Riitänkö minä, kysytään Turun Kaupunginteatterin kevään draamoissa

Turun Kaupunginteatterin kevään 2022 ensi-illoissa keskiössä ovat ihmisen riittämättömyyden tunteet suhteessa muihin - perheeseen, kollegaan, omaan yhteisöön. Katsomoon kutsuvat ajatuksia ravisuttavat draamat Äiti, Amadeus ja Kaksi paavia, mutta tarjolla on myös seikkailua ja viihdettä, kun yleisön suosikkiesitykset jatkavat ohjelmistossa ja saavat rinnalleen liudan vierailuesityksiä. Kevään liput myydään nyt.

Ensi-iltansa 11.2. saava Äiti on Oscar-palkitun ranskalaiskirjailija Florian Zellerin intiimi lähikuva naisesta, jonka identiteetti murenee pala palalta, kun aviomies ja aikuistuneet lapset etääntyvät kodista ja päivät täyttää tyhjyys. Se, että on aikaa elää itselleen, on Äidin pahin painajainen. Absurdeja piirteitä saavassa kotileikissään Äiti kokeilee eri strategioita säilyttääkseen kontrollin perheenjäseniinsä. Jännitteillä ja tikarinterävällä dialogilla ladattu nykydraama tarkastelee meille arjessa varattuja rooleja. Esityksen tyylikkään pinnan alla häilyy pelkoa ja riittämättömyyttä, jota tutusta roolista irti päästäminen herättää.

Psykologisen draaman Suomen kantaesityksen ohjaa ensi kertaa Turun Kaupunginteatterissa vieraileva Maia Häkli. Sen kohtuuttomuuteen asti kontrolloivana keskushenkilönä nähdään Kirsi Tarvainen, aviomiehenä Carl-Kristian Rundman, poikana Markus Ilkka Uolevi ja tämän tyttöystävänä Sofia Smeds. Visuaalisen maailman on luonut hiljattain Turussa nähtyjen Katoavan maan ja Kalevalan ilmeestä sekä Cabaret-musikaalin puvustuksesta vastannut Heidi Wikar.

Äidin lisäksi keväällä juhlitaan Kahden paavin ja Amadeuksen ensi-iltoja. Turkuun 10.3. saapuvan Kaksi paavia -draaman ikämiehet murehtivat voimiensa riittämistä vastuuasemassaan. Yhteistuotannon ensi-ilta Tampereen Työväen Teatterissa sai erinomaiset arviot. Ensi-iltansa 4.2. saavassa Amadeuksessa säveltäjä Salieri kiroaa omaa keskinkertaisuuttaan suhteessa nuoreen kilpailijaansa Mozartiin.

 

Yleisön suosikit nähdään keväälläkin

Keväällä ohjelmistossa jatkaa fantasiaseikkailu Hobitti, joka näyttää, että pienestäkin on suuriin seikkailuihin, kun vain uskaltautuu ulos ovesta. Yleisön omakseen ottamassa Kysy siskoilta -esityksessä käytössä on koko tunteiden kirjo ja laajalti myös musiikin tyylilajit. Tämä on ryöstö -komedia tarjoaa talviuniakin tehokkaamman lataushetken nauruineen katsomossa.

 

Vanhoja tuttuja ja vierailuja

Koronan siirtämistä vierailuesityksistä päästään vihdoin nauttimaan: Vanhoja poikia nähdään 5.2., Tanssien tähtiin -poppoo pyörähtää Turkuun 7.2., Pete Poskiparran Mentalisti 3.0 -show mullistaa mielen 21.1., odotettu Divetin15-vuotisjuhlashow tanssittaa 12.3. ja kestosuosikkikomedia Kiviä taskussa nähdään 14.3. Päänäyttämölle saadaan myös Seela Sellan tähdittämä Kauan kukkineet omenapuut 25.4. ja Pienelle näyttämölle Markus Järvenpään esikoisohjaus Harold Pinterin draamasta Petos 11.3.

 

Aarresaari on merirosvoseikkailu koko perheelle

Kurnuttavan Sammakon Aarresaari-esitys nähdään Pienellä näyttämöllä 23.2. alkaen. Se on päätä huimaava, laulun ja nauruntäyteinen, merirosvoja vilisevä matka kuunari Hispaniolalla kohti aarresaarta. Koko perheen mukaansa tempaava esitys perustuu Mauri Kunnaksen rakastettuun kuvakirjaan ja Robert Louis Stevensonin kaikkien aikojen seikkailutarinaan. Esitys sopii myös perheen pikkuisille, sillä nämä merirosvot eivät ole sieltä pelottavimmasta päästä.

 

Sopukan ohjelmistossa

Vapaan kentän areenana toimivan Sopukan ohjelmistossa nähdään keväällä kolme yhteistuotantoa. Antti Rönkän esikoisromaaniin perustuva Jalat ilmassa -monologi koulukiusaamisen jättämistä jäljiltä saa ensi-iltansa 28.1., Veikko Huovisen kielenkäyttöön ja huumoriin nojaava Lampaansyöjät 16.2. ja Fern Orchestran luontosuhdetta tutkiva Ikebana - Plant Series VIII 31.3.

 

Yleisötyötä lähietäisyydellä

Teatterin oheisohjelma tarkoitti pitkään suoria Somenäyttämö-lähetyksiä Facebookissa ja Väliaika-podcastia. Lämpiötapahtumiin, kuten Teosavauksiin ja Turun Sanomien TS Kirja -klubeihin, voi jo syksyn aikana osallistua joko paikan päällä tai seurata niitä kotoa käsin. Keväällä ohjelmistoon palaavat suositut opastetut teatterikierrokset.

 

Turun Kaupunginteatteri
Itäinen rantakatu 14, 20800 Turku.

Myyntipalvelu: 02 262 0030
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.