Suomalaisen musiikin, tanssin ja teatterin erikoislehti | Seuraava lehti ilmestyy 12.03.2021

Die Familie Bach -konsertit Mäntsälässä, Helsingissä ja Järvenpäässä

Die Familie Bach -konsertti esittelee isä-Bachin, poika Carl Philipp Emanuelin ja heille läheisen Telemannin teoksia

Kuuden sukupolven Bach-musiikkisuku huipentui Johann Sebastianiin ja hänen poikiinsa. Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) konserteissa Mäntsälässä, Helsingissä ja Järvenpäässä ohjelmassa on musiikkia isä-Bachilta, tämän toiseksi vanhimmalta pojalta Carl Philipp Emanuelilta ja Georg Philipp Telemannilta, joka oli isä-Bachin ystävä ja Carl Philipp Emanuelin kummisetä.

Barokin ajan konsertolla ei ollut turhan tiukkoja raameja, vaan se saattoi pitää sisällään monenlaisia solistisoittimia ja soitinyhdistelmiä. Muuntautumiskykyinen ja uskomattoman monipuolinen Georg Philipp Telemann (1681–1767) oli tässä todellinen taitaja, kuten kahdelle oboelle ja fagotille sävelletty sielukas d-molli-konsertto (TWV 53:D1) osoittaa.

Johann Sebastian Bach (1685–1750) esittäytyy kahdella teoksella: Ensimmäisessä orkesterisarjassa C-duuri (BWV 1 066) on vilkas tunnelma, mitä korostavat forlanen ja bourréen kaltaiset vauhdikkaat tanssiosat. Passepied-tanssit päättävät laajahkon sarjan arvokkaasti. A-molli-viulukonsertto (BWV 1 041) taas kuuluu J. S. Bachin rakastetuimpiin konserttosävellyksiin.

J. S. Bachin pojat edustivat uutta aikakautta, siirtymää barokista kohti klassismia. Isä-Bach oli ammentanut luovasti edeltävien vuosisatojen musiikista, mutta hänen poikansa olivat suoraviivaisemmin kiinni omassa ajassaan. Carl Philipp Emanuel Bachia (1714–1788) voidaan jopa pitää 1700-luvun puolivälin avantgardistina, joka testasi uuden ajan sävellystyyppiä sinfoniaa. Hänen jännittävimpiä sävellyksiään ovat ns. Hampurin-sinfoniat, joista vuoroon pääsee B-duurissa kulkeva viides sinfonia (Wq 182/5).

Ke 25.11.2020 klo 18 Mäntsälän kirkko
Pe 27.11.2020 klo 19 Ritarihuone, Helsinki
Su 29.11.2020 klo 18 Järvenpään kirkko

DIE FAMILIE BACH
Isä, poika ja kummisetä

J. S. Bach – C. P. E. Bach – Telemann

Anton Steck, viulu ja liidaus
Suomalainen barokkiorkesteri

Lue lisää: https://fibo.fi/konsertit/2020/die-familie-bach/

Konserteissa on rajattu paikkamäärä, turvavälit ja maskisuositus.

Jaa


Yhteistyössä mm.