Suomalaisen musiikin, tanssin ja teatterin erikoislehti | Seuraava lehti ilmestyy 29.10.2021

Paavo Westerbergin ensi-ohjaus Lilla Teaterniin on suuri tarina rohkeudesta

Lilla Teaternin syyskauden suurin ensi-ilta on koskettava ja visuaalinen Den besynnerliga händelsen med hunden om natten (Yöllisen koiran merkittävä tapaus), joka kertoo teinipojan matkasta kohti aikuisuutta. Dekkarin tavoin etenevän tarinan ensi-ilta on 2. lokakuuta, ja se on ohjaaja Paavo Westerbergin ensimmäinen ruotsinkielinen ohjaustyö.

Kun Mark Haddonin menestysromaani The Curious Incident With The Dog In The Night-time julkaistiin 2003, se liitettiin keskusteluun Aspergerin syndroomasta. Diagnoosia ei mainita Haddonin kirjassa, eikä Simon Stephensin näytelmäkäsikirjoituksessa, mutta 15-vuotiaan Christopherin – joka rakastaa avaruutta ja alkulukuja, karsastaa kosketusta, inhoaa ruskeaa väriä eikä aina pysty hahmottamaan ihmisten ilmeitä – on tulkittu edustavan autismikirjoa.

Näytelmäversio sai ensi-iltansa Lontoon National Theatressa 2012 ja se on voittanut ennätykselliset seitsemän Olivier-palkintoa, ja se palkittiin muun muassa vuoden parhaampana näytelmänä. Lilla Teaternissa esitys nähdään ensimmäistä kertaa Helsingissä. Esityksen harjoitukset osuivat pahimpaan korona-aikaan ja alunperin ensi-illan piti olla maaliskuussa 2020.

Ohjaaja on Suomen johtaviin teatteriohjaajiin ja näytelmäkirjailijoihin kuuluva, Jussi-palkittu Paavo Westerberg, 48. Den besynnerliga händelsen med hunden om natten on Westerbergin ruotsinkielinen ohjausdebyytti.

”Tämä esitys on ennen kaikkea suuri tarina rohkeudesta”, Westerberg kertoo. ”Päähenkilö on herkkä ja samalla niin rohkea, että niskakarvat nousevat pystyyn. Uskon monen lähtevän näytöksen jälkeen kotiin sekä pala kurkussa että iloisina.”

Pääroolissa Christopherina nähdään Alexander Wendelin. Loviisasta kotoisin oleva Wendelin on esiintynyt myös Lilla Teaternin näytelmissä Once ja Män kan inte våldtas (Miestä ei voi raiskata). Muissa rooleissa nähdään Ulriikka Heikinheimo, Vuokko Hovatta, Robert Kock, Pia Runnakko, Joachim Wigelius sekä Cecilia Paul, joka vierailee Svenska Teaternista.

Esityksen on lavastanut ja puvustanut ruotsalainen Sven Dahlberg, ja videosuunnittelusta vastaa Toni Haaranen. Ruotsinkielinen käännös on Anna Simbergin. Esitys tekstitetään suomeksi ja ruotsiksi Subtitle Mobile-mobiilisovelluksen kautta

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten ensi-ilta 2.10.2021 Lilla Teaternissa (Yrjönkatu 30)

Helsingin Kaupunginteatterin asiakaspalvelu ja lipunmyynti: 09 394022 ma-pe klo 9-16. Lippupiste ma-pe klo 9 – 17, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) www.hkt.fi

 

Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt:

www.lillateatern.fi

Jaa


Yhteistyössä mm.