Suomalaisen musiikin, tanssin ja teatterin erikoislehti | Seuraava lehti ilmestyy 14.05.2021

Pasi Hailio 60-vuotta 9.1.2021

Täysi kierros: Rokista poppiin ja iskelmän kautta takaisin rock’n’rolliin

Juhlakalu Pasi Hailion viihdeura käynnistyi Johnny & The Dodgers -yhtyeen keulakuvana 1979. Bändi voitti suvereenisti Suosikki-lehden järjestämän Rock-kuningas -kilpailun, ensiksi huudattamalla turvoksissa ollutta tupaa Mäntsälän osakilpailussa ja lopulta valtaamaalla Helsingin kulttuuritalon, jossa loppukilpailu pidettiin.

Voitto sinetöi myös levytyssopimuksen Vexi Salmen Levytuottajat Oy:n tuoreelle Rockin’ -levymerkille. Debyytti-albumi Move it! ilmestyi jo samana vuonna, ja 1980 ilmestyi vielä hivenen uusitulla kokoonpanolla Johnny & The New Dodgers -albumi.

Kiihkeimmän fiftari-buumin laannuttua oli edessä armeija ja opiskelu palomestariksi. Kokonaan ei Hailio kuitenkaan musiikkia hylännyt, sillä 80-luvun puolivälissä meni yksi kesä katusoittajana nykyisen TV-kokin Jyrki Sukulan kanssa. Kaverukset esiintyivät nimellä Tony & Roger Montana – Metsurit Simosta. Rogeria kutsui kauhanvarsi, mutta Tonysta kuulisimme vielä.

1993 tuli uusi startti. Kiitoratana toimi TV1-kanavan järjestämä Ylen Ykköstähti -kilpailu, josta lohkesi jälleen voitto. Ja kuten sanonta kuuluu, niin ympäri mennään ja yhteen tullaan. Kilpailun voiton kautta, omin voimin äänitetty Tony Montana & Top Secret -albumi löysi jälleen julkaisijan Vexi Salmen levy-yhtiöstä. Tällä erää levy ilmestyi Levytuottajien rinnalle perustetun Flamingo Musicin kautta.

Flamingo Musicin hittitehtaan Halonen-Jernström-Salmi hedelmällä Laulan syksyn ruusut kukkimaan irtosi hienosti ”pronssia”, eli kolmas sija samaisen vuoden erittäin tiukassa ja tasaisessa Syksyn Sävel -kilpailussa.Loistavan vuoden kruunasi vielä Kaivohuoneella järjestetyssä Emma-gaalassa pokattu Vuoden miessolistitulokas titteli.

Tony Montana nimen alla painettiin vielä täydellä höyryllä seuraavat kahdeksan vuotta, joiden aikana ilmestyi vielä yhteensä viisi pitkäsoitollista uutta musiikkia ja Suomen keikkapaikat kierrettiin useampaan otteeseen. 2001 oli aika jarruttaa ja vetää vähän happea ja palata palomestarin hommiin. Vuonna 2005 alkoi kuitenkin taas diesel-kone pikku hiljaa yskähtelemään ja Montanan keikkakalenteri täyttymään.

2010 oli aika kaivaa naftaliinista nahkatakki ja Johnny & The Dodgers. Uuden kokonaan suomen kielisen levyn julkaisi Topi Salmen luotasaama Turenki Records. Nuorempi Salmi oli jo 70-luvun lopulla alakouluikäisenä ihaillut nuoria rock-kukkoja isänsä levy-yhtiön tiloissa ja myöhemmin parikymppisenä juuri hän oli -93 bongannut Tony Montanan kasetin Flamingo Musicin demolaatikosta.

Uudelleen Dodgerseja ei olekaan tämän koommin haudattu, vaan bändi keikkailee edelleen säännöllisesti ja viimeisinpinä levytyksinä ovat tanssipaikoilla tasaiseen soivat päivitetyt Olavi Virta -tulkinnat. Juhlan kunniaksi perjantaina 8.1.2021 ilmestyy niistä tuorein, alunperin Virran 1958 levyttämä Illalla, illalla (Chella`lla).

Vuodesta 2011 lähtien repertuaariin on kuulunut myös lastenmusiikki Ruisku ja Kalle -duolla. Myös lastenmusiikkiin panostetaan samalla kunnianhimolla, kuin varttuneemmallekin väelle suunnatussa viihteessä. Leikin varjolla duo myös valistaa pienokaisia tärkeistä asioista, kuten paloturvallisuudesta.

Täysiä kymmeniään Hailio juhlistaa tienpäällä kolmella rintamalla. Lavoilla, konserteissa, klubeilla, juhlissa, festareilla tullaan näkemään, ja ennen kaikkea kuulemaan niin Johnnya, Tonya kuin Ruiskuakin!

 

Jaa


Yhteistyössä mm.