Ilomantsin Matkailuosuuskunta: Missä ja mikä on Pogosta? Ilomantsin oma TV-sarja vastaa

Pogosta: Rytkönen ja Raappana

Mikä on Pogosta TV? Hyvä kysymys. Vielä parempi kysymys kuuluu, mikä on Pogosta? Nimitys Pogosta viittaa Ilomantsin kunnan keskustaajamaan, Ilomantsin kirkonkylään. Pogosta on vanha karjalankielinen termi, joka kuvaa alueen keskuspaikkaa, tärkeää kylää, ja myöhemmin venäjänvallan aikaista veronkantopiiriä. Ilomantsi oli tällaisen veronkantopiirin keskuspaikka.

Pogosta TV on televisiolevitykseen tuotettu neliosainen sarja, jonka perustarkoitus on tehdä Ilomantsi tunnetuksi. Pogosta valikoitui nimeksi eksoottisuuden ja erikoisuuden takia, ja siksi että se hyvin kuvastaa koko Ilomantsin laajan pitäjän heikkoa tunnettavuutta – kuten nimitystä Pogosta, myöskään Ilomantsia tai sen erikoisuuksia ei juurikaan tunneta Pohjois-Karjalan ulkopuolella.

Miksi Pogosta TV?
Ilomantsia on tehty tunnetuksia useilla markkinointivideoilla tai -elokuvilla. Paikkakuntaa ja sen mahdollisuuksia mainostetaan netissä kunnan omilla sivuilla sekä matkailualan sivustoilla. Esitteitä ja tietoiskuja painatetaan ja jaellaan. Kuitenkin, muutamille tahoille Ilomantsissa on tullut sellainen mielikuva, ettei tämä ole ollut tarpeeksi. Siksi Ilomantsin Matkailuosuuskunta ja erityisesti sen puuhamiehet Jouko Heimonen ja Jorma Lemmetyinen päätyivät loistavaan, joskin hulluun ideaan tuottaa paikkakunnalle oma TV-sarja.

Sarjaa lähdettiin ideoimaan syksyllä 2020 ja myös toteuttamiseen tartuttiin saman tien. Tuotannon tekninen puoli päätettiin ostaa Brainyday Visual -yhtiöltä, ja käsikirjoittajaksi pyydettiin ilomantsilainen Vesa Sorola. TV-sarjan toteuttamisen välineet rakennettiin perustuksista lähtien syksyn 2020 aikana – alkuperäinen suunnitelma nopeasti käynnistyvistä kuvauksista unohdettiin jo parin suunnittelupalaverin jälkeen. Raaka työstö ja kovapäisyys tuotti lopulta tulosta 2021 alkuvuodesta, kun sarjan konsepti saatiin soviteltua kaikkia osapuolia tyydyttävään muotoon. Ensimmäinen jakso kuvattiin talvella 2021 ja toimitettiin TV-katsojien ulottuville huhtikuussa. Julkaisukanavaksi valikoitui Alfa-TV.

Millainen Pogosta TV?
Tavoitteiden, haaveiden, resurssien ja aikataulun yhteensovittaminen tuotti mallin, jossa Ilomantsiin tutustuu kuvitteellisen EU:n viraston ( Elinkelpoisuusvirasto eli VAPA, Viability Agency for Peripherial Areas ) ylitarkastaja Viljami Rytkönen. Rytköstä näyttelemään pestattiin mainio Hermanni Nieminen. Yhden näyttelijän lisäksi tarkastustyöhön osallistuu viraston keinoälyosasto, A.I.A. ( Artifical Intelligence Agency ) puheohjatun tablettisovelluksen kautta. Myöhemmin Rytkönen tapaa tarkastusretkillään paikallisen Ainon, jota näyttelee Carita Hiltunen.

Sarjassa sekoittuvat dokumentaariset kuvaukset todellisista ilomantsilaisista kohteista, sekä Viljamin ja A.I.A.:n dialogi pienimuotoisine väliseikkailuineen. Kuvaus kiertää Pogostan elinvoimaisia yksityiskohtia, esitellen myös muutamia paikallisia yrityksiä. Pääpaino on kuitenkin Rytkösen tarkastuskertomuksessa. Jossain mielessä sarja on myös ennustuksellinen – epäilemättä Euroopan Unioniin tullaan perustamaan Elinkelpoisuusvirasto, ehkä jo lähivuosina.

Miten menee, Pogosta TV?
Sarjan kaikki neljä jaksoa on kuvattu vuoden 2021 aikana ja kolme ensimmäistä on julkaistu. Katsojamäärät ovat olleet jakso jaksolta noususuuntaisia, hipoen jo maagista 300 000 katsojan rajaa. Hyvin menee, voisi Pogosta TV vastata.

Tuotannon taloudellista vastuuta on pyritty hajauttamaan paikallisten yritysten, yhteisöjen, Matkailuosuuskunnan ja julkisten toimijoiden kuten Ilomantsin kunnan ja Maakuntaliiton kannettavaksi – näiltä osin menestys on ollut korkeintaan kohtuullinen. Sponsoreiden lukumäärä ei kerro sitä totuutta, että suurimman laskun hankkeesta kuittaa Matkailuosuuskunta itse.

Pogosta TV julkaisee Ilomantsiin ja sarjaan liittyvää aineistoa myös digitaalisen median alustoilla, perinteisesti nettisivuilla osoitteessa www.pogosta.tv sekä somen kanavilla. Viimeisen, neljännen jakson ollessa juuri nyt tuotannon viimeistelyvaiheen alla, hankkeessa nähdään vuosi 2021 suurena voittona. Kyseessä on paikallinen uroteko, jonka suurimmat vaikuttimet eivät ole taloudellisia.

Mitä sitten, Pogosta TV?
Sarjan neljäs ja näiltä osin viimeinen jakso nähdään Alfa TV:llä 29.12.2021. sekä uusintana Uudenvuodenpäivänä 2022 klo 15 ja vielä 4.1. klo 9 aamulla. Tämän jälkeen kaikki jaksot ovat nähtävillä permanto.fi -palvelussa. Vuoden vaihtuminen sulkee näyttävästi jo tehdyn työn, sekä avaa oven uusille ideoille!

Ilomantsin Matkailuosuuskunta ei pitkään henkseleitä paukuttele. Uusia suunnitelmia syntyy liukkaaseen tahtiin. Myös televisioon on suunnitteilla uusia sisältöjä, joista tiedotetaan myöhemmin. Pogosta TV:n osalta odotetaan viimeisen jakson ulostuloa, jonka jälkeen elämä saman aiheen ympärillä jatkuu ainakin nettisivustolla.

Loppujen lopuksi, koskaan ei tiedä mitä Ilomantsissa tapahtuu tai ei tapahdu. Se on Pogosta.

Yhteystiedot: Lisätietoja löytyy helposti sarjan nettisivuilta www.pogosta.tv