samuliputro ikävä mummoa

Samuli Putron kahdeksas sooloalbumi Ikävä mummoa on häpeilemättömän nostalginen, toiveikas ja välillä täysin toivonsa menettänyt. Samalla se on Putron vahvin albumikokonaisuus ehkä koskaan.

”Kai mä sitten olen lauluntekijänä jonkinlainen käsityöläinen. Herään kahdeksalta ja aloitan työt yhdeksältä. Jos kappale ei ole valmis kolmeen mennessä, päivä on ollut huono.”

Albumi on tarkoitettu laajalle yleisölle, ja se on ristiriitaista Putron mielestä.

"Kyllä mä yritän tavoittaa yhden kuulijan kerrallaan. Silti festivaalikentällinen yksilöitä laulamassa, että Tanssilattialla on tungos, hykerryttää ihan ajatuksena.”

”Riku teki sen, minkä Riku osaa: yllytti, hillitsi, kannusti ja kasasi”, sanoo Putro viitaten tuottaja Riku Mattilaan, jonka kanssa tehty Ikävä mummoa -albumi on jo parivaljakon kolmas yhteinen.

Tekstejä levylle editoineen Venla Rossin työnä oli karsia rönsyt ja tarkkailla sanakohtaista laatua. ”Ei Venla helpolla päästänyt. Kukapa sellaista nyt haluaisikaan, ainoastaan minä hetkittäin”, Putro kuittaa uuden yhteistyön Rossin kanssa.

Death Hawks -yhtyeestä tutut Tenho Mattila ja Miikka Heikkinen toivat mukanaan pulputtavat syntetisaattorit ja riihimäkeläisen rokuasenteen. ”Siellä me treeniksellä tupakoitiin ja kiroiltiin kolme kuukautta. Sitten mentiin Suomenlinnaan ja äänitettiin, eikait siinä mittään, hyvä tuli”, muistelee lauluntekijä mutkatonta sekä mutkaista prosessia.

”Aina on hankaluuksia. Niin levynteossa kuin elämässäkin. Mä oon realisti, en huikentelija ja silti uskon, että rakkaus parantaa sen minkä on rikkonut. Kai se sitten kuuluu myös teksteissäni”, lopettaa Putro.

Ikävä mummoa -levyltä on jo julkaistu radioistakin tuttu single Kakarat sekä uusin Tanssilattialla on tungos.

Albumia seuraa massiivinen kevätkiertue, joka lähtee liikkeelle 9.3. Hyvinkäältä. Kiertueen nimi on Automatka Ruotsiin ja se päättyy nimensä mukaisesti Tukholman Sibelius-saliin 5.5.

Automatka Ruotsiin -kiertue:

09.03. Hyvinkää-sali
10.03. Helsinki, Aleksanterin Teatteri (LOPPUUNMYYTY)
11.03. Helsinki, Aleksanterin Teatteri (LOPPUUNMYYTY)
12.03. Pori, Kaupunginteatteri
(LOPPUUNMYYTY)
17.03. Imatra, Virta
18.03. Lahti, Sibelius-talo
19.03. Salo, Teatteri PROvinssi
24.03. Kotka, Konserttitalo
25.03. Turku, Domino (LOPPUUNMYYTY)
30.03. Lohja, Laurentius
31.03. Järvenpää-talo

 

01.04. Lappeenranta, Nuijamies
14.04. Hämeenlinna, Verkatehdas
15.04. Tampere-talo
16.04. Jyväskylä, Kaupunginteatteri (LOPPUUNMYYTY)
19.04. Espoo, Sellosali
20.04. Mikkeli, Mikaeli
21.04. Kouvola, Kuusankoski-talo
22.04. Kuopio, Musiikkikeskus
27.04. Ylivieska, Akustiikka
28.04. Raahe, Tapahtumatalo Raahe (LOPPUUNMYYTY)
29.04. Oulu, Madetojan Sali
05.05. Tukholma, Finlandsinstitutet - Sibelius-Sali

 

Samuli Putro somessa:
Instagram / Facebook / TikTok