Vuotalo täyttää 20 vuotta – juhlinta huipentuu marraskuun synttäriviikkoihin

Helsingin kulttuurikeskus Vuotalo juhlistaa marraskuussa 20-vuotista taivaltaan. Vuotalossa on luvassa runsaasti kiinnostavaa synttäriohjelmaa aina 28.11. asti.

Vuosaaressa sijaitseva Helsingin kulttuurikeskus Vuotalo täyttää tänä vuonna 20 vuotta, ja merkkivuoden juhlinta huipentuu marraskuussa vietettäviin synttäriviikkoihin. Vuotalossa järjestetään 28.11. asti monenlaista juhlavaa ohjelmaa, kuten useita konsertteja, öisestä Vuosaaresta kertova valokuvanäyttely ja Vuotalon historiaa avaava pakopeli.

Vuotalon lavalle nousee marraskuun aikana joukko eri musiikkityyleistä ammentavia tunnettuja artisteja. Lauluyhtye Rajaton esiintyy Vuosalissa lauantaina 13.11, ja suomalaisen raskaamman rockin sanansaattaja Kotiteollisuus viihdyttää yleisöä isänpäiväkonsertissa sunnuntaina 14.11. Runoilija Aulikki Oksasen tekstejä kuullaan sunnuntaina 21.11. Oksasen itsensä lisäksi Vuokko Hovatan ja Tuure Kilpeläisen laulamina ja lausumina tulkintoina.

Vuotalon 20-vuotisohjelmassa uppoudutaan niin ikään vuosaarelaisuuteen ja merellisen kaupunginosan luonteeseen. Yli 20-vuotiaiden vuosaarelaisten valokuvauksen harrastajien, Vuotalon ja Suomen valokuvataiteen museon yhteistyönä syntynyt Yökuvia Vuosaaresta -niminen valokuvanäyttely heijastelee öisen Vuosaaren tunnelmia ja tapahtumia. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on esillä Vuotalon galleriassa 18.12. asti. Maksuttomassa 20-vuotisjuhlapakopelissä pääsee puolestaan seikkailemaan 21.11. saakka omatoimisesti kulttuurikeskuksen tiloissa ja ratkomaan sen menneisyyteen ja nykyhetkeen liittyviä pulmia.

Vuosaari saa myös Vuosaarisonaatti-nimisen oman äänitaideteoksen, joka soi Vuotalon viereisellä Mosaiikkitorilla lauantaina 20.11. Äänitaiteilija Johanna Puuperän suunnittelema moniääninen kollaasi ilmentää Vuosaarelle ominaista äänimaailmaa ja johdattaa kaupunkilaisia havainnoimaan arkista kaupunkiympäristöä uusin silmin ja korvin. Tarkemmat Vuotalo 20 vuotta -tapahtumien tiedot löytyvät kulttuurikeskuksen verkkosivuilta vuotalo.fi.

 

Kohisten kasvavan kaupunginosan oma kohtaamispaikka

Vuosaarelaisten pitkään toivoma oma kulttuurikeskus valmistui keväällä 2001, ja kulttuuripalvelut muuttivat taloon saman vuoden syksyllä. Keskeiselle paikalle, Vuosaaren metroaseman ja kauppakeskus Columbuksen kainaloon noussut Vuotalo täytti kovaa vauhtia kasvavan ja monikielisen kaupunginosan tarpeen kulttuurin monitoimitalosta, joka yhdistäisi lähiseudun asukkaita ja toisi taiteen ja kulttuurin lähelle ihmisten koteja.

20 vuodessa Vuotalo on lunastanut paikkansa kaupunginosan tärkeänä maamerkkinä ja kulttuurikeskittymänä. Vuosalissa järjestetään vuosittain yli 200 tapahtumaa lastentapahtumista konsertteihin, elokuviin, teatteriesityksiin ja näyttelyihin. Talon toimijat, työväenopisto, kirjasto, kulttuuripalvelut ja Kirjakahvila Pokkari palvelevat vuosittain noin puolta miljoonaa asiakasta.

Vuotalon painoarvon ja käyttöasteen voi ennakoida vain lisääntyvän tulevaisuudessa, sillä Vuosaari kasvaa ja kehittyy kohisten. Kun vuosituhannen alussa kaupunginosassa asui noin 25 000 ihmistä, tänä päivänä asukkaita on jo noin 40 000. Lähivuosina Vuosaaren uudistuvan keskustan ennakoidaan tarjoavan kodin peräti 60 000 ihmiselle.

Helsingin suurin kaupunginosa Vuosaari kasvaa ja muuttuu vauhdilla. Vuotalo on mukana alueen muutokseen liittyvässä dialogissa eri toimialojen, paikallisten järjestöjen ja asukkaiden kanssa – näin alueellinen kulttuurikeskus voi parhaalla mahdollisella tavalla palvella asiakkaitaan myös jatkossa, Vuotalon johtaja Tuuli Tokkola kiteyttää.

 

Vuotalo

Helsingin itäisin kulttuurikeskus metron päätepisteessä, urbaanin kaupunkiluonnon keskellä.

www.vuotalo.fi

Mosaiikkitori 2, 00980 Helsinki
00980 Helsinki

Vuotalo Facebookissa
Vuotalo Instagramissa