Fanituote-shop
Suomalaisen musiikin, tanssin ja teatterin erikoislehti | Seuraava lehti ilmestyy 16.02.2018

Kikka Laitinen – Suomalaisen rockin pioneeritarina säväyttää

Kikka Laitinen nousi otsikoihin lokakuussa Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Ilkka Mattilan ansiokkaan henkilöhaastattelun kautta. Koko sivun jutussa Laitinen kertoo ajatuksiaan kulttuuripolitiikasta, ja vannottaa monipuolisen suomalaisen musiikin tärkeyttä. Jutusta käy myös hyvin ilmi Laitisen pitkä ura ja tienraivauksen merkitys tasa-arvoiseen kohteluun, olipa musiikintekijänä sitten mies tai nainen. Laitinen tuli tutuksi Gasoline Girls and Petrol Boys -rockyhtyeen solistina ja lauluntekijänä jo 1980-luvulla. Sittemmin hän on tehnyt 11 LP-levyä, kymmeniä radiohittejä omalle yhtyeelleen ja muille kotimaisille artisteille kolmen vuosikymmenen ajan. Linkki Hesarin haastatteluun.

Nyt työn alla on uusi levy Puut, linnut ja taivas jonka rahoitusta kerätään mm. Mesenaatin kautta. Laitinen karttaa humua haluten säilyttää oman äänensä ja ajatuksensa ilman markkinamiesten ohjailua. Tuorein single Kanssa vanhan omenapuun soi ahkerasti radioissa keväällä ja kesällä. Soljuvaa, kantaaottavaa country-rock -musiikkia on äänitetty, miksattu ja tuotettu legendaarisella Finnvox-studiolla, aidoin soittimin, bändiporukalla Kustaa Kantelinen, Mikko Yli-Knuuttila ja Petteri Korhonen. Yhtye on ollut koossa jo vuodesta 1992, ja uusi levy valmistuu keväällä 2018.

“Tekstivetoinen, kantaaottava kitaramusiikki on ominta aluetta. Tahdon herättää kuulijoissa tunteita ja käsitellä myös ajankohtaisia asioita, kuten luontoa ja eriarvoisuutta. Ihmiset elävät hyvin erilaisissa kuplissa, köyhät omissaan, rikkaat omissaan, teknologiasta innostuneet paasaavat yksisilmäisesti digitalisaatiosta, rahaa ja menestystä palvotaan”, sanoo Laitinen, joka tunnustautuu Bob Dylan ja Neil Young -faniksi.

Laitisen musiikissa ikiaiset teemat kuten ihmisyys, luonto ja tasa-arvoisuus tuovat lämmintä mutta modernia hippinäkökulmaa tämän päivän eriarvoistuvaan digimaailmaan.

“Monet kaipaavat takaisin luontoon ja kiireettömyyteen, inhimilliseen elämään. Robotti ei korvaa rakkautta. Ihmettelen myös minne meillä on niin kiire? Ihminen on arvokas itsessään, luonto ja rakkaus ovat ikuisia, se pitäisi muistaa kaiken näennäisen ja ohimenevän keskellä,” toivoo Laitinen.

Musiikinteon ja keikkailun lisäksi Laitinen luennoi luovuudesta ja rohkeudesta, tekijänoikeuksista ja taiteilijoiden toimeentulosta.


Yhteistyössä mm.