Suomalaisen musiikin, tanssin ja teatterin erikoislehti | Seuraava lehti ilmestyy 27.09.2019

Aino & Miihkali debyyttialbumin julkaisukiertueella elo-syyskuussa, Fireworks -single ulkona!

Aino & Miihkali -debyyttialbumilla yhdistyvät skandinaaviset soundit ja vaikutteet mm. länsiafrikkalaisesta rytmiikasta. Kanteleensoittaja Aino Ruotasen uniikki soittotyyli ja Miihkali Jaatisen taiturimainen kitarismi vievät mukanaan mielikuvitukselliseen maailmaan, jossa kielet helisevät eikä rytmeissä säästellä. Kanteleella loopatut rytmiset kudokset toimivat tämän kahden muusikon orkesterin ”biitteinä”, ja niiden päälle rakentuvat laulut ja improvisaatiot värittävät rytmiraamit tarkasti ja välillä rohkeasti viivojen yli sutien.

Duon jäsenet ovat vuosien varrella olleet mukana monenlaisissa musiikillisissa seikkailuissa, mm. yhtyeissä Uniruukki, Afrotysonia, Paleface & Huolestuneet kansalaiset ja Hullut Hattuset. Ensimmäiset Aino & Miihkali -duolla soitetut keikat olivat keväällä 2017 Tanskassa.

– Olin viettänyt suurimman osan syksystä 2016 Ghanassa, rumpuja soittaen ja tanssien, mistä tarttui paljon tämän ohjelmiston rytmiikkaan. Sävellystyö lähti käyntiin keväällä 2017, maisteriopintojeni loppusuoralla, ja tuona keväänä myös keikkailimme ensimmäisiä kertoja yhdessä omia kappaleita esittäen, Aino kertoo yhtyeen alkuvaiheista.

Levyn kappaleet ovat pääosin Ruotasen käsialaa ja sovitukset duon yhdessä hiomia. Aiheita biiseihin on löytynyt esimerkiksi pitkistä pyöräilyistä Århusissa, Headspace-applikaatiokokeilusta, sekä iPhonen ”Siri”-tekoälystä. Mukana on myös sovitus ruotsinkielisestä kansansävelmästä ja sävellys suomenkieliseen runoon.

– Sävelsin Eino Leinon runon ”Tähtitarha”. Luonnostelin sen Ghanasta mukana tuomallani kamelen ngonilla, jokaonhiemankoraamuistuttavasoitin.IstuinRääkkylässäuuninkyljessätammikuussa,ja näppäilin sillä polskaa. Mukana levyllä on myös maisema keväisestä Joensuun Ilosaaresta, sekä syksyisestä Töölöstä ilotulituksien alkaessa. Asetin itselleni melko suuria haasteita; aloitin mm. kirjoittamaan itse lyriikoita ja opettelin säveltämistä ja soittamista loopperin kanssa. Nämä asettivat sävellyksille paljon uusia rajapintoja ja rajoja, Aino muistelee.

– Palattuamme Tanskasta Suomeen syksyllä 2018 sovitimme ohjelmistoa tavoitteellisemmin duollemme ja yhteissoitto kehittyi vauhdikkaasti varsinkin kesän 2018 ”Outside the Box” -kiertueen aikana, Miihkali jatkaa.

Suomessa kiertämisen lisäksi yhtyeen jäsenet ovat kiertäneet maailmaa ahkerasti. Tanskan ja Ghanan lisäksi Aino on esiintynyt viime vuosina mm. Japanissa, Kirgisiassa, Senegalissa ja Norjassa. Miihkali taas opiskeli aikanaan USA:ssa, Berklee College of Musicissa, todellisessa musiikkikulttuurien sulatusuunissa. Aino & Miihkali -levyllä Miihkalin soitossa voi kuulla kaikuja jazzista, bluesista ja jopa bluegrass-banjosta.

– Hurahdin banjoon reilu kymmenen vuotta sitten, ja se pisti lopulta myös kitaransoittotapani uusiksi. Aloin soveltaa banjotekniikoita myös kitaralle ja sekoitella niitä mm. jazzikkaisiin väreihin, Miihkali muistelee. – Aino & Miihkali -materiaali on tyylillisesti niin omanlaistaan, että pyrin lähestymään sitä sen omilla ehdoilla, jotta erilaiset vaikutteet sulautuisivat kokonaisuuteen mahdollisimman orgaanisesti. Uuden musiikin luomiseen kuuluu kokeellisuus, ja se kuuluu myös tällä levyllä. Prosessia jouduttaakseni loin itselleni uuden muusikkopersoonan, ja lähestyin musiikkia miettien, minkälainen olisi soittaja, joka olisi kasvanut tällaisen musiikin parissa.

Jaa


Yhteistyössä mm.