Jo viidennet ukrainalaisen elokuvan päivät järjestetään Helsingissä 12.–14.11.2021

Tämän päivän Ukrainaa ja sen kulttuuria esittelevän tapahtuman ohjelmistossa nähdään neljä ajankohtaista ukrainalaiselokuvaa, joiden joukossa on mm. Berliinin elokuvajuhlilla palkittu nuorisodraama Stop-Zemlia ja Ukrainan Oscar-ehdokas Bad Roads.

Viidennet ukrainalaisen elokuvan päivät järjestetään elokuvateatteri Cinamon Redissä. Tällä kertaa ohjelmassa on neljä elokuvaa, jotka esitetään kolmen päivän kuluessa 12. –14. marraskuuta. Totuttuun tapaan festivaali esittelee parhaat uudet ukrainalaiselokuvat. Elokuvien kieli on pääosin ukraina, tekstitykset ovat englanniksi. Tapahtuman lipunmyynti on käynnissä Cinamon Redin nettisivuilla.

- Alun pitäen tavoitteenani oli tehdä meidät näkyväksi. Suomi noudattaa monikulttuurisuuden politiikkaa ja tukee erilaisia kansallisia yhteisöjä. Samalla ukrainalainen kulttuuri joutuu täällä yhä usein itänaapurin varjoon. Mielenkiintoista kyllä, Ukraina toimi Venäjän imperiumin hajottua 1917 samoin kuin Suomi. Mutta toisin kuin Suomi, menetimme itsenäisyyden epäsuotuisten ulkoisten olojen takia. Nyt meidän on tärkeää arvioida selkeästi itsemme ja paikkamme. Siksi ohjelmassamme on niin erilaisia elokuvia", sanoo festivaalin järjestäjä Nataliya Teramae, joka toimii myös lehtorina Helsingin yliopistossa.

Festivaalin avaa STOP-ZEMLIA, joka sai tänä vuonna Berliinin filmijuhlilla Generation 14Plus -sarjan -pääpalkinnon Kristallikarhun. Filmi on 32-vuotiaan ohjaajan Kateryna Gornostain ensimmäinen pitkä elokuva. Viime vuosina naiset ovat astuneet yhä enemmän Ukrainan elokuvan eturiviin. Kateryna käyttää maallikkonäyttelijöitä ja antaa tilanteen vaikuttaa käsikirjoitukseen, mistä syystä hänen filminsä muistuttavat dokumentteja. Ukrainalaisen elokuvan päivillä asiasta kuullaan lisää, sillä Kateryna matkustaa Suomeen esitelläkseen elokuvan paikan päällä. Katso traileri täältä.

Rankan dokumentaarinen on myös Ukrainan Oscar-ehdokas BAD ROADS. Natalya Vorozhbit on tunnettu ohjaaja, jonka näytelmiä on esitetty Lontoon Royal Court Theatressa. Bad Roadsissa hän käsittelee jälleen kerran Venäjän ja Ukrainan sotaa tutkien, miten aggressio ja väkivalta vaikuttavat siviilien ja sotilaiden suhteisiin. Ukrainan elokuva-akatemia palkitsi elokuvan tänä vuonna sekä parhaasta käsikirjoitusksesta, parhaasta näyttelijästä, parhaasta sivuosan esittäjästä, parhaasta naispuolisesta sivuosan esittäjäjästä että vuoden löytönä. Sunnuntaisen esityksen jälkeen Vorozhbit vastaa kysymyksiin online.

Ohjelmassa on myös klassikko, 50 vuotta sitten kuvattu MUSTALLA MERKITTY VALKEA LINTU (The White Bird Marked with Black, Moskovan elokuvafestivaalien pääpalkinto 1971). Juri Iljenkon ohjaama elokuva kertoo kipeän tarinan monilapsisesta perheestä raja-alueella toisen maailmansodan aikana. Suomen esitys elokuvan pääroolissa nähtävän, Ukrainassa ministerinäkin toimineen näyttelijä Bohdan Stupkan 80-vuotispäiviin. Suosittu näyttelijä on työskennellyt muun muassa Jerzy Hofmanin, Krzysztof Zanussin ja Otar Ioselianin ohjauksessa. Elokuva kuuluu Ukrainan filmiperinnön tärkeimpiin töihin. Elokuvan esittelee Dovženko-elokuvastudion valokuvataiteilija Aleksander Bronstein.

Roman Perfilyevin ohjaama INGLORIOUS SERFS on fantasia kansallisrunoilija Taras Ševtšenkosta. Komediahenkinen tarina sijoittuu 1800-luvun Ukrainaan, jossa nuori maaorja Taras ja hänen rakastettunsa Maria yrittävät lähteä Ukrainasta, mutta jäävät kiinni rajalla. He saavat avukseen Akai-nimisen samurain ja lähtevät Tarantino-henkiselle seikkailujen tielle. Elokuvan nimi Inglorious Serfs viittaa Quentin Tarantinon aiheisiin ja tyyliin.

Tapahtuman järjestää Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa, Independent Cultural Initiatives, yhteistyössä Ukrainan Kansallinen Elokuvasäätiön, Ukrainan suurlähetystön ja Taiteen edistämiskeskuksen kanssa.