Rovaniemen Teatterissa keväällä 2021 ensimmäistä kertaa teatterin historian aikana ensi-iltansa saanut Hella Wuolijoen rakastettu klassikkodraama Niskavuoren Heta sai uusintaensi-iltansa Tieva-näyttämöllä 27. lokakuuta klo 18.

Teoksen on ohjannut teatterin taiteellinen johtaja Miika Muranen, jolle tämä on kolmas Niskavuori-ohjaus. Visuaalisuus on Rovaniemellä vierailleen Aalto-yliopiston esittävien taiteiden lavastuksen professori Liisa Ikosen sekä mm. Göteborgin oopperassa, Kansallisoopperassa ja Tampereen Työväen Teatterissa työskennelleen pukusuunnittelija Marjaana Mutasen käsialaa. Näyttämön tapahtumia säestää haitarillaan teatterin kapellimestari Minna Siitonen Hella Wuolijoen roolissa.

Hella Wuolijoen parhaana pidetty teos Niskavuoren Heta on tarina vahvan naisen särjetystä sydämestä. Se on koskettava kuvaus ihmisistä, jotka taistelevat itsekkyyden ja rakkauden ristiriidassa kertoen tarinaa vahvuudesta, ylpeydestä sekä rakkauden kaipuusta. Heta on mahtavan Niskavuoren vanhin tytär, joka on aina pitänyt sukunsa maineesta kiinni. Karu pettymys rakkaudessa murtaa kaiken ja häpeä vie Hetan naimisiin talon entisen rengin, Akustin kanssa. Kyläläisten puheet ajavat Hetan rakentamaan hääparille hankitusta rähjäisestä metsämökistä tilan, jolle ei löydy kilpailijaa ja jonka pihalla Heta voi ylpeänä seistä. Samalla Heta rakentaa tunteilleen muurin, jota kenenkään on mahdotonta ylittää. Edes Akustin loputon lämpö ja ymmärrys eivät saa hänen hyistä sydäntään sulamaan.

Hetaa kuvataan suomalaisen näytelmäkirjallisuuden ikonisena naishahmona armottomuutensa ja jopa julmuutensa kautta. Rovaniemen Teatterin näyttämölle palaavassa teatteriversiossa nähdään vahvuuden kovettama ja rakkauden haavoittama nainen, joka vuonna 2021 edelleen on tunnistettava kaikessa inhimillisyydessään.

”Ensi-ilta osui viime keväänä koronarajoitusten tiukkenemisen aikoihin ja koko työryhmä oli pettynyt, kun suuri ponnistus oli jäädä tilanteen jalkoihin. Hetaa saatiin esitettyä rajoitusten puitteissa 14 kertaa loppuunmyydyille katsomoille eikä kaikki halukkaat saaneet lippuja. Onneksi löysimme syksyn esityskalenterista tilaa ja tämä teos esitetään 12 kertaa ennen joulua. Lisäesityksiä ei voida järjestää enempää, joten katsojien kannattaa pitää huolta, että hankkivat lippunsa ajoissa. Muutamia roolitusmuutoksia piti tuotannollisista syistä tehdä ja näin ollen lavalla nähdään keväästä poiketen myös uusia kasvoja.” kertoo Rovaniemen Teatterin taiteellinen johtaja ja esityksen ohjaaja Miika Muranen.

Katsojien kiittelemän draaman rooleissa Hetana loistaa Kylli Köngäs, jolle tämä on neljäs Niskavuori-rooli. Akustina nähdään Kari Koivukangas ja Siipirikon roolissa Kirsi Kärnä. Lavalla nähdään lisäksi Markku Lukka, Outi Nevanlinna, Siiri Partanen, Minna Siitonen, Marko Syysmaa sekä syksyn versiossa mukana ovat myös vierailija Hannu Friman sekä teatterin uusi kiinnitys Juuso Nykänen. Avustajien rooleissa ovat Sari Sanneli Alakulppi, Tiina-Kaisa Niva, Risto Ukkonen, Eino Keränen, Martti Keränen ja Veera Vainio.

Lue lisää esityksestä