TTT:n arvostelumenestykset vierailuille: Tuolit Helsinkiin, Jeanne d’Arcin housut Espooseen

Tampereen Työväen Teatterin esityksillä on kysyntää etelässä. Helsingissä toimiva Teatteri Jurkka ottaa vierailuohjelmistoonsa Otso Kauton ohjauksen Tuolit, ja Espoon kaupunginteatteri Linda Wallgrenin näytelmän Jeanne d’Arcin housut.

TTT:n Kellariteatterissa viime syksynä ensi-iltansa saanut Tuolit esitetään Teatteri Jurkassa perjantaina 28.4. klo 19 ja lauantaina 29.4 klo 15. 1900-luvun merkittävimpiin näytelmäkirjailijoihin kuuluvan Eugène Ionescon kirjoittaman näytelmän on suomentanut ja ohjannut Otso Kautto. Kahden näyttelijän mestarillisen komedian rooleissa nähdään TTT:n kiitetyt näyttelijät Teija Auvinen ja Auvo Vihro.

Maailmankuulussa komediassa vanha pariskunta odottaa vaikutusvaltaisia vieraita, sillä mies haluaa jättää sanoman jälkimaailmalle. Hän ei kuitenkaan osaa esiintyä, joten avuksi tilataan ammattipuhuja. Näyttämö alkaa täyttyä tyhjistä tuoleista. Lopulta paikalle saapuu myös itse keisari.

Näytelmä on saanut hienon vastaanoton niin yleisöltä kuin kriitikoilta. “Kun ihminen on mestarillisen taitava jossain asiassa, se näyttää helpolta”, kirjoitti kriitikko Teatteri, Tanssi & Sirkus -lehdessä. “Teija Auvinen on täydellisen huvittava näissä puuhissaan! Ja Auvo Vihro, tuo mestaripuhujaa kärsimättömänä odottava papparainen, suoltaa samalla tekstiä valtaisalla vimmalla!”, totesi puolestaan Kulttuuritoimitus.

Ionesco on maamme teatterissa harvinaista herkkua. Hänen näytelmiään on esitetty 2000-luvulla alle kymmenen kertaa. Kautto on ensi kerran ohjannut Ranskan vuosinaan suomentamansa Tuolit (Les chaises, 1952) Kansallisteatterissa vuonna 2002.

Tuolit esitykset Tampereen Työväen Teatterissa jatkuvat 25.3.2023 asti.

Jeanne d’Arcin housut kolmesti Louhisalissa

Espoon kulttuurikeskus Louhisali toimii näyttämönä TTT:n tuotannolle Jeanne d’Arcin housut, joka sai kantaesityksensä Eino Salmelaisen näyttämöllä vasta pari viikkoa sitten 24.1. Espoon kaupunginteatterin vierailuohjelmistoon kuuluvat esitykset nähdään perjantaina 31.3. klo 19 sekä lauantaina 1.4. klo 14 ja klo 19.

Mikä yhdistää naisia nimeltä Jeanne d’Arc, Anneli Jäätteenmäki ja Anneli Auer? Se, että kaikki joutuivat omana aikanaan melkoiseen julkisuusmylläkkään – vuosina 1431, 2003 ja 2006. Kuinka totuuksia silloin rakennettiin? Ja mikä todella on ”totta”? Sitä tutkii komedian keinoin Linda Wallgrenin uusi näytelmä.

Minusta on ihana ja mahdoton tehtävä tuoda samaan aikaan näyttämölle pyhimykseksi julistettu ja noitana poltettu sotapäällikkö d’Arc, hänen rinnalleen tunnettu poliitikko Jäätteenmäki ja kiistelty yrittäjä Auer, sekä valtava liuta poliitikkoja, mediaa, kansaa, tuomareita ja historioitsijoita, jotka ovat olleet rakentamassa sitä kuvaa, mikä mediasta ja uutisista on näistä henkilöistä saatu. Totuus on tarua ihmeellisempää, mutta mikä oikeastaan on totuus ja mistä se muodostuu?”, pohtii Linda Wallgren. ”Tämä esitys on todellisuuden fiktiivisen luonteen näyttämöllepano”.

Esitys ruotii oikeutta, totuutta ja valtaa karnevalistisin kääntein. Kokemuksessa yhdistyvät sketsiviihde, keskiaika sekä Emma-ehdokas Petra Poutasen säveltämä ja esittämä musiikki yllätyksellä tavalla. Rooleissa nähdään Inke Koskinen, Sofia Smeds ja Miia Selin sekä Samuli Muje, Jyrki Mänttäri, Pyry Äikää ja Petra Poutanen.

Jeanne d’Arcin housut on kerännyt vähintään neljän tähden arvioita. Helsingin Sanomat luonnehti sen ”kokonaisrytmiä pettämättömäksi”, Aamulehti kehuu koko teosta ”älykkääksi, näyttäväksi ja viihdyttäväksi” ja Kulttuuritoimitus.fi kiittelee sitä, kuinka esitys ”liikkuu saumattomasti draamasta komediaan ja faktatiedosta fiktiotarinaan”.

Jeanne d’Arcin housut esitykset Tampereen Työväen Teatterissa jatkuvat 28.4.2023 asti. Näytelmien kotisivut:
Tuolit
Jeanne D'arcin housut