Suomalaisen musiikin, tanssin ja teatterin erikoislehti | Seuraava lehti ilmestyy 17.07.2020

Koronaviruksen seurauksista kärsivä kulttuuriala yhdistyi – Karanteeniklubi kokoaa nettiesitykset ja kulttuurin tukisivustolla jo tuhansia jäseniä

Koronaviruksen seurauksista yleisökadon ja tapahtumien peruuntumisten vuoksi kärsivä kulttuuriala on yhdistänyt voimansa erilaisiin nettitempauksiin. Facebookiin on esimerkiksi perustettu erityinen Karanteeniklubi, joka on tarkoitettu avoimeksi ilmoitustauluksi kulttuuritapahtumille, live streameille ja muulle toiminnalle, jota voidaan järjestää turvallisesti joko virtuaalisesti tai livenä. Perjantaina perustettu sivusto ja ryhmä ovat saaneet lyhyessä ajassa yhteensä yli 2 000 jäsentä.

Lisäksi Facebookiin on perustettu Yrittäjien ja taiteilijoiden koronatuki -niminen ryhmä, joka sekin on kerännyt lyhyessä ajassa jo yli 4 500 seuraajaa. Ryhmässä kulttuurialan toimijat, freelancerit, pienyrittäjät ja muut aiheesta kiinnostuneet voivat kertoa omista ideoistaan ja tempauksistaan sekä osallistua keskusteluun siitä, kuinka kulttuuriala voitaisiin pitää vireänä myös koronatoimenpiteiden aikana.

Kulttuurialalle on luotu myös erilliset aihetunnisteet #tuenkulttuuria ja #tuentapahtumia käytettäviksi eri sosiaalisen median sivustoilla.

– Koronaviruksen aiheuttamasta epidemiasta johtuen suurin osa kulttuuritapahtumista on peruttu toistaiseksi. Ihmisiä on kehotettu pysymään kodeissaan ja välttämään ylimääräisiä sosiaalisia tilanteita. Vaikka tarkoitus on hyvä ja oikea, se on shokki tapahtumanjärjestäjille, artisteille, faneille ja kaikille alalla työllistyville, toteaa Karanteeniklubin perustanut, Helsingissä toimivan tapahtuma-alueen Teurastamon tuottaja Kristian Schmidt.

Karanteeniklubia organisoidaan parhaillaan, jotta säännöt ovat selkeät ja klubi toimisi myös englanniksi.

Yrittäjien ja taiteilijoiden koronatuki -sivuston perustajat Tanja Jänicke ja Pauliina Seppälä korostavat, että nyt tarvitaan uudenlaisia toimia ja ideoita kulttuurialan tukemiseksi. – Nyt, kun tapahtumia ja yhteistilaisuuksia perutaan, moni menettää toimeentulonsa. Pahiten tämä sattuu luovaan alaan, freelancereihin ja pienyrittäjiin, he toteavat.

Kulttuurialan tukikampanja on saanut myös monet muut tahot antamaan vapaaehtoisen ja panoksensa yhteisen hyvän edistämiseksi. Esimerkiksi tämän aiheen lehdistötiedotteen tekemisestä ja jakelusta vastaava Visual Media Productions tekee asiaa koskevan työnsä palkkiotta.

– Yhtiölläni on asiakkaina monia tapahtuma-alan yrittäjiä ja artisteja, joiden toimeentulo on nyt suuressa vaarassa. Käynnistin lauantaina kampanjan, jolla tarjoan ilmaista työtäni alan pienille tekijöille ja sain jo suuren määrän yhteydenottoja ja avunpyyntöjä, kertoo Visua Median Tomi Lindblom.

Yksi Visual Medialle hätähuutonsa esittäneistä on helsinkiläinen kirjagalleria Laterna Magica, jolta on peruuntunut kaksi huhtikuun näyttelyä ja näköpiirissä on, että myös toukokuun näyttely kaatuu, sillä taiteilijat ovat Italiasta ja Espanjasta. Lisäksi galleria joutuu peruuttamaan suunnitellut pienet konsertit tiloissaan.

– Asiakaskato on ollut aika lailla totaalinen kirjakaupan puolella. Olemme nyt yrittäneet kehittää korvaavia näyttelyjä ja pohdimme mm. kirjojen kotiinkuljetuspalvelua, jotta liiketoimintamme pystyisi edes jotenkin jatkumaan, kertoo kauppias Eira Sillanpää.

Turkulainen parturikampaamo kertoo puolestaan avaamansa 1. huhtikuuta pienen gallerian liikkeensä yhteyteen. Tarkoituksena on lisäksi pitää yleisölle kahden tunnin tapaaminen, jossa taiteilijat pääsevät esittelemään töitään. Nyt saattaa käydä niin, että hanke kaatuu kävijöiden koronapelon vuoksi.

– Kyse on ruohonjuuritason taiteilijoiden tukemisesta, joka mahdollistaa näkyvyyttä heille, joiden olisi muuten sitä vaikea saada, kertoo Hiusmuotoilua Tunteella -liikkeen omistaja Riika Isoviita. – Tarkoituksenamme on rakentaa hyvänmielen tila, joka ei ota taiteilijalta tilavuokraa eikä provisiota, vaan kyse on puhtaasta hyväntekeväisyydestä, hän korostaa.

Jaa


Yhteistyössä mm.