Mestareita ja kisällejä -konsertissa viisi säveltäjää, kolme sukunimeä: Bach x 2, Kellner x 2, Fasch

Suomalaisen barokkiorkesterin syksy alkaa kolmen kirkkokantaatin Suomen-ensiesityksellä 6.9.

Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) esittää syyskautensa alkajaisiksi teoksia barokkisäveltäjiltä, joilla on kytkös Saksan Thüringeniin. Konsertin toinen teema on barokin ajan säveltäjyys käsityötaitona, jossa opit siirtyivät mestarilta kisällille, usein isältä pojalle. Thüringenin alue ja sävellystaidon siirtäminen seuraavaan sukupolveen – kuten myös etunimi Johann – yhdistävät pääosaa konsertin säveltäjistä, joita ovat Johann Peter Kellner, Johann Christoph Kellner, Johann Sebastian Bach, Wilhelm Friedemann Bach ja Johann Friedrich Fasch.

Thüringenin aluetta keskisessä Saksassa on kutsuttu maan vihreäksi sydämeksi. Sinne oli 1600–1700-luvuille tultaessa muodostunut musiikkikulttuuri, joka ulottui aktiivisena pienemmillekin paikkakunnille. Bachin muusikkosuvulle Thüringen oli todellista ydinaluetta. Esimerkiksi Erfurtissa suvun jäsenet työskentelivät 7 sukupolven ajan. Siksi vielä 1700-luvun lopulla kaikkia kaupunginmuusikkoja nimitettiin Bacheiksi. Heitä edustavat tässä konsertissa isä Johann Sebastian Bach (1685–1750) ja vanhin poika Wilhelm Friedemann Bach (1710–1784). Alkusoittosarja g-molli (BWV 1070) on merkattu pitkään isän nimiin, mutta todennäköisesti se on Friedemannin kynästä.

Pääroolin konsertissa saavat Bachien tavoin Thüringenistä kotoisin olevat Johann Peter Kellner (1705–1772) ja Johann Christoph Kellner (1736–1803). Isä–poika-parin yhteistyönä syntyneet kolme kirkkokantaattia kuullaan tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa. Tapaninpäivän kantaatti Ihr sollt nicht wähnen perustuu Matteuksen evankeliumin 10. lukuun, jossa Jeesus valmistaa opetuslapsiaan uskonvainoon. Kann uns doch kein Tod nicht töten on kantaatti 24. sunnuntaille kolminaisuuden päivästä. Siinä Jeesuksen valtaa kuoleman yli käsitellään pohjaten Jairoksen tyttären kuolleista herättämiseen Luukkaan evankeliumin 8. luvussa. Helluntaikantaatti Wisset ihr nicht, dass ihr Gottes Tempel seid seid tulkitsee 1. Korinttolaiskirjeen 3. lukua. Tekstissä Paavali toteaa uskovien itse olevan temppeli, jota täytyy varjella.

Thüringenissä syntyneen Johann Friedrich Faschin (1688–1758) c-molli-konsertto kahdelle oboelle, fagotille ja jousille osoittaa, miksi säveltäjää arvostetaan soitinmusiikin kehittäjänä. Fasch sävelsi erityisen paljon puhaltimille, ja konsertossa fagotilla on solistisin rooli.

Sama konsertti kuullaan 4.9. Erfurtissa Thüringer Adjuvantentage -festivaalilla.

Ti 6.9.2022 klo 19 Ritarihuone, Helsinki, Ritarihuoneen residenssisarja

Mestareita ja kisällejä
Musiikkia Thüringenistä

J. P. Kellner – J. C. Kellner – Fasch – J. S. Bach – W. F. Bach

Elina Rantamäki, sopraano
Katariina Heikkilä, altto
Martti Anttila, tenori
George Parris, basso
Anthony Marini, viulu ja liidaus
Suomalainen barokkiorkesteri

Lue lisää: https://fibo.fi/konsertit/2022/mestareita-ja-kisalleja/

 

** **

Tulossa myös:

Ti 20.9.2022 klo 19 Musiikkitalo, Helsinki, AUF-yhteistyö

Rajatonta musiikkia
Sävelmiä uudesta ja vanhasta maailmasta

Lang–Clyne–Holborne–Downland–Purcell–Partyka–Reicher–Kähärä–Ikonen–Chydenius–Kuusisto–Bosio–Vinther–Sariola

Rajaton
Avanti!
UMO Helsinki Jazz Orchestra
Suomalainen barokkiorkesteri

AUF eli Avanti!, UMO Helsinki ja FiBO saavat vieraakseen jokasyksyiseen yhteiskonserttiinsa tällä kertaa 25-vuotisjuhlavuottaan viettävän Rajattoman! Luvassa on barokin helmiä Lontoosta, big band -meininkiä New Yorkista ja kotimaisia sävelmiä.

Lisätiedot: https://fibo.fi/konsertit/2022/rajatonta-musiikkia/

** **

Pe 7.10.2022 klo 19 Ritarihuone, Helsinki, Ritarihuoneen residenssisarja / Helsinki Early Music Festival

Bagdadin Julia

Esitys mahdottomasta rakkaudesta

Bakr Hasan, käsikirjoitus ja ohjaus
Bakr Hasan ja Henna Mäki-Filppula, näyttelijät
Ali Saad, arabilaulu
Sanna Salmenkallio, arabiviulu
Sanna Salmenkallio ja Anthony Marini, musiikkidramaturgia
Pietu Pietiäinen, valot
Markus Tsokkinen, visualisointi
Sampsa Peltonen, tekstien käännökset
Suomalainen barokkiorkesteri

Musiikkia ja teatteria yhdistävässä esityksessä William Shakespearen Romeo ja Julia toimii siltana tositapahtumiin perustuvalle kauniille ja traagiselle tarinalle tämän päivän Lähi-idästä.

Lisätiedot: https://fibo.fi/konsertit/2022/bagdadin-julia/