Odotettu Vaasan Kuorofestivaali tulee taas toukokuussa - ilmoittautuminen käynnissä

Odotettu kuorolaulutapahtuma palaa estradeille kahden vuoden tauon jälkeen. Vaasan Kuorofestivaali XXVIII järjestetään 28. kerran, 25.–29.5.2022. Tämän vuoden ohjelma on tyyliltään monipuolista ja laadukasta kotimaista kuoromusiikkia. Kuorot voivat ilmoittautua 31.1.2022 saakka.

Sekä perinteikästä että yllättävää ohjelmaa, osittain tuttuja, mutta myös uusia esiintyjiä, lupailevat festivaalin taiteellinen johtaja Kristian Heberg ja tuottaja Ilkka Nyqvist Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalveluista.

Pääesiintyjänä nähdään Suomen vanhimpiin kuuluva suomenruotsalainen mieskuoro Akademiska Sångföreningen (Akademen), joka on osa Helsingin yliopiston ylioppilaskuntaa. Korkeatasoinen ja laajalla ohjelmistolla esiintyvä Akademen edustaa perinteistä mieskuorolaulua, josta löytyy niin lyyristä tunnelmointia, mahtipontisempaa laulantaa kuin opiskelijamaisen kevyttä otetta. Kuorofestivaalilla lähes 60-henkinen Akademen esiintyy Vaasan kirkossa.
Ajattomia klassikoita, uusia sävellyksiä ja kevyempää tunnelmaa

Toinen Vaasan kirkossa kuultava vaikuttava kuoroesitys on Vigilia (1915), joka on Sergei Rahmaninovin (1873-1943) rakastettu, mutta lauluteknisesti vaativa kuoroteos.

Ortodoksisen kirkkomusiikin helmi yhdistää vanhat kirkkosävelmät ja myöhäisromanttisen sinfonikon kädenjäljen. Siinä kuultava teksti noudattaa ortodoksisen kokoöisen vigilia-palveluksen kulkua, mutta on enemmän konserttiesitys kuin jumalanpalveluksessa esitettävä teos. Vigilia koostuu erilaisista tunnelmista ja se on sävelletty suurkuorolle. Kuorofestivaalilla sen esittävät Oulun kamarikuoro, Tuiran kamarikuoro ja Cassiopeia.

Kuorofestivaalilla kuullaan myös kevyempää ja viihteellisempää kuoromusiikkia. Kipinät -kuoro tarjoilee viihteellisen kuoromusiikin lisäksi vokaali-improvisaatiota. Rytmimusiikkiin keskittyvä kuoro elää rakkaudesta musiikkiin ja yhdessä laulamiseen.Kipinät tulee Jyväskylän Suomalaiselta musiikkikampukselta, on suuntautunut populaarimusiikkiin ja vaalii uudella raikkaalla tavalla suomalaista kuoroperinnettä. Perheen pienimmille kuulijoille esiintyy pitkän linjan lastenmusiikkiyhtye Soiva siili.

Kiinnostava uutuus kevään Kuorofestivaalilla on laulukollektiivi Sabrina ja Saarten tyttäret, joka säveltää, tuottaa ja kantaesittää syksyllä 2021 Ainon tarinan, läpisävelletyn teoksen Kalevalan neljänteen runoon. Ainon tarina on syntynyt yhtyeen yhteisenä sävellysprosessina heidän taiteellisen johtajansa Sabrina Ljungbergin luotsaamana. Teos sisältää täysin uutta musiikkia ja se vie kuulijan ajattomiin mielenmaisemiin.

Lipunmyynti konsertteihin alkaa tammikuussa 2022. Kuorot voivat ilmoittautua festivaalille 31.1.2022 saakka.