elämän ohella musiikkiterapian opintoihin ja musiikkiin liittyviin freelance-projekteihin. Säveltäminen on Ojan intohimo.

- Seurasin jo lapsena Tangomarkkinoita, ja illan odotetuin kohokohta oli sävellys- ja sanoituskilpailun voittokappaleen esitys. Nämä illat jättivät sisääni poltteen, jolta en koskaan saanut rauhaa. Syntinen nainen on kappale, jonka syntymistä ei oikeastaan voinut estää. Olin juuri kuullut erään koskettavan elämäntarinan, joka herätti niin valtavasti tunteita, että kotiin päästyäni suorastaan juoksin pianon ääreen. Kappale syntyi hyvin nopeasti, yhdeltä istumalta - tekstiä tuli itse asiassa niin paljon, että jouduin jättämään yhden säkeistön pois, jotta kilpailuteos pysyisi sallitun mittaisena. Demoversiossani ammensin inspiraatiota argentiinalaisesta tangosta, ja odotankin suurella mielenkiinnolla sovittajan näkemystä ja Heta Halosen tulkintaa tästä kappaleesta, Maiju Oja kertoo.

Seinäjoen Tangomarkkinat Oy sekä Tango- ja Viihdemusiikin Edistämisyhdistys ry ovat järjestäneet Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailun jo ensimmäisestä Tangomarkkinat-vuodesta 1985 lähtien. Kaikille avoimen sävellys- ja sanoituskilpailun tarkoituksena on löytää uusia tangosävellyksiä- ja tekstejä, edistää tangomusiikkia ja nostaa uusia tekijöitä tangomusiikin pariin.

Kilpailu on vuosien saatossa tuottanut monia tangohittejä, mm. Rannalla, Yön kuningatar, Mun aika mennä on, Rakastan rakastanrakastan, Taivas salamoi, Raju rakastaja, Lady like, Sua kaipaan, Kiivas ja kaunis, Rakkaus riepottaa sekä monia muita. Katso kaikki voittajatangot täältä.

www.tangomarkkinat.fi