Suomalaisen musiikin, tanssin ja teatterin erikoislehti | Seuraava lehti ilmestyy 08.02.2019

JOULUMUSIIKKIA: Jonna Ortju & Marian Petrescu, Aki Hietala

Uusia joulumusiikkijulkaisuja Grammy-palkitulta muusikolta Marian Petresculta ja taidokkaalta, naisorkesterien liiderinäkin tutuksi tulleelta Jonna Ortjulta, sekä Vexi Salmen kilpailusanoituksen tuotantona Aki Hietalta.

Lumienkeli

Jonna Ortju ja Marian Petrescu aloittivat yhteistyön jo yli 20-vuotta sitten. Kokoonpanoja on ollut vuosien aikana useita ja repertuaari on valtava. Omimpina genreinään he pitävät sielukasta jazzia, viihde- ja elokuvamusiikin helmiä, unohtamatta lattarirytmejä, sekä verevää Amerikan gospelia.

Jonna Ortju on erittäin monipuolinen musiikin ja taiteen ammattilainen, teatteria unohtamatta. Jonna on tullut tutuksi nimenomaan naisorkesterien liiderinä. Tällä hetkellä hän keikkailee myös Jonna Orju & Namu –nimellä. Marian Petrescu on Romaniassa syntynyt, Suomen ensimmäinen Grammy-palkittu artisti, pianistivirtuoosi, joka tunnetaan erittäin hyvin myös maailmalla. Nämä kaksi taitavaa muusikkoa ovat nivoutuneet vuosien saatossa niin, että heidän yhteissoittonsa ja tulkinnallisuus ovat käsin kosketeltavissa.

Nyt kaksikko julkaisee laulun nimeltään Lumienkeli– Toiveet toteutuvat. Saimme tehdä juuri meidän näköisen joulukappaleen.

– Olen pikkutytöstä asti rakastanut enkeleitä. Muistan, kuinka mummo oli tilannut Hankasalmen Kempparin tädiltä, ihanan ja suuren käsintehdyn enkelin. Hakumatkalla pakkanen narisi kenkien alla ja tähdet tuikkivat. Tein kirkonmäelle suuren lumienkelin, jotta pappa ja taivaan enkelitkin ilahtuisivat. Nyt teen enkeleitä omien lasten kanssa, taivaalle tähystellen ja rakkaita lämmöllä muistellen. Kiitollisena yhteisistä hetkistä, muistelee Jonna.

• Kaksikko esiintyy Toivakan kirkossa su 9.12. Mukana myös Markku Uhlbäck. Osa konsertin tuotosta lahjoitetaan vähävaraisille perheille

Joulun sävel

Aki Hietala sävelsi muutama vuosi sitten Vexi Salmen Joulun sävel -tekstiin melodian. Kyseessä oli valtakunnallinen sävellyskilpailu Vexin tekstiin. Monta tekijää osallistui kilpailuun, ja Akin sävelmä sai julkisuutta järjestäjän ja sosiaalisen median kautta, kun Aki nostettiin tekijöistä esille yhtenä musiikin ammattilaisena. Voitto meni muualle, mutta kappale on elänyt omaa elämäänsä. Aina joulun aikaan jo usean vuoden ajan sitä ihmiset ovat kuunnelleet artistin joulukonserteissa ja FB-sivuilla, ja toivoneet sen levytystä.

Nyt uusi sävellys vihdoin julkaistaan singlenä jouluksi 2018 Akin laulamana. Sovituksesta ja musiikillisesta tuotannosta vastaa Kustaa Kantelinen, joka oli musiikillisena vastaavana myös Akin Syliisi lämpöiseen –singlellä, joka julkaistiin 2017. Aki luottaa lahjakkaan Kantelisen käden jälkeen musiikkihommissa: – Mahtava mies!

– Vexi antoi ihan hiljattain luvan yhteisen kappaleen julkaisemiseen ja toivoisinkin, että nämä sävelet Vexin hienossa tekstissä saisivat soida vielä pitkään. Tämä on ollut minulle hieno juttu!, iloitsee Aki ja toivottaa:

– Hyvää joulun odotusta Joulun Sävelen siivin!

”Yhteinen joulun sävel
meille kaikille kutsuna soi,
kun sen löytää sisimmästään,
niin ei matkalla eksyä voi.”

San: Vexi Salmi

Jaa


Yhteistyössä mm.