Seikkailu kasvattaa, näyttää Turun Kaupunginteatterin suurtuotanto Hobitti

Pienimmästäkin voi olla sankariksi, kun vain uskaltaa astua ulos ovesta. Ja juuri näin tekee Bilbo Reppuli Turun Kaupunginteatterin suurtuotanto Hobitissa, joka saa odotetun ensi-iltansa Päänäyttämöllä lauantaina 13.11.2021. Edessä on huima fantasiaseikkailu!

"Hobitti osuu aikaan, jolloin ihmisillä on kova halu kokoontua ja kokea asioita yhdessä. Nyt on mahdollisuus astua ovesta ulos ja tempautua taas seikkailuihin", toteaa Hobitin ohjaaja Mikko Kouki ensi-illan kynnyksellä.

Hobitin päähenkilö Bilbo Reppulille (Teemu Aromaa) ajatus seikkailusta on itse asiassa vastenmielinen. Paljon mukavampaa olisi viettää hiljaiseloa Konnussa kavereiden kanssa. Mutta koska Gandalf-velhon (Mika Kujala) auktoriteetille ei sanota ei, matkaa mukavuudenhaluinen hobitti pian kohti Yksinäistä vuorta osana kääpiöiden seuruetta. Tarkoitus on anastaa takaisin kääpiöiden kultaomaisuus, jota vartioi lohikäärme Smaug. Pienellä hobitilla on tässä oikeustaistelussa suurempi rooli, kuin kukaan Gandalfia lukuun ottamatta osaa edes aavistaa. Vähiten siitä tietää Bilbo, joka seikkailun lomassa pihistää Klonkulta (Miska Kaukonen) itselleen myös näkymättömäksi tekevän sormuksen. Tämän ratkaisun seurauksista kerrotaan lisää J.R.R. Tolkienin tunnetuimmassa Taru sormusten herrasta -teoksessa.

Tolkienin vuonna 1937 ilmestyneessä romaanissa Hobitissa (Hobitti, eli sinne ja takaisin) siis seurataan Bilbon matkaa mahtisormuksen omistajaksi. Ja sitä, kuinka hän ystävien tuella ja kannustuksella uskaltaa kohdata pelkonsa silmästä silmään, löytää omat vahvuutensa ja kasvaa sankariksi. Vaikka Sami Keski-Vähälän dramatisoima tarina keskittyy Bilboon, siinä korostuu yhteistyön voima. Harva joutuukaan elämänsä seikkailuun yksin. Harva myöskään selviää vastaantulevista esteistä ilman muiden apua.

 

Hobitissa korostuu yhteistyön voima

Suurtuotannoissa ennen ensi-iltaa ratkaistavia haasteita on paljon ja kunnianhimoiset suunnitelmat vaativat tiivistä yhteistyötä toteutuakseen. Esimerkiksi lohikäärme Smaugin suunnitteli lavastaja Teemu Loikas, sen rakentamiseen osallistuivat nukenrakentaja Pia Kalenius, lavastamo sekä verhoomo, jota auttoi koronasulun aikana teatterin aulapalvelun väki. Smaugin äänestä vastaa Eero Aho, sen tulikuumista henkäyksistä pyrosuunnittelija Tero Aalto ja hahmon liikuttamiseen tarvitaan useita henkilöitä. Esimerkki on vain yksi monista yhteistyön lopputuloksista, joita Hobitissa nähdään.

Hobitin tekijöistä iso osa on samoja, kuin Turun Kaupunginteatterissa vuonna 2018 täysille katsomoille esitetyssä Taru sormusten herrasta -esityksessä. Tuon yleisön rakastaman esityksen asettamiin odotuksiin vastataan nyt kekseliäällä, teknisesti vaativalla ja sisällöltään sydämellisellä fantasiatoteutuksella. Keski-Maassa mikä tahansa tuntuu olevan mahdollista. Näyttämöllä nähdään ison näyttelijäryhmän lisäksi Turun AMK:n Taideakatemian sirkuskoulutuksen opiskelijoita.

Esityksen ikäsuositus on 11-vuotiaasta ylöspäin. Liput loppuvuoden ja kevään esityksiin ovat myynnissä teatterin ja Lippupisteen kanavissa.

Tekijät

Perustuu J.R.R. Tolkienin romaaniin
Suomennos Kersti Juva ja Panu Pekkanen
Dramatisointi Sami Keski-Vähälä
Ohjaus Mikko Kouki
Lavastuksen suunnittelu Teemu Loikas
Pukusuunnittelu Pirjo Liiri-Majava
Valosuunnittelu Janne Teivainen
Projisointien suunnittelu Sanna Malkavaara
Äänisuunnittelu Iiro Laakso
Naamiointien suunnittelu Minna Pilvinen
Pyrotekniikan suunnittelu Tero Aalto
Taistelukoreografiat ja apulaisohjaus Oula Kitti
Nukkien suunnittelu Pia Kalenius
Smaugin ääni Eero Aho

Rooleissa Teemu Aromaa, Iiro Heikkilä, Minna Hämäläinen, Stefan Karlsson, Miska Kaukonen, Mika Kujala, Antti Kyllönen, Ulla Reinikainen, Markus Ilkka Uolevi, Marko Pekkarinen, Sakari Saikkonen, Ville Seivo, Janne Sundqvist, Annika Heinonen, Jemina Hyökki, Charlotta Ingraeus, Henri Kannisto, Kira Leppälä, Hanna Närhisalo, Helmi Pirkola, Katarina Suviniitty ja Vilma Turku