Miika Nousiaisen herkullinen ja nokkela kieli pääsee oikeuksiinsa Minna Leinon dramatisoinnissa.

Miika Nousiaisen menestysromaani Pintaremontti saa ensi-iltansa Kouvolan Teatterin suurella näyttämöllä lauantaina 22.10. kello 18. Sympaattinen ja nokkela tragikomedia tarttuu keski-ikäisten sielunelämään, perheen kaipuuseen ja muihin ajankohtaisiin ilmiöihin lämmöllä ja ymmärtäen. Näytelmän dramatisoinnista vastaa Minna Leino, sovituksesta ja ohjauksesta Johanna Sorjonen (vier.), lavastuksesta Sanna Halme ja pukusuunnittelusta Laura Dammert (vier.). Valot suunnittelee Esa Kurri, äänet Kari Mitikka ja maskeeraukset Janika Rikkola. Koreografisena assistenttina toimii Satu Taalikainen.

Rooleissa nähdään Johanna Heimonen, Markus Waara, Tommi Kekarainen, Panu Poutanen, Satu Taalikainen, Tiina Winter, Kirsi Asikainen (vier.) ja Juha-Sakari Hippi (vier.).

 

Inhimillinen ja hersyvän romanttinen tragikomedia

Hennan biologinen kello tikittää eivätkä hedelmöityshoidot tuo helpotusta tilanteeseen. Hänen veljensä Sami haaveilee omasta perheestä, mutta sitä oikeaa ei ole vielä löytynyt. Ihastumisalttius, valkoiset valheet ja miellyttämisen halu ajavat hänet toinen toistaan tukalampiin tilanteisiin. Tuskaa ei helpota sisarusten äiti Seija, joka utelee molemmilta perheenlisäyksestä.

Samin kavereiden Markuksen ja Pesosen askelmerkit elämään tuntuvat puolestaan olevan liiankin selvät. Markus on kolmen pienen lapsen yksinhuoltaja ja Pesonen huolehtii sairaista vanhemmistaan. Soppaa hämmentää suosittu hyvinvointibloggari Sini, jonka loihtima kuva täydellisestä kiiltokuvaelämästä asettaa paineita muiden sekavalta tuntuvaan arkeen.

”Pintaremontti käsittelee monia tämän päivän ihmiselle ajankohtaisia teemoja. Parisuhteen löytäminen ei ole itsestäänselvyys ja kun biologinen kello tikittää, puolison etsimisestä tulee pakkomielle ja lapsen hankkimisesta kokopäivätyötä. Pintaremontin henkilöt ovat jumittuneet kiertämään arjen epätyydyttävää kehää uskaltamatta hypätä sieltä pois”, kuvailee ohjaaja Sorjonen.

Miika Nousiainen kirjailijahaastattelussa ensi-illan yhteydessä

Useista romaaneistaan ja tv:stä tuttu kirjailija Miika Nousiainen kertoo yleisölle Pintaremontti-teoksesta juuri ennen ensi-illan alkua lauantaina 22.10. kello 16.45. Haastateltavina ovat myös näytelmän ohjaaja Johanna Sorjonen, lavastaja Sanna Halme ja näyttelijä Markus Waara. Yhteistyössä Kouvolan pääkirjaston kanssa toteutettavan maksuttoman tilaisuuden vetää Kini Laine.

Taustatietoja

Pintaremontti on Miika Nousiaisen (s. 1973) samannimiseen bestseller-romaaniin (2020) perustuva komedia. Hän on kirjoittanut useita menestyneitä ja palkittuja romaaneja, joista osa on päätynyt valkokankaallekin. Vadelmavenepakolainen ilmestyi vuonna 2007, Maaninkavaara 2009, Juurihoito 2016 ja Metsäjätti 2011. Lisäksi Nousiainen on toiminut juontajana, käsikirjoittajana ja panelistina tv:ssä.

Johanna Sorjonen on teatteriohjaaja ja dramaturgi, joka työskentelee tällä hetkellä ohjaajana Savonlinnan Teatterissa. Siellä hänen viimeisin ohjauksensa on Hiomaton timantti -musikaali (2022). Aiemmin freelancer-ohjaajana toimineen Sorjosen ohjauksia on nähty muun muassa Kuopion, Jyväskylän, Rovaniemen, Kokkolan ja Varkauden teattereissa. Hän on työskennellyt myös esittävien alojen läänintaiteilijana Pohjois-Savon taidetoimikunnassa (2002–08) sekä dramaturgina Kuopion kaupunginteatterissa (2012–14). Kouvolan Teatteriin Sorjonen ohjasi ja dramatisoi Maukka, Väykkä ja suuri seikkailu -näytelmän (2018). Kouvolalaislähtöinen Sorjonen on Kouvolan Teatterin nuorisoteatterin kasvatteja.

Laura Dammert on työskennellyt freelancer-pukusuunnittelijana ja toisinaan skenografina 15 vuotta eri puolilla Suomea. Viime aikoina hänen työnsä ovat keskittyneet Lahteen, Helsinkiin ja Kouvolaan, vaikka tällä hetkellä hän tekee myös lasten kiertueteatteriesityksen skenografiaa Rovaniemelle. Kouvolan Teatterista hänet voi muistaa Kirka-musikaalin (2020) ja Ruokarouvan tyttären (2018) pukusuunnitteluista. Mieleisimpiä töitä Dammertille ovat viime aikoina olleet musikaalit.

Juha-Sakari Hippi on näyttelijä, joka on aiemmin nähty Kouvolan Teatterissa muun muassa näytelmissä Patriarkka (2018) ja Herrasmieshuijarit (2019). Hippi on ollut mukana perustamassa Häpeämättömät-improvisaatioteatteria sekä esittänyt Tippa-monologia (2011), joka voitti valtakunnallisen monologimestaruuden 2011. Lisäksi hän on esiintynyt useissa tv- ja elokuvaproduktioissa kuten Jari Sarasvuosta kertovassa Valmentaja-elokuvassa. Näyttelemisen lisäksi Juha on ohjannut teatteria ja lyhytelokuvia, muun muassa palkitun Äiti-elokuvan (2015).

Kirsi Asikainen on Nurmeksessa syntynyt näyttelijä, joka on työskennellyt Kajaanin ja Vaasan kaupunginteattereissa sekä lahtelaisessa Teatteri Vanhassa Jukossa. Elämäntyönsä teatterissa tehnyt Asikainen jäi eläkkeelle sopivasti syksyllä ja sai ilokseen tilaisuuden kokea vielä Pintaremontin kiehtovien kollegojen kanssa Kouvolan Teatterissa.

 

Kouvolan teatteri

Salpausselänkatu 38, 45100 Kouvola
www.kouvolanteatteri.fi

Seuraa meitä: Facebook / Instagram
Ryhmävaraukset: (05) 7400 300 ark. klo 9–16
Lippukassa: (05) 7400 330 ti-la klo 11–15 sekä 3 h ennen iltaesityksiä
Liput kätevästi netistä: www.lippu.fi