Tallukassa pystyi aistimaan sydäntä ja energiaa!

Kun Kalevi Gran pyysi minua Tapahtumahotelli Tallukan Huippuartisti-laulukilpailun tuomaristoon, lupauduin kaveripohjalta. Taantuvassa kevyen musiikin Suomessa on syntynyt mielikuva, että laulukisoja tulee ja menee. Niiden markkinavaikutus on pieni, koska elinkeinorakenteistamme puuttuu luovan talouden osaaminen ja sen arvoketjun ymmärtäminen.

Piti mennä kauas Vääksyyn, että näkee taas lähelle. Tilaisuus muistutti Suomen valtavasta viihteen osaamispotentiaalista sekä taiteilijoissa että huvijärjestäjissä. Tässä on hyödyntämätön luonnonvara ja ikuisen mielihyvän lähde! Erityisesti iskemäkentällä kysyntä harvoin löytää tarjonnan. Voimat joko loppuvat tai vuotavat bittiavaruuksiin. Ilman kotimaisia ekosysteemirakenteita onnistujienkin arvonlisä vuotaa ulkomaille palaamatta tuottamaan uutta.

Loukkaamatta hevosia tai artisteja, levytalli on kuin ravitalli. On löydettävä potentiaali ja oikeat ihmiset töihin heitä jalostamaan. Yhtä hevosta varten tallia ei voi perustaa! Jos Suomeen halutaan menestystä, on luovuttava utopiasta, että sitä syntyisi omakustanteina tai yhden ihmisen levy-yhtiöistä. Tiedän, että ministeri Lintilä on ravimiehiä, joten toivon hänen jos kenen ymmärtävän tämän analogian.

Hänen ministeriönsä alaisuudessa toimiva Finnvera teki jättimenetykset valtiolle, kulttuurille ja kansalle ahnehtiessaan peli-, elokuva- ja äänilevyteollisuutta asiakkaikseen ilman halua ymmärtää näiden ansaintalogiikkaa. Toivottavasti rakentava kritiikki ja avoimuus saisi sielläkin sijan. Suomi on luovassa taloudessa EU-alueen kehitysmaa, vaikka meillä on kaikki edellytykset edelläkävijäksi.

Tallukka toimitti eteeni upean kattauksen, josta nämä 12 finalistia tulisi heti voida kiinnittää ”valmennusrenkaaseen”. Yhden artistin ”perustamiskulu” on henkilö- ja puitekustannuksineen n. 50 000€. Heistä 1 - 4 alkaa tuottaa nopeasti ja loput jatkavat rotaatiossa, kunnes ovat valmiit markkinoille. 10 toimivaa kotimaista levy-yhtiötä kykenee synnyttämään runsaan sadan artistin uusiutuvan tarjonnan. Sen jälkeen päästään markkinarakenteisiin, jotka ovat jo investointina uusi luku. Tapahtumateollisuuteen tämä tehdas heijastaisi satojen miljoonien vuosikasvun. Työllisyyden ja tuottavuuden näkökulmasta viihde on helpoin kasvun alusta, jonka sivutuotteena syntyy kansakunnan mielihyvää.

Poptori Oy

Erkki Puumalainen

toimitusjohtaja