Suomalaisen musiikin, tanssin ja teatterin erikoislehti | Seuraava lehti ilmestyy 29.05.2020

Pukija-draama pudottaa naamiot

Yleisön poistuttua ja tähtipölyn hälvetessä vanhan englantilaisen kiertueteatterin kulisseista paljastuu nuhjuisempi ja raadollisempi maailma. Pukija-näytelmä vie katsojat suoraan tapahtumien ytimeen, takahuoneeseen. Esityksen ensi-ilta nähdään Turun Kaupunginteatterin entisajan teatteriksi maskeeratulla Pienellä näyttämöllä 13.11. Takahuoneen tähtinä intiimin draaman pääosissa loistavat Esko Roine ja Asko Sarkola, ohjaus on Pentti Kotkaniemen.

Brittidraama Pukija on häpeilemättömän teatraalinen tutkielma ihmissuhteesta, joissa saajan ja antajan roolit eivät tunnu koskaan vaihtuvan. Se perustuu näytelmän vuonna 1980 kirjoittaneet Ronald Harwoodin omaan työkokemukseen pukijana. Myös Pukijan päärooleja esittävillä Roineella ja Sarkolalla on pitkän linjan näyttelijöinä ja teatterinjohtajina paljon tarttumapintaa näytelmän maailmaan ja teemoihin. Herrat ovatkin mielissään päästessään jälleen yhdessä näyttämölle hyvän tekstin kanssa.

”Pukija on hyvin kirjoitettu näytelmä, siinä on loistavat roolit. Voi sanoa, että näyttelijänä saa panna peliin kaiken minkä osaa. Ja onhan kiertueteatterin tekemisessäkin toki paljon meille tuttua. Tarina ja sen kertominen ovat edelleen tärkeintä sekä pienissä että isoissa teattereissa”, Pukija Normania esittävä Asko Sarkola kertoo.

Mikä on kiitos täydellisestä omistautumisesta?

Pukijan tarinassa on sekä tummansävyistä komediaa että väkevää draamaa. Niitä esitykseen luovat ensisijaisesti jännitteet teatteria johtavan näyttelijän Sirin (Esko Roine) ja tämän palvelemiseen omistautuneen pukijan välillä. Jännitystä takahuoneen puolella lisäävät toisen maailmansodan pommitukset ja johtajan ehtyvät voimat. Shakespearea on kuitenkin kyettävä esittämään ilta toisensa jälkeen, joten pukijalle tulevat tutuksi kaikki konstit esitysten onnistumisen varmistamiseksi. Lopulta takahuoneessa riisutaan nekin naamiot, joita ei ole tarkoitettu näyttämölle.

Ohjaaja Pentti Kotkaniemi tunnetaan ensisijaisesti eri teattereihin ja televisioon ohjaamistaan komedioista. Hän on aiemmin ohjannut Pienelle näyttämölle Martti Suosalon esittämän monologinäytelmän Parasta elämässä (2018). Turun seudulla Kotkaniemi muistetaan myös useista Emma Teatteriin ohjaamistaan kesäkomedioista.

”Kohtalon oikusta olen ohjannut aiemmin lähinnä komediaa, vaikka pohjimmiltani olen hyvin traaginen ihminen. Pukijan tarina on mielestäni Harwoodin kirjoittamista ehdottomasti paras”, Kotkaniemi kiteyttää.

Elokuvistakin tuttu Pukija ensi kertaa Turussa

Näyttämöllä nähdään Roineen ja Sarkolan kanssa Mika Kujala, Pihla Maalismaa, Kimmo Rasila, Ulla Reinikainen ja Kirsi Tarvainen. Englantilaisen kiertueteatterin maailman on lavastanut ja puvustanut Peter AhlqvistPukija-näytelmä on nähty myös Oscar-ehdokkuuden saavuttaneena elokuvana vuonna 1983 ja Anthony Hopkinsin ja Ian McKellenin tähdittämänä tv-elokuvana vuonna 2015. Suomen näyttämöillä Pukijaa on esitetty vuonna 1994 Svenska Teaternissa, vuonna 2006 Kansallisteatterissa ja vuonna 2015 Tampereen Komediateatterissa. Esitys tuo Sarkolan Turun Kaupunginteatteriin ensimmäistä kertaa, Roine esiintyi Turussa viimeksi kaupunginteatterin ranskalaiskomediassa Toc Toc (2016).

Pukija

Ensi-Ilta keskiviikkona 13.11. klo 19
Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä
Liput 18-39 €

Tekijät

Teksti: Ronald Harwood
Suomennos: Arto af Hällström
Ohjaus: Pentti Kotkaniemi
Lavastus ja pukusuunnittelu: Peter Ahlqvist
Valosuunnittelu: Jari Sipilä
Äänisuunnittelu: Jari Tengström
Naamioinnin suunnittelu: Jessica Rosenberg

Rooleissa: Mika Kujala, Pihla Maalismaa, Kimmo Rasila, Ulla Reinikainen, Esko Roine, Asko Sarkola, Kirsi Tarvainen

Jaa


Yhteistyössä mm.