Fanituote-shop
Suomalaisen musiikin, tanssin ja teatterin erikoislehti | Seuraava lehti ilmestyy 16.02.2018

BAD SAMBA VIE SUOMALAISTA ROCKIA LATINALAISEEN AMERIKKAAN

  • Suomi-innostus näkyy ja kuuluu mediassa
  • Lähetystöt mukana edistämässä kulttuurivientiä
  • The 69 Eyes -kiertue työn alla
Bad Samba on uusi kulttuurialan vientikonsepti, jonka tarkoituksena on kartoittaa ja kasvattaa suomalaisen musiikin kysyntää Latinalaisen Amerikan maissa. Vuoden verran kypsytellyn toiminnan kärkenä on raskaahko rock, jossa genressä suomalaisbändit taustavoimineen ovat tehneet hyvää työtä alueen eri maissa kohta parinkymmenen vuoden ajan.
Rock on ominta aluetta myös Bad Samban tuottajalle ja toiselle puuhahenkilölle Kari Rantalalle, jolla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus klubi-, konsertti- ja festivaalijärjestämisestä. Esiintymissopimuksia koti- ja ulkomaisten artistien kanssa on solmittu tuhansia. Myös ohjelmamyyntiä ja managerointia on harjoitettu.
Toinen Bad Samban taustavoima on Niina Fu, joka on asunut Latinalaisen Amerikan maissa yhteensä kahdeksan vuoden ajan. Pari vuotta sitten paluumuuton Suomeen tehnyt Fu on työskennellyt perinteisempää vientiteollisuutta edistävissä tehtävissä mm. Finprossa ja sittemmin itsenäisenä konsulttina.
”Toki huomioin Nightwishin, Apocalyptican ja muiden suomalaisbändien invaasion Lattareissa asuessani. Nyt onkin herkullista, kun voin tuoda uuteen hankkeeseemme kaiken kokemukseni alueen kielistä, kulttuureista ja asioimiskäytännöistä. Myös lähetystö- ja bisneskontakteistani on ollut paljon apua”, Fu sanoo.
Suomen Chilen-suurlähettiläs Markus Leinonen tutkailee asemapaikassaan kultuurillisia edesottamuksia tarkasti:
”Erityisesti näin juhlavuotena seuraan tietysti ylpeänä suomalaisten lahjakkuuksien menestymistä täällä päin maailmaa. On tärkeää saada uusia voimia taiteen alalle ja talenttien taustalle tulevaisuuden tähtien tekijöitä. Toivotankin tätä taustaa vasten Bad Samballe menestystä”, Leinonen viestittää Santiagosta.
Leinosen kollega, suurlähettiläs Roy Eriksson Meksikosta on samoilla linjoilla:
”Täällä Meksikossa suurlähetystö on ollut mukana järjestämässä erilaisia tapahtumia. Kulttuurin puolella olemme panostaneet niin klassiseen kuin kevyeen musiikkiin. Mielenkiinto on ollut suurta ja vastaanotto rohkaisevaa. Tätä suurlähetystö voi tehdä jatkossakin”, Eriksson painottaa. Viimeksi Eriksson vieraili Apocalyptican konsertissa, jossa vastaanotto oli haltioitunut.”Uskon, että uutta yleisöä on löydettävissä suomalaiselle musiikille, kun markkinointiin panostetaan vielä enemmän”, Eriksson summaa.
Bad Samba jalkautui kohdealueelle marraskuussa 2017. Vastaanotto oli kaikkialla erittäin hyvä ja kiinnostusta suomalaiseen musiikkiin on selkeästi olemassa musiikkialan toimijoiden parissa. Parikymmentä ennalta sovittua tapaamista Brasiliassa ja Chilessä käsittivät levy-yhtiöitä, promoottoreita, musiikin digi- ja perinteisiä jakelijoita ja mm. Chilen suurimman rock-pohjaisen radioaseman, Radio Futuron.
”Ensimmäisenä suomalaisbändinä kanavamme soitti varmaankin Hanoi Rocksia. Myöhemminhän Suomesta tuli valtavasti lisää loistavaa musiikkia ja olemmekin olleet useimmissa tänne suuntautuneissa vierailuissa mukana”, kertoilee Radio Futuron suorien lähetysten tuottaja ja chileläinen rock-auktoriteetti Hernán Rojas. Miehellä on takanaan parinkymmenen vuoden ajanjakso huippustudio Village Recorderissa Los Angelesissa, jossa nuori ääniteknikko pääsi äänittämään monia tuon ajan huippuartisteja idolistaan Fleetwood Macista lähtien.
”Varsinkin suomalaisilla metallibändeillä on erityinen asema chileläisten fanien sydämissä. Näen selvästi, että maiden välillä on olemassa musiikillinen silta ja tuon sillan liikennettä voidaan merkittävästi lisätä”, Hernán Rojas kuvailee.
Vierailu poiki myös konkreettisia asioita. Bad Samban kotimaisena pilottikiinnityksenä on The 69 Eyes, jolle neuvotellaan parhaillaan kiertuetta keväälle 2018. Jatkossa Bad Samba tarjoaa palveluitaan suomalaisartisteille, biisintekijöille, managereille ja levy-yhtiöille.
”Suurta läpimurtoa ei tietenkään voi kenellekään luvata, siitä päättää viime kädessä yleisö. Mutta kontaktiverkostomme jatkuvasti kasvaessa pystymme lupaamaan, että artistin materiaali tavoittaa oikeat silmät ja korvat”, kertoo Rantala. ”Miettiessämme Bad Sambasta kaytettävää titteliä päädyimme siihen, että olemme Areal Manager, jonka kohdealue on Latinalainen Amerikka. Lattarit on satoine miljoonine asukkaineen ehkä kiinnostavimmin kehittyvä musiikkimarkkina maailmassa tällä hetkellä”, muistuttaa Rantala.
Bad Samballa on apunaan alueella asuvia musiikin ammattilaisia. Verkosto tekee yhteistyötä paitsi Suomen lähetystöjen, myös kulttuurin ja muun vientiteollisuuden toimijoiden kanssa. ”Juuri äsken saimme chileläiseltä yhteistyökumppaniltamme tuoreen ja näyttävän lehtiartikkelin Suomen 100-vuotissynttäreistä. Positiivinen sävy ja sisu mainittu jo otsikossa. Tekemisen meininki”, Kari Rantala tulkitsee.

Yhteistyössä mm.