Suomalaisen musiikin, tanssin ja teatterin erikoislehti | Seuraava lehti ilmestyy 07.02.2020

Arthur Millerin loistava näytelmäklassikko Kauppamatkustajan kuolema nähdään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä

Mika Myllyahon ohjaustyö tuo Suurelle näyttämölle yhden suurimmista amerikkalaisen draaman klassikoista. Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuolema (Death of a Salesman, 1949) on moderni tragedia elämää suuremmista illuusioista ja niiden konkurssista, isistä ja pojista, valheista ja valheiden jäljistä. Lomanin perheen rooleissa nähdään Hannu-Pekka Björkman, Kristiina Halttu, Aku Hirviniemi ja Samuli Niittymäki. Ensi-ilta on 30. marraskuuta.

Brooklyn, New York City. Kauppamatkustaja Willy Loman (Hannu-Pekka Björkman) saapuu kotiinsa työmatkalta totaalisen uupuneena. Willy on raatanut koko ikänsä, kuluttanut itsensä loppuun, eikä hän osaa edes nauttia työnsä hedelmistä. Willyn pojat, Biff (Aku Hirviniemi) ja Hap (Samuli Niittymäki), ovat nuorempina ihannoineet isäänsä, mutta viime aikoina kurssi on kääntynyt isän yhä omituisemmaksi muuttuvan käytöksen takia. Lisäksi Willyn ja Biffin välejä hiertää salaisuus, joka on saanut pojan nuorempana keskeyttämään koulunsa ja luopumaan lupaavasta urheilijanurastaan.
Miksi koko maailma tuntuu olevan Willyä vastaan? Ainoa, joka jaksaa enää uskoa Willyyn, on hänen uskollinen vaimonsa, Linda (Kristiina Halttu). Taivasta kohti kurotteleva suurkaupunki jättää varjoonsa Lomanien velaksi rakennetun talon, jonka pihalla ei kasva mikään.

Kauppamatkustajan kuolema on suuri näytelmä, joka esittää pienen ihmisen traagisen kujanjuoksun taloudellisen kilpailun määrittämässä maailmassa. Se on maailma, jossa ihmiset julmasti jaetaan joko voittajiin tai häviäjiin. Esimerkiksi työelämästä putoavan ja tarpeettomaksi muuttuvan ihmisen omanarvontunto on yksi näytelmästä nouseva aihe, joka tuntuu myös nykypäivänä pelottavan ajankohtaiselta”, ohjaaja Myllyaho tiivistää.

Ensi-ilta Suurella näyttämöllä 30.11.2019

Rooleissa Hannu-Pekka Björkman, Kristiina Halttu, Aku Hirviniemi, Aksa Korttila, Petri Liski, Samuli Niittymäki, Jukka-Pekka Palo, Heikki Pitkänen, Olli Riipinen ja Paula Siimes
Muusikko Samuli Laiho

Ohjaus Mika Myllyaho
Suomennos Aleksi Milonoff
Lavastus Kati Lukka
Pukusuunnittelu Auli Turtiainen
Musiikki Samuli Laiho
Valosuunnittelu Teemu Nurmelin
Äänisuunnittelu Esa Mattila
Naamioinnin suunnittelu Petra Kuntsi
Ohjaajan assistentti Esa-Matti Smolander

Lauantaina 21.3.2020 Kauppamatkustajan kuolemasta järjestetään kuvailutulkattu näytäntö.

Jaa


Yhteistyössä mm.