Suomalaisen musiikin, tanssin ja teatterin erikoislehti | Seuraava lehti ilmestyy 29.10.2021

HERRASMIESHUIJARIT JA ANU PENTIK KIINNOSTIVAT ENITEN

Koronapandemia katkaisi Kouvolan Teatterin esitystoiminnan kesken kauden keväällä 2020.

Kouvolan Teatterin esityksissä ja muissa tilaisuuksissa kävi 28 780 henkilöä näytäntökaudella 2019–20. Esitysten katsojaluku 24 650 jäi poikkeuksellisen alhaiseksi koronapandemian katkaistua kevään esitystoiminnan 14.3.2020 alkaen. Adalmiinan helmi -lastennäytelmä sekä nuortenteatterin esitys jäivät kokonaan toteutumatta ja siirtyvät syksyyn. Yleisötyö ehti kauden aikana tavoittaa 4 130 henkilöä teosesittelyjen, avoimien harjoitusten ja muiden yleisötapahtumien sekä koulu-, palvelukoti- ja yhdistysyhteistyön kautta.

Esityksiä oli kaikkiaan 114, joista eniten yleisöä keräsi HERRASMIESHUIJARIT 8 208 katsojalla. Seuraavaksi eniten katsojia oli esityksellä ANU PENTIK – NAINEN, JOKA LOI SAVESTA MAAILMAN, jonka näki 6 573 henkilöä. Vain lyhyen aikaa ohjelmistossa olleen JOULUSHOW’N katsojamäärä oli peräti 4 435, edelliseltä kaudelta jatkaneen PETER PANIN 1 674, VAIMONI ON TOISTA MAATA -näytelmän 2 560 sekä vierailuesitysten 1200.

”Kokonaiskatsojamäärää ei voi luonnollisestikaan verrata edelliskausiin, koska kevään näytöksistä jäi 43 eli noin puolet esittämättä koronapandemian vuoksi”, toteaa hallintojohtaja Mervi Ihalainen.

Teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi täydentää:

”Maaliskuusta lähtien olemme tehneet parhaan kykymme mukaan ratkaisuja tulevien tuotantojen hyväksi. OIemme tiiviissä aikataulussa muuttaneet työtapojamme ja tehneet aikamoisen digiloikan – kiitos monen työntekijän jo entuudestaan hyvien digitaitojen. Tämä aika on opettanut meitä monessa, ja se on hyvä asia. Kuitenkin olemme siirtyneet epävarmuuden aikaan, joka voi kestää pitkään, ja tämän asian kanssa on elettävä. Näissä hetkissä hyvä yhteishenki, ystävällisyys ja empatiakyky ovat nousseet arvoon arvaamattomaan.”

”Kaipaamme tietenkin sitoutunutta yleisöämme, ja uskonkin jälleenkohtaamisten olevan jotakin erityistä syksyllä. Varsinkin Kirka – Surun pyyhit silmistäni -musikaalin yhteydessä nimikappale voi saada aivan uudet mittasuhteet. Erityisen ilahduttavaa menneessä kaudessa on ollut esitysten herättämä valtakunnallinen kiinnostus. Suuret kiitokset katsojillemme, joilta olemme saaneet paljon voimaa tämän ajan keskellä. Uskon, että ihmisten kaipuu elävien kohtaamisten äärelle on voimakkaampi kuin koskaan, ja teatterin arvokkain ominaisuus on, ettei sitä voi kelata alkuun. Vaikka erilaiset digialustat ovatkin käytössä ja uudet työtavat tulevat rinnalle, teatterin elävän kohtaamisen voimaa ei mikään voita.”

 

Syksyn 2020 ensi-illat – teatteri juhlii 60-vuotisjuhlavuottaan

Kouvolan Teatteri viettää lokakuussa 60-vuotisjuhliaan. Virallinen syntymäpäivä on 22.10.2020, jonka ympärillä on erilaista myöhemmin julkaistavaa juhlaohjelmaa. Syksyllä nähdään ennätykselliset viisi ensi-iltaa.

Kirka – Surun pyyhit silmistäni 5.9.

KIRKA – SURUN PYYHIT SILMISTÄNI -musikaali saa ensi-iltansa suurella näyttämöllä 5.9. Unohtumattomasta rock-ikonista kertovassa teoksessa kohdataan tuttuja henkilöitä tähden elämästä sekä kuullaan rock- ja iskelmäkappaleita koko hänen pitkän uransa varrelta. Musikaalin ohjaa Niko Taskinen (vier.), koreografioista vastaa Antti Lahti (vier.), lavastajana on Sanna Halme ja pukusuunnittelijana Laura Dammert (vier.). Nimiroolissa nähdään Mikael Saari (vier.) ja muissa rooleissa Markus Waara, Veli-Matti Karén, Tommi Kekarainen, Satu Lemola, Nina Petelius-Lehto, Annina Rubinstein, Raimo Räty ja Tiina Winter. Avustajina ovat Netta Herranen, Hanna Ylönen, Aliisa Lehtinen ja Sela Rubinstein.

 

Anjan lähes erinomainen elämä 26.9.

[Klubi]näyttämöllä nähdään muutaman vuoden tauon jälkeen oma tuotanto, ANJAN LÄHES ERINOMAINEN ELÄMÄ, joka tulee ensi-iltaan 26.9. Esko-Pekka Tiitisen kirjoittamana ja Tiina Luhtaniemen ohjaamana. Johanna Heimosen (vier.). esittämä yhden naisen näytelmä on toiveikas tarina lempeydestä ja ihmisen ymmärtämisestä. Näytelmässä Anja puhuu elämäntarinaansa siskon tuomalle kasettinauhurille rakentaen samalla itselleen lähes erinomaista elämää. Näytelmässä kuullaan myös kaksi laulua Anneli Saariston ohjelmistosta. Lavastuksesta vastaavat Tiina Luhtaniemi ja Sanna Halme ja pukusuunnittelusta Leena Peippo.

 

Tämä on ryöstö! 17.10.

Suurella näyttämöllä saa 17.10. ensi-iltansa TÄMÄ ON RYÖSTÖ!, joka on pankkiryöstöstä kertova komediahitti suoraan Lontoosta. Farssin aineksia sisältävä komedia tarjoilee yleisölle hämmästyttäviä akrobaattisia kohtauksia ja huimaa taituruutta vaativia hetkiä. Esityksen rullatessa joutuu haukkomaan henkeään ja hieromaan silmiään. Näytelmätekstin takana ovat samat nuoret kirjailijat kuin Näytelmä joka menee pieleen -komediassa, joka nähtiin Kouvolan Teatterissa kaudella 2017–18.

Teoksen ohjaajana toimii Mika Nuojua (vier.) ja skenografina Jyrki Seppä (vier.). Rooleissa ovat Veli-Matti Karén, Tommi Kekarainen, Sami Kosola, Satu Lemola, Nina Petelius-Lehto, Annina Rubinstein, Raimo Räty, Markus Waara ja Tiina Winter.

 

Joulushow 12.11.

Pikkujoulukauden kestosuosikki JOULUSHOW 2020 täyttää suuren näyttämön 12.11. alkaen. Riemukkaita sketsejä, tanssia, musiikkia ja yllätyksiä sisältävä esitys on Kouvolan Teatterin henkilöstön käsikirjoittama ja Tiina Luhtaniemen ohjaama. Show sisältää uusia elementtejä, ja ajankohtaisiin aiheisiin tartutaan rennossa joulutunnelmassa sopiva pilke silmäkulmassa. Lavastuksesta vastaavat Sanna Halme ja Esa Kurri ja pukusuunnittelusta Leena Peippo. Näyttämöllä nähdään Veli-Matti Karén, Tommi Kekarainen, Sami Kosola, Satu Lemola, Nina Petelius-Lehto, Annina Rubinstein, Markus Waara ja Tiina Winter.

 

Adalmiinan helmi 19.12.

Keväältä peruuntunut ADALMIINAN HELMI -lastennäytelmä tulee ensi-iltaan suurelle näyttämölle 19.12. Seppo Honkosen ohjaamana. Näytelmä on Topeliuksen koko perheelle soveltuva lumoava satuklassikko, joka on muuntunut tähän päivään Anna Krogeruksen käsikirjoituksena. Fantasiahenkisessa, raikkaassa ja hauskassa tarinassa pohditaan tärkeitä asioita kuten rajojen asettamista ja sitä, mikä elämässä on oikeasti tärkeää. Pukusuunnittelusta vastaa Jenni Purmonen (vier.) ja lavastuksesta Aili Ojalo (vier.). Rooleissa nähdään Satu Lemola, Veli-Matti Karén, Nina Petelius-Lehto, Tommi Kekarainen, Markus Waara, Annina Rubinstein ja Raimo Räty.

 

Muita ohjelmistouutisia

Syksyllä 2020 on tulossa vierailuesityksiä, jotka julkaistaan myöhemmin. Tavoitteena on saada ohjelmistoon osa keväällä koronapandemian takia peruuntuneista vierailuista.

Yleisön kiittämä ja laajaa valtakunnallista kiinnostusta herättänyt näytelmä ANU PENTIK – NAINEN, JOKA LOI SAVESTA MAAILMAN palaa ohjelmistoon keväällä 2021 esityskauden katkettua ennenaikaisesti koronapandemiaan. Tarkat esityspäivät julkaistaan myöhemmin.

 

Henkilöstöasioita

Seppo Honkonen (synt. 1978) on kiinnitetty ohjaajaksi Kouvolan Teatteriin 15.10. alkaen. Hän on teatteriohjaaja, lavastaja ja dramaturgi, joka uskoo positiiviseen yhdessä tekemisen voimaan ja uskaltaa tarttua rohkeisiinkin esitysaiheisiin. Honkonen on aiemmin työskennellyt ohjaajana muun muassa Lappeenrannan, Joensuun ja Jyväskylän kaupunginteattereissa. Ennen siirtymistään Kouvolaan hän ohjaa ja lavastaa Hiirenloukun Joensuun kaupunginteatterissa syksyllä 2020. Kouvolan Teatterissa hänen ensimmäinen ohjauksensa on Adalmiinan helmi.

Uusina kiinnitettyinä näyttelijöinä aloittavat Tiina Winter, Markus Waara ja Tommi Kekarainen 1.8. alkaen. Näyttelijöistä Emma-Sofia Hautala, Petteri Hautala ja Juha Hippi päättävät työsuhteensa ja Panu Poutanen jää opintovapaalle.

Teatterin henkilöstö jää vuosilomille 8.5. olevien päättäjäisten jälkeen, ja sen jälkeen on työntekijöiden lomautuksia YT-neuvotteluiden tuloksena. Töihin palataan 20.7. Teatterin lippukassa on suljettuna 9.5. alkaen ja avautuu tiistaina 21.7. Kesän ajan lippuja voi ostaa netistä www.lippu.fi.

Teatterin henkilökunta on vuodesta 2017 lähtien valinnut joukostaan kollegan, joka palkitaan Kipa Kirin suunnittelemalla Kukkulan kuningas -patsaalla keväisin. Tunnustus annetaan henkilölle, joka vaikuttaa työyhteisöönsä positiivisesti ja luo toiminnallaan hyvää. Tänä keväänä palkinnon sai näyttelijä Annina Rubinstein. Aiemmat patsaan saajat ovat järjestäjä Heidi Viiru (2019), näyttelijä Emma-Sofia Hautala (2018) ja lippukassanhoitaja Mari Behm (2017).

 

TULEVAN JUHLASYKSYN 2020 OHJELMISTO

 

Syksyn 2020 ensi-illat:

Kirka – Surun pyyhit silmistäni. Ensi-ilta 5.9.2020 klo 18, suuri näyttämö.

Anjan lähes erinomainen elämä. Ensi-ilta 26.9.2020 klo 13 [klubi]näyttämö.

Tämä on ryöstö! Ensi-ilta 17.10.2020 klo 18, suuri näyttämö.

Joulushow 2020. Ensi-ilta 12.11.2020 klo 19, suuri näyttämö.

Adalmiinan helmi. Ensi-ilta 19.12.2020 klo 13, suuri näyttämö.

 

Syksyn 2020 vierailuesitykset:

Julkaistaan myöhemmin.

Jaa


Yhteistyössä mm.