27.11.2021 järjestetään Sawohouse hotelli-, ravintola- ja tapahtumamaailmassa historian ensimmäinen Rokkia ja Rikoksia-tapahtuma. Lavalle astelee kahdeksan hyvin erilaista ja toinen toistaan mielenkiintoisempaa rikoskirjailijaa, joita haastattelee ilmiömäinen monilahjakkuus Antti Heikkinen. Esiintymässä ovat Jarkko Sipilä, Anneli Aunola, Kauko Röyhkä, Matti Rönkä, Leena Lehtolainen, Tuomas Lius, Taina Haahti ja Marko Kilpi.

Haastatteluiden jälkeen lava luovutetaan musiikille, josta huolen pitää kuopiolainen Röyhkeät orkesteri – Mika Ryhänen, Jouni Koskela, Panu Koskela, Jussi Huttunen ja Jari Tuomainen. Röyhkeiden solistina vierailee Marianne, Kuopion oma Janis Joplin. Viimeisenä artistina lavalle kipuaa itse Kauko Röyhkä, joka urakoi multilahjakkaana taiteilijana Rokkia ja Rikoksia-tapahtumassa useassa eri roolissa.

Rokkia ja Rikoksia-konseptiin kuuluu Sawohousessa tarjolla oleva kolmen ruokalajin illallinen, jonka jälkeen itse ohjelma alkaa. Showdinner on ollut siinä määrin suosittu, että se alkaa olla jo nyt loppuunmyyty. Tilaisuudessa voi myös tutustua kuopiolaisen 3D-talon kehittämään rikosaiheiseen VR-peliin, jossa pakohuone-tyylinen pelikokemus on viety täysin toiselle tasolle.

Idea Rokkia ja Rikoksia-tapahtumasta sai alkunsa hyvin erikoisella tavalla kolmen eri toimijoiden yhtäaikaisesta, mutta toisistaan tietämättömästä ideoinnista. Röyhkeät-orkesterin ohjelmisto koostuu Kauko Röyhkän ohjelmistosta, josta orkesteri on tehnyt omat yllättävätkin versiot ja sovitukset. Kesällä 2021 yhtye pääsi soittamaan yhdessä Kauko Röyhkän kanssa. Yhteinen soundi ja sävel löytyi välittömästi. Asia oli täysin selvä – tätä pitää saada lisää.

Sawohousessa yrittäjät Minna Sairberg ja Juha Miettinen etsivät hyviä ideoita tapahtumaksi. Kuopiolainen kirjailija/poliisi/kansanedustaja Marko Kilpi oli jo kotvan aikaa hahmotellut rikoskirjallisuuteen liittyvää tapahtumaa Kuopioon ja iskenyt silmänsä siinä mielessä juuri Sawohouseen.

Kilpi tuntee kaikki tämän tarinan osapuolet ja oli myös todistamassa Röyhkeät-orkesterin säkenöivää kohtaamista Kauko Röyhkän kanssa ja samassa tämäkin asia oli täysin selvä – luodaan täysin uusi, erilainen, raikas rikoskirjallisuuteen painottuva kulttuuritapahtuma, joka on eläväinen, energinen, toiminnallinen. Aivan jotain muuta kuin mihin on yleensä kirjallisuustapahtumissa totuttu.

Soittokierros kirjailijoille tuotti nopean tuloksen – jokainen suostui välittömästi mukaan ja vieläpä ilomielin. Samoin kävi myös Antti Heikkisen kohdalla, joka ilahtui kovasti kutsusta haastattelijaksi ja samalla myös isännöimään tilaisuutta.

Rokkia ja Rikoksia- tapahtumista on tarkoitus rakentaa vuotuinen, paikkansa vakiinnuttava, kasvava kulttuuritapahtuma, joka loistaa varsinkin itäsuomalaisessa kulttuurikentässä virkistävän kirkkaasti.

 

Sawohouse

Jarkko Sipilä on rikoskirjailija ja MTV:n rikostoimituksen päällikkö. Hän julkaissut urallaan yli kaksikymmentä dekkaria ja rikosaiheista tietokirjaa. Hän juontaa yhdessä rikostoimittaja Pekka Lehtisen kanssa Rikospaikka ohjelmaa MTV 3-kanavalle.

Anneli Aunola on entinen poliisi, joka teki työuransa Helsingin rikospoliisin väkivaltarikosjaoksessa. Tänä vuonna hän julkaisi ensimmäisen dekkarinsa Liian lempeä mies, jonka kirjoitti yhdessä Kauko Röyhkän kanssa.

Kauko Röyhkä on pitkänlinjan rockmuusikko ja kirjailija. Röyhkän ura levyttävänä muusikkona ja romaanikirjailijana alkoi vuonna 1980. Röyhkän romaani Kaksi aurinkoa oli Finlandia -palkintoehdokkaana 1996. Vuonna 1995 Röyhkä sai Suomi-palkinnon ja vuonna 2009 Taiteen valtionpalkinnon. Tänä vuonna Röyhkä julkaisi ensimmäisen dekkarinsa Liian lempeä mies, jonka kirjoitti yhdessä Anneli Aunolan kanssa.

Matti Rönkä on toimittaja, uutistenlukija ja kirjailija. Röngän esikoisromaani Tappajan näköinen mies ilmestyi vuonna 2002. Se valittiin saksalaisella KrimiWelt-dekkarilistalla vuoden 2007 kolmanneksi parhaaksi rikosromaaniksi kansainvälisessä luokassa. Vuonna 2003 ilmestyi Röngän toinen romaani Hyvä veli, paha veli ja 2005 kolmas teos nimeltään Ystävät kaukana. Suomen dekkariseura palkitsi sen Vuoden johtolanka -palkinnolla vuonna 2006. Vuonna 2007 Rönkä sai teoksesta myös parhaalle pohjoismaiselle dekkarille myönnettävän Lasiavain-palkinnon.

Leena Lehtolainen on kirjailija, joka on tullut tunnetuksi erityisesti Maria Kalliosta kertovasta kirjasarjastaan, josta MTV 3:lla ja C Morella on esitetty sarjat Rikospoliisi Maria Kallio ja Maria Kallio. Lehtolainen on julkaissut pitkällä urallaan yli kolmekymmentä teosta. Vuonna 2020 hän sai Pro Finlandia -mitalin.

Tuomas Lius on kirjailija ja sarjakuvapiirtäjä, jonka esikoisteos Kalle-Kustaa Korkin paluu, valmistui alkuperäisten Kalle-Kustaa Korkki ja Pekka Lipponen -hahmojen luojan, Aarne Haapakosken, perikunnan siunauksella. Jännityskirjat Haka, Laittomat, Härkäjuoksu ja Lanka palaa kertovat suomalais-egyptiläisen rikosylikonstaapeli Julia Noussairin ja viinijärveläisen amatöörietsivä Marko Pippurisen seikkailuista.

Taina Haahti on kirjailija, joka julkaisi esikoisromaaninsa Kunnian kauppiaat vuonna 1996. Ennen päätoimiseksi kirjailijaksi ryhtymistään, hän työskenteli kymmenkunta vuotta rahoitus- ja sijoitusalalla. Hän on julkaissut 17 romaania.

Marko Kilpi on kirjailija, poliisi ja kansanedustaja, joka on julkaissut yhdeksän dekkaria ja yhden lastenkirjan. Kilven esikoisdekkari Jäätyneitä ruusuja julkaistiin 2007. Hän voitti vuonna 2008 esikoisteoksellaan Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon. 2009 julkaistiin Kilven toinen romaani, Kadotetut, joka oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Vuonna 2011 ilmestyi Kilven kolmas romaani Elävien kirjoihin. Hänet palkittiin teoksesta Savonia kirjallisuuspalkinnolla vuonna 2012. Romaanin pohjalta tehtiin elokuva 8-pallo, jonka ohjasi Aku Louhimies. Vuonna 2017 julkaistiin Undertaker – kuolemantuomio, joka avasi Undertaker-kirjasarjan. Sarjan päähenkilö on rikollista kaksoiselämää viettävä hautausurakoitsija Jarmo Kivi. Tänä syksynä ilmestyi sarjan viides osa Undertaker – kuolemanpelko.