- Paavali Jumppasen seuraajaksi Emil Holmström
- Maailmankuulun Brentano-kvartetin konsertti torstaina 11.11.2021

Brittiläinen Academy of Saint Martin in the Fields saapuu Suomen PianoEspoo-festivaalin vieraaksi 29.9.2022. Orkesterin oli tarkoitus tulla vierailulle Suomeen jo paraikaa meneillään olevan festivaalin aikana, mutta koronapandemian vuoksi vierailu päätettiin siirtää vuodella eteenpäin, kahden vuoden välein järjestettävän festivaalin välivuodelle. Konsertin solistina soittaa kanadalainen pianisti Jan Lisiecki. Konsertin ohjelmassa on Mozartin ja Beethovenin pianokonserttoja sekä Mozartin kuuluisa sinfonia numero 40. Kyseessä on sekä orkesterin että solistin ensimmäinen vierailu Suomessa.

Academy of Saint Martin in the Fieldsin vierailu päättää Paavali Jumppasen kauden festivaalin taiteellisena johtajana. Hän siirtyy festivaalin jälkeen Melbournessa sijaitsevan Australian National Academy of Musicin johtoon. Jumppasen seuraajaksi on valittu Emil Holmström, jonka ensimmäinen festivaali järjestetään vuonna 2023. Tänä vuonna vietetään festivaalin 30-vuotisjuhlavuotta.

Academy of Saint Martin in the Fields on Sir Neville Marrinerin Lontoossa vuonna 1958 perustama klassikoihin erikoistunut kamariorkesteri, joka ponnahti maailmanmaineeseen soitettuaan Amadeus-elokuvassa. Orkesterin vieraina soittavat tyypillisesti maailman huippusolistit kuten Murray Perahia ja Joshua Bell. Academy of Saint Martin in the Fields soittaa useat konserttinsa ilman kapellimestaria.

Paavali Jumppanen kertoo: ”On unelmien täyttymys saada päättää PianoEspoon kauteni Academy St Martin in the Fieldsin vierailuun. Vierailua alettiin havitella jo kauteni alussa ja nyt se vihdoin toteutuu. Kaudellani olemme tuoneet festivaalin tarjontaan huippupianistien rinnalle useita kansainvälisiä yhtyeitä, kuten Australian Chamber Orchestran sekä tämän vuoden festivaalilla soittavan yhdysvaltalaisen Brentano-jousikvartetin, joka kuuluu maailman parhaiden kvartettien pieneen joukkoon. Joku voi kysyä, mitä tällaiset yhtyeet tekevät pianofestivaalilla, mutta vastauksemme on, että näin saamme kuulla Suomessa maailmanluokan esityksiä suurista pianokamarimusiikkiteoksista ja pianokonsertoista.”

Emil Holmströmin kausisuunnittelu alkaa jo nyt. Espoolaislähtöinen pianisti on kokenut kuraattori, jonka suunnittelemiin tapahtumiin kuuluvat mm. Klassinen Hietsu -konserttisarja, Ritarihuone-konsertit sekä suuren suosion saavuttanut Bösedorfer 1882 -sarja.

Holmström kertoo suunnitelmistaan: "On todella kiitollinen tehtävä jatkaa PianoEspoon suunnittelua Paavalin jälkeen. Paavali on esitellyt suunnittelemillaan festivaaleilla pianon mahdollisuuksia tosi laajasti, niitä eri rooleja, joita pianisti voi ottaa sooloresitaaleista suuriin nykymusiikkihäppeninkeihin. Tätä pianon moniäänisyyttä haluan viedä eteenpäin ja laajentaa kuvaa vielä enemmän historiallisten soitinten suuntaan. Myös espoolaiset miljööt kiinnostavat minua. On houkutteleva ajatus hakea Espoosta kiehtovia paikkoja ja tarjota yleisölle löytöretkiä kotikaupungissaan konserttikokemusten yhteydessä.”

Espoon Musiikkifestivaalit -yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jaana Jalonen kertoo Holmströmin valinnan olleen helppo: “Emil on erittäin monipuolinen taiteilija, dynaaminen persoona ja hyvin verkostoitunut. Hänellä on vahvaa näyttöä konserttisarjojen ja tapahtumien järjestämisestä, ja ennen kaikkea hän on valtavan innokas astumaan Paavalilta jääviin suuriin saappaisiin.”

 

PianoEspoon tulevista konserteista

Suosittu PianoEspoo-festivaali viettää 30-vuotisjuhlavuottaan 4.-14.11.2021 sekä Espoon että Helsingin konserttisaleissa. Kahden vuoden välein järjestettävällä festivaalilla kuullaan pianomusiikin klassikoiden lisäksi liediä, avantgardea sekä sodan ja rauhan tematiikkaan liittyviä pianokamarimusiikkiteoksia.

Sergei Prokovjevin Sotasonaatit eli pianosonaatit nro 6, 7 ja 8 kuullaan 9.11. Espoon Tuomiokirkossa nuorten tähtipianistien Kirill Kozlovskin, Johannes Piirton ja Juho Pohjosen esittäminä. Rauhan tematiikkaa tulkitsevat Helsingin Ritarihuoneella lauantaina 13.11. maailmankuulu Brentano-kvartetti, Tuija Hakkila ja Emil Holmström. Tuolloin kuullaan Arnold Schönbergin Oodi Napoleonille, Felix Mendelssohnin Jousikvartetto no. 6, Ludwig van Beethovenin Grosse Fuge sekä Robert Schumannin Pianokvintetto. Torstaina 11.11. Tapiolasalissa järjestettävässä Itämeren suuret kvintetot -konsertissa on ohjelmassa Grazyna Bacewiczin ja Dimitri Shostakovichin teoksia Brentano-kvartetin, Paavali Jumppasen ja Ossi Tannerin tulkitsemina. Brentano-kvartetti nousi kuuluisuuteen esiinnyttyään A Late Quartet -elokuvassa.

PianoEspoon 30-vuotisjuhlakonsertissa perjantaina 12.11. on ohjelmassa musiikkia Suomenlahden rannoilta. Tapiola Sinfoniettan ja Tapiolan nuorten sinfonikoiden yhteisorkesteria johtaa espoolaislähtöinen kapellimestari Ville Matvejeff, joka toimii nykyään myös Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellisena johtajana. Juhlakonsertin ohjelmassa on Pjotr Tšaikovskin Sinfonia nro 2 sekä Arvo Pärtin suurteos Lamentate solistinaan Mirka Viitala. Väliajalla kuullaan espoolaisnuorten soittamana Einojuhani Rautavaaran pianosarja Ikonit. Festivaalin päättää sunnuntaina 14.11. Olarin kirkossa Eero Heinosen tulkinta Franz Lisztin suuresta pianosyklistä Harmonies poétiques et religieuses.

Paavali Jumppasen kaudella PianoEspoon ohjelmistoon on kuulunut myös uudempaa musiikkia ja harvoin kuuultuja erikoisuuksia, niin myös tänäkin vuonna. Festivaalin avantgarde-klubilla kuullaan Louhisalissa keskiviikkona 10.11. juonnettu kitsch-ilta, jolloin Eveliina Sumelius-Lindblom ja Maija Parko esittävät makeansuloisia pianokappaleita sekä venäläisten kitsch-mestareiden Schnittken ja ja Silvestrovin järkyttäviäkin teoksia.

PianoEspoo-festivaalin yhteydessä järjestetään tälläkin kertaa suosittu Tapiola-pianokilpailu maanantaina 8.11. – sunnuntaina 14.11.2021. Kilpailun kolmeen ikäsarjaan on hyväksytty ennätysmäärä osallistujia, kaikkiaan 84 nuorta pianistia eri maista. Lisätietoja seuraavalta sivustolta:
https://www.pianoespoo.fi/fi/tapiola-pianokilpailu

https://www.pianoespoo.fi/
https://www.facebook.com/pianoespoofestival
https://www.paavalijumppanen.com/
https://www.emilholmstrom.com/
https://www.asmf.org/

 

TULEVAT KONSERTIT

Ma 8.11.–14.11. Louhisali ja Sellosali
Tapiola-pianokilpailu

Ma 8.11.–12.11. klo 13.15 Tapiolasalin lämpiö
Nuorten pianistien lounaskonsertit

Ti 9.11. klo 19 Espoon Tuomiokirkko
Sotasonaatit
Kirill Kozlovski, Johannes Piirto, Juho Pohjonen
Sergei Prokovjev – Pianosonaatit 6, 7, 8

Ke 10.11. klo 19 Louhisali
Kitsh – Petollinen kauneus
Eveliina Sumelius-Lindblom & Maija Parko
Mozart-Grieg, Schnittke, Silvestrov, Ravel, Tailleferre, Seppo Pohjola (ke.)

To 11.11. klo 19 Tapiolasali
Itämeren suuret kvintetot – Bacewicz & Shostakovich
Brentano-kvartetti, Paavali Jumppanen, Ossi Tanner
Grazyna Bacewicz – Pianokvintetto nro 2
Witold Lutosławski – Paganini-muunnelmat kahdelle pianolle
Zara Levina – 3 Pianokappaletta
Dimitri Shostakovich – Pianokvintetto
Radiointi: Yle Radio 1

Pe 12.11. klo 19 Tapiolasali
Musiikkia Suomenlahden rannoilta – PianoEspoo 30 vuotta -juhlakonsertti
Tapiola Sinfonietta & Tapiolan nuoret sinfonikot, Ville Matvejeff kapellimestari, Mirka Viitala, piano
Pjotr Tsaikovski – Sinfonia nro 2
Arvo Pärt – Lamentate
Väliaikaohjelma: Espoon musiikkiopiston pianistit: Einojuhani Rautavaara – Ikonit

La 13.11. klo 16 Ritarihuone
Rauha
Brentano-kvartetti, Tuija Hakkila, Emil Holmström
Arnold Schönberg ­– Oodi Napoleonille
Felix Mendelssohn – Jousikvartetto no. 6
Ludwig van ­Beethoven – Große Fuge
Robert Schumann – Pianokvintetto

Su 14.11. klo 19 Olarin kirkko
Eero Heinonen
Franz Liszt: Harmonies poétiques et religieuses

LIPUT
Lippu.fi - https://www.lippu.fi/