Aarne Tenkanen Pipareiden sauna - joulu EP

Saunassa synnytään ja kuollaan, mutta siinä välissä joulusaunotaan elämä edellä! Tenkasen uusi joulutrilogia matkaa läpi jouluaatosta tapaninpäivään.

Aarne Tenkanen on kuluneen vuoden aikana löytänyt uuden liekin musiikkiinsa ja tuolla liekillä hän voisi lämmittää jopa sähkösaunan, jos niikseen tulee. Tenkasen uusien laulujen aiheet eivät enää käsittele Kurkkua ja kurpitsaa -tyyppisiä suoria viittauksia Isojen poikien laulujen maailmaan, vaan ovat toki vihjailevia, mutta ennen kaikkea elämää eri kulmista hieman vinosti katsovia pieniä novelleja ja tarinoita. Tästä esimakua antoi keväällä julkaistu Irmeli-single, joka käsitteli tenkasmaisesta kulmasta lähisuhdeväkivaltaa ja sen aiheuttamaa häpeää sekä anteeksipyytämistä seurauksineen.
Laulujen tekstien takana on Tenkasen uusi luottomies Lauri Salo.
-”Ensi talvena julkaistava single ”Nahkamarakassi” kertoo pienen tarinan yksinäisyydestä, mutta vinkkeli on totutusta poikkeava ja jopa huvittava, mutta siihen palaamme talvella, kun aika on, Salo sanoo ja jatkaa:
-”Vinoja tarinoita on luvassa nytkin kaksin kappalein! Pipareiden sauna biisi oli alunperin tarkoitus tehdä otsikkonsa takia lastenlauluksi ja minulla oli jo aihio päässä, missä pipareiden sauna olisi tietysti uuni, mutta jossain vaiheessa otsikkoa esitellessäni ystävilleni joku sanoi, että nimi kuulostaa enemmän Tenkaselta, kuin lastenlaulta. Niinpä päädyin aivan erilaiseen tarinaan”, Salo nauraa.

Kun joulu oli” -kappaleesta tekijätiimi odottaa tulevien joulujen kestoklassikkoa Tenkasen katalogissa. Kappale syntyi ihan vahingossa, kun uuden joululaulun Salolta tilannut iskelmäartisti perui diilin kaksi päivää tilauksen jälkeen ja matkusti äkkilähdöllä Kanarialle. Salo oli tilannut lauluun sävelen Popedan Costello Hautamäeltä ja kitaravelho oli loihtinut sävelen keikkabussissa samantien ja nyt artistin edustaja pyysi laulua siirrettäväksi ensi jouluun, koska tekstikään ei ollut vielä ehtinyt valmistua. Salo kuitenkin päätti käyttää erinomaisen melodian heti ja kirjoitti puhelun jälkeen tekstin yhdeltä istumalta. Laulun tarina kääntyi heti toisella rivillä uudeksi vinoksi tenkaslauluksi ja se tuntui kirjoittavan kuin itse itseään pikavauhdilla valmiiksi. Neljän päivän päästä laulu olikin jo purkitettu ja siinä välissä Tenkanen ehti vielä heittää Kuusamossa kolme keikkaa sekä kiiruhtaa Porvooseen studioon ja kuinka ollakaan samalla metodilla, kuin Costi ja Late paria päivää aiemmin, ykkösellä sisään ja Teboilille kahville.

EP:n kolmas raita ”Tapanina” edustaa tapaninpäivän tunnetilaa, kun virallinen joulu on ohi ja Aarne Tapani Tenkanen pääsee taas kylille tansseihin ja naisiin!

Aarne Tenkanen on suurelle yleisölle tuttu ikoninen laulava ratikkakuski Helsingin Kalliosta. Hänet tunnetaan hieman ronskeja lauluja ja juttuja kertovana supliikkimiehenä, jonka ura alkoi 90-luvulla Gösta Sundqvistin Koe-eläinpuisto-radio-ohjelmista Radio Mafiassa.

Lauri Salo on kirjoittanut lauluja mm. Popedalle, STIG:lle, Pauli Hanhiniemelle, Heidi Pakariselle, Markku Arolle, Heikki Salolle, Mikael Saarelle ja monelle muulle artistille usean vuoden ajan.
Juha Mäki on tuttu monelle Neljän Suoran kitaristina. Hänen muita yhtyeitään ovat mm. Mölyapina, Iskevä ja Kasettijätkät. Vuosien varrella mies on kirjoittanut lauluja myös lukuisille muille artisteille.
Costello Hautamäki = Popedan kitaravelho jo vuodesta 1982. Jimi Hautamäki on hänen poikansa ja toimii niin live- kuin studiorumpalina ja sovittajana eri kokoonpanoissa.