Suomalaisen musiikin, tanssin ja teatterin erikoislehti | Seuraava lehti ilmestyy 12.02.2021

Kotiäidistä rokkitähdeksi – taiteilija Katri Oikarisen valloittavalla levyllä musisoidaan haarukoilla

Loopperi-artistin upeaa pop-albumia kuultavissa livenä tässä kuussa Riihimäellä ja Hyvinkäällä

Katri Oikarinen eli Katri O. on monilahjakkuus ja taiteilija, joka yhdistää töissään vanhaa ja uutta. Esimerkiksi vanhoille kirjoille uuden elämän taiteen muodossa antava Katri toteutti vanhan teiniaikojen musiikkihaaveensa ja julkaisee nyt debyyttialbuminsa Brave New World, joka on vangitseva yhdistelmä mennyttä ja modernia, kuten jo aiemmin julkaistusta Spell-sinkusta saattoi aistia.

”Albumin teko sai alkunsa kesällä 2017 kesällä saadusta puhelinsoitosta. Lapsuudenystäväni mies soitti ja kertoi heidän seurueensa juuri kuunnelleen jonkun biisin, jonka olin äänittänyt kotikutoisesti ja julkaissut Facebookissa. Muistan sanat, jotka kuulin luurin toisesta päästä: ’Sä rulaat ja perkele, tälle asialle on tehtävä jotain! Sano mun sanoneen, että kuukauden päästä hommat ovat rullanneet eteenpäin.’ Ja siitä päivästä tasan kuukauden päästä olin jo matkalla Scandal Recording Studiolle tapaamaan Kari Huikuria ja Karl Huttusta.”

Esimerkiksi Kemopetrolin kanssa vuosia yhteistyötä tehnyt Kari Huikuri kaivoi Katrista esiin nuoruuden raakaa paloa, joka aikuisiällä tyypillisesti tukahdutetaan kaiken muun tieltä.

”Levyn äänityksissä Kari aina vähän väliä vetojen välissä käski mua pistämään suoritukseen enemmän ’Hyvinkäätä’, mistä olen kotoisin ja missä asun edelleenkin. Kaivautumaan sinne ’minuuden’ juurille ja katsomaan sitä angstista teiniä silmistä sisään. Toisin sanoen löytämään sitä kautta voimaa tulkintaan. Jotkut biisit todella vaativat tukea tulkintaan niiltä ajoilta”, Katri muistelee tunnetta täynnä olevan levyn nauhoituksia.

Upeiden melodioiden, stemmalaulujen ja kiehtovien sovitusten taustalta löytyy luonnollisesti aimo annos luovuutta. Suuri osa kappaleiden perkussio-osuuksista on soitettu keittiövälineillä, haarukoilla ja veitsillä, mikä istuu käsityötaiteilijan maailmankuvaan erinomaisesti. Kieleksi valikoitui kansainväliseltä kuulostavaan levyyn sopivasti englanti.

”Vaikka kirjoitankin biisejä myös suomeksi, päätin tehdä nyt englanninkielisen levyn, mikä liittyy jollain tapaa yhden ajanjakson paketoimiseen. Teinihaaveenani oli maailmanluokan rokkitähden ura ja kirjoitinkin biisejä vain englanniksi, ja se jäi tietynlaisten tunteiden ilmaisukieleksi. Tämä nelikymppinen nainen hyppää vielä kerran siihen haaveeseen ja toteuttaa sen päivitetyllä tyylillään ja vinkkaa silmää sille aralle teinille, joka pelkäsi epäonnistumista ja vain treenasi päivät pitkät soittaen kuvitellulle yleisölle. Levy on oodi unelmille, leikille ja vapautumiselle.”

Livemusiikille elävä Katri vinkkailee seuraavaksi olevan mahdollisesti luvassa musisointia muun muassa kasvien avulla. Katrin taitoja voi nähdä livenä loppukuusta Hyvinkäällä ja Riihimäellä jo tänään:

  • 16.10. Vihreä talo, Riihimäki klo 20 – levynjulkkarikeikka!
  • 29.10. HALOfest Kahvila Arkikulta, Hyvinkää klo 19

FACEBOOK | INSTAGRAM | WEBSITE

Jaa


Yhteistyössä mm.