Menestysnäytelmä Amadeus varoittaa syövyttävästä kateudesta Turussa keväällä 2022

Turun Kaupunginteatterin kevään pääteos Amadeus on näytelmä keskinkertaisuuden kirouksesta ja kateuden syövyttävästä voimasta. Maailmankuulu draama nähdään Tuomas Parkkisen ohjauksena, päärooleissa Salierina ja Mozartina keskenään kilvoittelevat Santtu Karvonen ja Miro Lopperi. Ensi-ilta Päänäyttämöllä 4.2.2022, liput tulevat myyntiin 21.10. klo 9.

Peter Shafferin Amadeus on yksi esitetyimmistä nykyajan klassikkonäytelmistä ja tarina tunnetaan myös Milos Formanin Oscar-palkittuna elokuvana. Tapahtumien keskiössä ovat säveltäjät Antonio Salieri ja Wolfgang Amadeus Mozart. Historiallisten henkilöiden elämään osin perustuva taiteilijaelämäkerta kertoo koko 1780-luvun ajan jatkuneesta kilvoittelusta ja kuumeisesta halusta luoda toinen toistaan ikiaikaisempia sävellyksiä. Toisella on asema Itävallan keisari Josef II:n hovisäveltäjänä, toisella taas neroutta hipova säveltämisen lahja. Hovin sisäpiiriläisenä Salierilla on mahdollisuus joko nostaa tai tuhota nuori kollegansa.

Parrasvaloissa esityksen pitävät vuosikymmenestä toiseen sen herkullinen valta-asetelma ja henkilöhahmojen tunnistettava kamppailu toistensa – mutta etenkin itsensä kanssa. Kukapa ei olisi janonnut arvostusta, vertaillut itseään muihin tai tuntenut sisällään kateuden syövyttävää voimaa. “Myös minä pidän tätä yhtenä parhaista näytelmistä, mitä elinaikanani on kirjoitettu. Minua siinä koskettaa oman keskinkertaisuuden teema, sen tajuaminen, etten olekaan nero, enkä tule koskaan tekemään mitään kuolematonta. Tätä Turun Kaupunginteatterin Amadeusta lukuun ottamatta", naurahtaa ohjaaja Tuomas Parkkinen, jonka pitkältä saavutuslistalta löytyvät muun muassa Jekyll & Hyde -musikaalin ohjaus (TKT 2013) ja libretto musikaaliin Tom of Finland (TKT 2017).

Kuningasroolissa katkeroituvana Salierina nähdään Santtu Karvonen. "Rooli on todella kiinnostava, sillä kateus, kilpailu ja omien lahjojen epäily ovat näyttelijänkin työssä normaaleja, inhimillisiä tunteita, jotka meidän pitäisi tunnistaa ja tunnustaa. On kiva tulla taas Turkuun ja päästä pöyhimään teemoja hienon työryhmän kanssa", kertoo toista kertaa Turun Kaupunginteatterissa vieraileva Karvonen. Ryhmäteatteriin kiinnitetty näyttelijä sai Jussi-palkinnon sivuosastaan Juoppohullun päiväkirja -elokuvassa 2013 ja hän on tuttu esimerkiksi tv-sarjoista Onnela ja Sunnuntailounas.

Salierin kadehtimana, kurittomana Mozartina nähdään Miro Lopperi. Näyttelijä valloitti turkulaiskatsojat viime syksynä vilpittömyydellään ja fyysisyydellään Pöpön pääroolissa Tampereen Teatterikesässäkin vierailleessa Rakkaani, Conan Barbaari-esityksessä (TKT 2020). Muissa rooleissa Amadeuksessa esiintyvät Linda Hämäläinen, Ulla Reinikainen, Mika Kujala, Stefan Karlsson, Kimmo Rasila, Minna Hämäläinen, Riitta Salminen, Ulla Koivuranta sekä muusikko Henna Linko.

Amadeus tuo Päänäyttämölle paitsi katkeraa kamppailua, myös suurta juhlan hurmaa ja epookin ilotulitusta. Esityksen herkulliset asut on suunnitellut Tuomas Lampinen ja mittakaavalla leikittelevän lavastuksen Jani Uljas.

 

Amadeus

Ensi-ilta 4.2.2022 Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä
Liput 19-47 € tulevat myyntiin torstaina 21.10. klo 9 Turun Kaupunginteatterin ja Lippupisteen kanaviin.

 

Tekijät

Teksti Peter Shaffer
Suomennos Sami Parkkinen
Ohjaus Tuomas Parkkinen
Lavastus Jani Uljas
Pukusuunnittelu Tuomas Lampinen
Maskeeraus Anna Kulju
Valosuunnittelu Jari Sipilä
Äänisuunnittelu Jari Tengström

Rooleissa Santtu Karvonen, Miro Lopperi, Linda Hämäläinen, Ulla Reinikainen, Mika Kujala, Stefan Karlsson, Kimmo Rasila, Minna Hämäläinen, Riitta Salminen, Ulla Koivuranta ja muusikko Henna Linko

 

Turun Kaupunginteatteri
Itäinen rantakatu 14, 20800 Turku.

Myyntipalvelu: 02 262 0030
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

teatteri.turku.fi