Suomalaisen musiikin, tanssin ja teatterin erikoislehti | Seuraava lehti ilmestyy 07.02.2020

Musiikin Tähtikadulla loistavat Cheek, Popeda, Juice, Sibelius, Katri Helena, Kaija Saariaho ja Epe Helenius

Suomen ensimmäinen kansainvälinen musiikin Tähtikatu on avattu Tampereella! Katu on Musiikki & Median, Tampereen kaupungin ja Tampere-talon yhteinen hanke. Tullin alueella Åkerlundinkadulla sijaitsevalle Tähtikadulle upotettiin ensimmäisessä vaiheessa 11 tähtilaattaa. Niistä seitsemään on ikuistettu suomalaisen musiikin nimekkäimpiä kotimaisia ja kansainvälisiä artisteja ja alalla vaikuttavia ammattilaisia, joiden nimet paljastettiin perjantaina 4.10. pidetyissä avajaisissa. Ehdotuksia tähtiin ikuistettavista nimistä kerättiin yleisöltä viime keväänä.

Oman tähtensä kadulle saivat
– rap-artisti Cheek
– manserockin pioneeri, muusikko Juice Leskinen
– manserock-yhtye Popeda
– laulaja Katri Helena
– Suomen kansainvälisesti menestynein nykysäveltäjä Kaija Saariaho
– Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibelius sekä
– musiikkialan yrittäjä Epe Helenius.

Muut neljä Tähtikadulle upotettavaa tähteä julkaistiin viime keväänä samalla, kun yleisöltä alettiin kerätä ehdotuksia kadun tähdistä. Nämä tähdet ovat musiikkialalla ansioituneita, nimekkäitä kansainvälisesti toimivia henkilöitä, jotka on palkittu Musiikki & Median ja Tampereen kaupungin yhdessä myöntämällä Tampere Music Award -tunnustuksella vuosina 2010–2018.

Jokaiseen kadun neljään tähteen ikuistetaan kaksi Tampere Music Award -voittajan nimeä:
– pohjoismaisen musiikkiviennin edistäjä Anna Hildur (2018) sekä virolainen kulttuurivaikuttaja Rein Lang (2010)
– menestynyt ruotsalainen musiikkikustantaja Pelle Lidell (2017) sekä suomalaisbändejä Japaniin vienyt Onta Shiroh Kawaguchi (2016)
– suomalaisen metallin sanansaattaja Holger Tiefenbach (2015) sekä Tallinn Music Weekin perustaja Helen Sildna (2014)
– indieyhtiöiden puolestapuhuja Jonas Sjöström (2013) sekä musiikkivalokuvaaja ja -toimittaja Jan Sneum (2012)

Katu edustaa musiikkialaa laajasti

Yleisö antoi viime keväänä yli 6 600 ehdotusta Tähtikadun artisteista, yhtyeistä ja musiikkialalla ansioituneista henkilöistä. Ehdotusten pohjalta Musiikki & Median hallitus teki nimistä esikarsinnan, jonka perusteella Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta teki nimistä lopullisen päätöksen.

–  Tähtikatu kunnioittaa musiikkialan tekijöitä laajasti. Yleisötähtiä ei ole valittu yksinomaan eniten ääniä keränneiden nimien perusteella, vaan tähdet edustavat monipuolisesti musiikkiteollisuuden eri sektoreita ja genrejä. On myös tärkeää, että katu on nyt ja tulevaisuudessa monimuotoinen sekä tasa-arvoinen esimerkiksi sukupuolten näkökulmasta, sanoo Musiikki & Median hallituksen puheenjohtaja Riku Salomaa.

Tähtikadun tähdet asetellaan kadulle järjestyksessä, joka noudattaa muodoltaan Dave Lindholmin kappaletta Pieni ja hento ote. Kappale on äänitetty Headlines-studiolla Tampereen Tullin alueella.

Yleisön ääni painaa Tähtikadun tähtien valinnassa jatkossakin. Kadulle ikuistettavat tähdet toteutetaan tulevinakin vuosina yleisöltä kerättävien ehdotusten pohjalta. Myös Tampere Music Award -palkittujen nimiä on määrä ikuistaa kadulle tulevinakin vuosina.

Jaa


Yhteistyössä mm.