Myrskyluodon Maija -musikaali ensi-iltaan Kouvolan Teatterissa 10.9.

Visuaalisuus ja liike vievät tarinaa eteenpäin – klassikkomusikaali ensimmäistä kertaa Kouvolassa!

MYRSKYLUODON MAIJA -MUSIKAALI ENSI-ILTAAN 10.9.

Klassikkomusikaali Myrskyluodon Maija nähdään ensimmäistä kertaa Kouvolassa, kun se saa ensi-iltansa Kouvolan Teatterin suurella näyttämöllä lauantaina 10.9. kello 18. Suosittuun romaanisarjaan pohjautuva kotimainen teos on Anni Blomqvistin kirjoittama, Jussi Helmisen dramatisoima ja Matti Puurtisen säveltämä. Ohjauksesta vastaa Tiina Luhtaniemi ja liveorkesterin johtamisesta Iikka Kahri. Teos sijoittuu Myrskyluodolle, jossa vastanaineet Maija ja Janne elävät elämäänsä sen eri käänteineen. Avioliitosta kehittyy suuri rakkaustarina, joka sisältää niin onnen hetkiä kuin menetyksiäkin.

Vanhan Maijan ja nuoren Maijan rooleissa nähdään musiikkiteatterin vahvat tekijät Annina Rubinstein ja Satu Lemola sekä Jannen roolissa Sami Kosola. Muiden roolien takana ovat Johanna Heimonen, Tommi Kekarainen, Panu Poutanen, Raimo Räty, Satu Taalikainen, Markus Waara ja Tiina Winter sekä lisäksi Netta Herranen, Minna Sipinen, Ari Teräväinen, Niko Garcia/Patrik Malin.

Visuaalisuus ja liike ovat keskeisessä osassa

Myrskyluodon Maija on Kouvolan Teatterin pitkäaikaisen puvustomestarin Leila Kososen viimeinen suunnittelutyö ennen eläkkeelle jäämistä. Hän ihastui teoksessa sen askeettiseen, mutta kauniiseen tapahtumapaikkaan:

Olen vieraillut Maijan saarella Ahvenanmaalla maalauskurssilla, ja joku siinä karussa maailmassa viehätti. Näin mahdollisuuksia pukujen erilaiseen toteutustapaan kuin mitä musikaalinäytelmissä on yleensä ollut. Puvut voivat olla yksinkertaisia, jopa askeettisia, mutta silti kauniita katsella. Haluan yhdistää Maijan maailmaan käsin virkattuja pitsejä, vanhojen verhojen ja pellavalakanoiden kierrätystä sekä aivan omanlaisen värimaailman kangasvärjäyksiä hyödyntäen.

Vieraileva lavastaja Juho Lindström on luonut kauniin ympäristön tarinalle:

"Lavastuksen keskeisin elementti on taustakaarien kokonaisuus, mikä avaa ja rajaa tilaa, sillä kaaret luovat maisemia ja mielenmaisemia. Kaarien toteutuksen takana on paljon teknistä ajatus- ja rakennustyötä yhdessä teatterin verstaan, näyttämötekniikan ja valosuunnittelijan kanssa. Kaaret ovat suuria, ne liikkuvat eri suuntiin ja lavasteet nousevat kohti näyttämötornia. Vaikka kokonaisuus näyttää yksinkertaiselta, torni sekä sivutilat ovat täynnä lavasteita. Jatkuva muutos näyttämökuvissa tarkoittaa, että näyttämöteknikoille ei esityksen aikana jää ylimääräistä aikaa, vaan vaativaa, vauhdikasta ja tarkkaa työtä riittää koko esityksen ajaksi.”

Koreografina vierailee Riikka Puumalainen, joka on tuonut teokseen runsaasti liikettä ja tanssia:

Paikoitellen voisi puhua jopa tanssin ilotulituksesta. Liike tuo iloa ja valoa Myrskyluodolle, mutta on läsnä myös elämän varjoissa. Liike tukee kohtausten kulkua sekä esiintyjien kehonkieltä ja mielentiloja. Tansseissa on erilaisia laatuja, sillä niissä voi nähdä vaikutteita muun muassa kansanperinteestä, tanssiteatterista sekä nykytanssista. Kouvolan Teatterin ensemble on valtavan notkeaa, ja heiltä taipuu tanssi kuin tanssi. On ollut suuri ilo työskennellä täällä.”

Näytelmän valot on suunnitellut Mia Jalerva, äänet Antti Helineva ja Kari Mitikka sekä kampaukset ja maskeeraukset Satu Linerva.

Teos, joka koskettaa ja tuo iloa

Myrskyluodon Maija on rakastettu musikaaliklassikko selviytymisestä, arkisesta elämästä ja ennen kaikkea rakkaudesta. Nuori Maija naitetaan kalastaja Jannelle ja aviopari asettuu asumaan karulle Myrskyluodolle. Jannen ja Maijan avioliitosta kehittyy elämänmittainen rakkaustarina, jonka varassa kestetään elämään kuuluvat menetyksetkin.

Maijan kasvutarina nuoresta naisesta vaimoksi ja perheenäidiksi – ankaraa saaristolaiselämää eläväksi naiseksi – on koskettanut suomalaisia sukupolvesta toiseen. Maija edustaa vahvaa ja sankarillista naista, joka elämän koettelemuksista huolimatta selviää ja osaa kunnioittaa elämää. Ikoninen teos on saanut kantaesityksensä Tampereen Työväen Teatterissa vuonna 1991.

Vierailevien suunnittelijoiden esittelyt

Riikka Puumalainen on koreografi-tanssitaiteilija, joka toimii monipuolisesti esittävän taiteen kentällä. Häntä inspiroivat liikkeen ja fyysisyyden ehtymättömät mahdollisuudet sekä elävä musiikki. Puumalaisen viimeisimpiä koreografioita ovat A Couple of Humans (2022), MARTAT (2021) sekä teatterikoreografiat Teemu Mäen Homo Secundus -näytelmään (2019) sekä Mikko Roihan Tampereen Teatteriin ohjaamaan Pakolaiset-näytelmään (2019). Puumalainen toimii aktiivisesti tanssijana monissa eri teoksissa ja työryhmissä. Taiteellisen työskentelyn ohessa hän työskentelee tällä hetkellä Tanssiteatteri Tsuumin taiteellis-tuotannollisena johtajana.

Juho Lindström on ympäri Suomea työskentelevä freelancer-lavastussuunnittelija. Hän on suorittanut lavastussuunnittelun opinnot Taideteollisessa korkeakoulussa, ja sitä ennen valmistunut muotoilijaksi Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta. Lindströmin viimeisimpiä lavastustöitä on nähty Seinäjoen, Kokkolan, Tampereen ja Vaasan teattereissa. Nykyaikaisia 3D-mallinnuksia suunnittelutyössään käyttävä Lindström nauttii uuden äärellä olemisesta ja itsensä haastamisesta erilaisissa produktioissa.

https://kouvolanteatteri.fi/